Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Centern och det lokala ägandet

Som många säker vet så vurmar Centerpartiet för företagen och det lokala ägandet. Låt mig förklara varför vi i Umeå har så mycket att vinna på gynnsamma förhållanden för det lokala kapitalet.

Det lokala kapitalet skapar många av jobben på orten, men till skillnad från de stora fonförvaltarna så kan starka lokala ägare ha en betydligt mycket mer långsiktig agenda. Det som förenar en fonds alla ägare är oftast endast kortsiktig förräntning på insatt kapital, medan en stark enskild ägare i gynnsamma fall kan ta vissa idéella hänsyn.

Ett exempel på detta i Umeå är naturligtvis Krister Olssons Balticgruppen. Donationer till ungas arbeten, och donationer till Universitetet är lysande exempel på hur lokalt ägande kan gynna orten på lång sikt. Vi skulle naturligtvis vinna mycket om det funnes många starka ägare till i Umeå.

Det är inget fel på filialer till stora nationella eller multinationella företag, då det gör mixen bra. De stora företagen har muskler och kopplingar som också ger Umeå väldigt mycket. Men om vi bara skulle ha dessa arbetsplatser, så skulle vi inte utveckla fler företagsledare här i stan och vi skulle heller inte ha lika många karriärvägar för våra unga/studenter. Vi skulle också ha mindre riskkapital tillgängligt för lokala idéer.

Inga karriärvägar eller möjligheter gör att de unga flyttar i större grad än nödvändigt. Det vore inte bra för staden eller oss som bor här. Om vi tvärtom har många intressanta jobb, och en miljö med inspirerande företagsframgångar samt lokala ägare som låter kapitalet stanna kvar här och korsas med nya idéer, så kommer de unga/studenterna inte att vara tvungna att flytta för att finna en karriär.

Det vore bra för staden i längden.
Och när vi blir gamla kanske vi också slipper åka 100 mil för att hälsa på barn och barnbarn…

Därför borde Umeå vinna på att låta Centerpartiets syn på lokalt ägande och företagande influera olika beslut i kommunen.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.