Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Varför centern inte bör stödja Löfvén

Här är några bra skäl till att centern inte bör gå in i samarbete med Löfvens nya regering:

1. Blockpolitiken är dags att skrota säger Löfven, men, blockpolitiken är inte främst frågan om vem som har makten utan däremot resultatet av den idémässiga skiljelinje som går mellan främst socialism och liberalism. Synen på enskild makt kontra samhällets makt. Här går idéerna isär, och några steg mot den socialistiska visionen är på många sätt några steg från den liberala visionen. Därför kommer någon av parterna som gör upp över blockgränsen att behöva ge upp själva grundriktningen i vilken man vill utveckla samhället.

2. Detta gör att grunden i socialdemokraternas och centerns jobbpolitik är helt olika. Här strävar centern mot ett samhälle där det är högst naturligt att vara småföretagare, där en mångfald av företag och människor ger utrymme för alla initiativ och även för den makt om annars ofta går förbi den lilla människan. Små nischer kan utvecklas och tas tillvara av driftiga människor vilket ger många fler chanser att ta steg mot jämställdhet mellan regioner, etniska grupper och kön.

3. Av 2) följer ett småskalighetsperspektiv och landsbygdsperspektiv, där centern och socialdemokraterna skiljer sig åt i grunden. Centerns idéer handlar nämligen om stark förankrad kultur av lokalt ägande, något som i grunden krockar med en socialistisk idé.

4. Historien har visat att väljarna inte belönar partier som överger sina idéer och ideal för att komma till makten. Skulle centern samarbeta med socialdemokraterna kan man kallt räkna med att många av centerns väljare skulle betrakta det som svek och fly partiet i nästa val. Det må vara ett problem för centerpartiet allena och inte för landet kanske någon tycker, men det vore en kortsiktig analys. Även om Löfven ger en del centerfrågor i utbyte i en förhandling så innebär det inte att han skulle vilja fortsätta längs den vägen efter nästa val. I så fall hade dessa frågor redan funnits i socialdemokraterna valmanifest. Om centern riskerar ett dåligt val nästa gång, innebär det med stor sannolikhet att centerns idéer och vision om ett framtida samhälle inte längre har någon representation i riksdagen därefter. Och man kan då inte heller förvänta sig att socialdemokraterna tänker driva sådana frågor, givetvis.

5. Den som tror på centerns idéer om landsbygd, småföretagande, mångfald och miljö har mest att vinna på att partiet ägnar sig åt att arbeta med sin politik och opinionsbildning i en oppositionsroll. Detta givet en regering som i grunden driver en socialistisk politik.

Därför hoppas och tror jag att centerpartiet och folkpartiet inte går in i budgetförhandlingar med socialdemokraterna, utan arbetar utifrån egna motioner och röstar efter egen övertygelse. Man måste göra det man tror på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.