Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Kulturpolitik

Alliansens kulturpolitik är att endast en minoritet ska ha tillgång till kulturen. För dem är kultur en särintresse.

Sedan 2006 har man bara gjort försämringar inom detta område. Ett par exempel, infört avgifter på statliga museer, 2007 tog man bort stadsstödet till en bok för alla, som arbetar med att främja läsandet hos läsovana.

Vi rödgröna vill satsa på kulturen 1 miljard har vi lovat. För oss är kultur något för alla, vi behöver en bred bas av kultur.

1. Digitalisering, vi vill att mer digitaliseras och görs tillgängligt via Internet och mobilen. Ett digitalt bibliotek för alla.

2. Fri entre till statliga museer. Bidrag till andra museer så att de kan sänka eller ta bort sina avgifter. Museer som vill visa samlingar och verk som ligger nerpackade hos andra museer ska få göra det.

3. Kultur för unga, maxtaxa i musik- och kulturskolan. Nationell scen för barn- och ungdomsteater.

4. Satsningar för de som är läsovana. Fler utgivningar av talböcker och taktila bilderböcker. Fler böcker inriktade mot de yngre barnen. Fler böcker på minoritetsspråk. Ny satsning på en bok för alla.

5. Populärkulturcentrum, satsning på populärkultur, med film, musik, dataspel, serieteckning och annan samtida populärkultur.

6. Nytt filmavtal när det befintliga löper ut 2012, med satsning på svensk film med tyngdpunkt på film för barn och ungdomar. Verka för ett inrättande av ett internationellt samiskt filmcentra.

7. Satsning på fira teatergrupper, och långtidsstipendier till våra talangfulla konstnärer och skapare.

Etiketter: , , , , ,

5 kommentarer

  1. Mr Cool

    Fri entre till statliga museer……..du menar med andra ord att INGEN behöver betala kalaset i slutändan? Jag trodde i min enfald att sådant då kom på skattsedeln och då även på dom som ALDRIG besöker ett museum. Beträffande konstnärslön och annat flum så kan de ju hävda att ”inspirationen kom tyvärr inte detta år heller”.

  2. Andreas Georgsson

    Ja, att lägga inträdet på skatten, kostar dig kanske 0,1 öre i skatt per intjänad hundring.

    Konstnärslön som du refererar till eller statlig inkomstgaranti som det egentligen heter. Är en minimuminkomst på 214 000 kr per år.

    Konstnärens egna inkomster räknas av mot denna minimumlön, som är på ungefär 17 000 kr per månad.

    Alliansen beslutade att från 2010 ska det inte utses några nya personer som ska få garantin.

  3. Johan Karlsson

    Ett tips Andreas är att se dokumentären 1200 miljarder, om hur våra skattepengar som vi tror går till välfärden egentligen används. Varför ska människor tvingas betala för sånt de inte vill se? De statliga muséerna kanske inte är så dyra var för sig men tillsammans med allt annat som subventioneras blir det ansenlig summa. Lägg därtill stöd till annan kultur, till hockeylag utan supportrar, till arenor och diverse fritidsaktiviteter. Kanske borde alla som är intresserade av exempelvis veteranbilar också få 100000 var att köpa en gammal bil för av Staten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.