Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Centerns kritik av storskaligheten

Det kapitalistiska systemet har en mängd fördelar som gör att vårt samhälle på bra sätt får dra nytta av människornas entrepenörskap och de drivkrafter som visat sig vara så starka. Samma drivkrafter som i forntiden gjorde att vi klarade vår försörjning kan även idag hjälpa oss, och med dagens samhällsbygge även våra medmänniskor.
På den politiska kanten som hävdar kapitalismens drivkrafter har centerpartiet haft en speciell vurm för det småskaliga och lilla entrepenörskapet och detta är något som skiljt ut partiet på den borgerliga sidan. Detta är bra och något som borde tilltala en hel del av oss alla som sett avigsidorna av de storskaliga lösningarna som under lång tid kunnat ta mark på de små företagens bekostnad.
Idag är det de stora kedjorna som har den största andelen av kommersen i en normal svensk stad. Man etablerar sig i stora köpcentrum och informerar befolkningen om att staden nu ”fått” ytterligare en stor och känd butik. Naturligtvis har inte befolkningen fått något annat än ytterligare en butiksägare på distans. Ägarskapet för de stora kedjorna är av naturliga skäl i de flesta fall väldigt spritt då stora insatser krävs.
Vad befolkningen helst av allt skulle behöva är fler små företagare med lokala ägare. Och fler små verksamheter med lokal ledning.
Stora organisationer kan i kraft av sin storlek ofta förhandla tuffare med sina leverantörer, men lägger sig ofta till med ganska mycket extra kostnader just på grund av sin storlek. Kostnader som dyker upp då man försöker likrikta arbetssätt och rapportering i stora system. Många ambitiösa människor gör sitt bästa för att lägga till rutiner och processer som i sin enskildhet låter förnuftiga, men skapar samtidigt en summa som blir alldeles för stor och krånglig för att vara sund. Undantaget är stora koncerner byggda på fria dotterbolag, dvs decentralisering.
Små enheter kan klara sin verksamhet på bra sätt utan särskilt mycket spill i organisationen, därför att det går att ha en överblick och förstå hela verksamheten utan att lägga ner så mycket tid och kraft på att skapa och underhålla detaljerade system som ökar risken för suboptimeringar.
Jag anser att detta gäller i handeln, i vården, i produktionsbolag osv. Även i offentlig verksamhet.
Ett väl fungerande samhälle byggt på småskaliga lösningar är heller inte så sårbart för risken att enskilda beslut blir fel. Bättre att 10 av hundra mindre verksamheter fungerar dåligt, än att en av två stora gör det.
Centerpartiets idéer om det småskaliga och decentraliseringen är precis vad som behövs om man tror på marknadens mekanismer men inser de stora och tröga systemens nackdelar.
Jag tycker därför att centern nu ännu tydligare bör föra fram dessa ståndpunkter, så att de kan få större genomslag. Att kritisera kapitalistisk storskalighet för att ersätta den med socialistisk storskalighet tycker inte jag träffar rätt.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.