Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Förbättra Umeå som cykelstad

När jag flyttade till Umeå från Sundsvall för en massa år sedan så häpnade jag över hur mycket det cyklas här. Visserligen är det många studenter som vanligen inte kör så mycket bil, och staden är dessutom jämförelsevis väldigt platt. Men ändå, jag såg det som en sund stad på flera sätt. Några saker finns dock, som skulle kunna bli ännu bättre.

Om man tänker sig att cykla mellan stadsdelarna på stråk som man inte är riktigt van är det lätt att hamna fel och plötsligt inse att man får ta konstiga omvägar på grund av att man inte riktigt hittar. Vägen till jobbet eller in till centrum har man ju lärt sig, men om man skall åka till något ställe där man sällan är kan det bli klurigt. Vi skall också tänka på att Universitetet om hösten alltid hyser många nya studenter som aldrig varit i Umeå tidigare. Vår stad måste vara anpassad för den stora omsättningen på folk som råder.

Jag tycker att vi borde se över skyltningen och komplettera denna så att det blir lika enkelt att hitta som då man kör bil.

Kanske man till och med skulle kunna definiera rutter runt om i stan, precis som är gjort för bilarna (europa-, riks- och länsvägar…) så att man med minsta möjliga motstånd finner vägen dit man ska.

Allt som underlättar cyklingen gör Umeå till en bättre cykelstad. Bättre för miljön och bättre för hälsan.

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.