Dagens/kvällens kommunstyrelse

Dagens Kommunstyrelse var ett möte av maratonkaraktär. Vi började med gruppmötet kl 13 och avslutade Kommunstyrelsen kl 19.15 tror jag det var. Det är klart med en dagordning med 28 punkter så kan man inte annat än förvänta sig kvällsplenum.

 

Nu var det budget som var på tapeten och den tar ju alltid en stund att resonera ihop oss om. Tyvärr blev vi inte överens om budgeten denna gång. Vi i borgerligheten ville villkora de pengar vi utökar till barn o utbildning med att vi inta ska behöva förändra skolorganisationen. Men det mandatet hade inte majoriteten. Så som det blir i såna sammanhang så blev det votering. Och majoritetens förslag vann bifall. Även om vi vid sammanträdet saknade Vänsterpartist så vi var lika i antal mellan blocken så har ordföranden utslagsröst.

Budgetdiskussionen återkommer i fullmäktige och vi hoppas att vår tydlighet att inte röra skolorganisationen blir verklighet.

 

Sen antog vi prioriteringar utifrån Ahlborgs åtaganden. En arbetsgrupp har suttit o mejslat ut några prioriterade områden. Men vi är också medveten o att detta kostar så till budgetarbetet 2010 kommer vi få förslag hur mycket det kommer att kosta. Allt kostar inte men ska det bli verkstad av detta så måste vi vara beredd att antingen säga att förvaltningarna ska göra detta inom befintlig ram eller att KS är beredd att tillskjuta medel.

 

Vi beslutar också att skjuta fram inrättandet av tillväxtenhet. Vi tror inte att det är möjligt av ekonomiska skäl att göra detta nu. Vi ser behoven men vi låter det vänta till budgetarbetet 2010 vilket innebär att det först för budget 2011 kan bli aktuellt.

 

Sen anställde vi formellt Tomas Åström som barn o utbildningschef. Detta tror jag blir mycket bra.

 

Som ni förstår så kommentarer jag inte 28 ärenden då denna blogg skulle bli alldeles för långrandig. Men på det hela så var det ett trevlig möte med politikens spelregler som ajournering och hela paketet.

 

 

2 kommentarer

  1. K.S.

    Frågar mig om Vännäs verkligen har råd att inte satsa på en tillväxt/utvecklingsenhet, när t.o.m Dorotea, jokkmokk och snart varenda liten pluttkommun har det (sedan flera år).

    Att inte satsa långsiktigt och strategiskt på utveckling är i mångas ögon detsamma som att man nöjer sig med stagnation och avveckling.

    Två år (ovanpå de redan gågna året av diskussioner) är mycket tid i tillväxtsammanhang. Synd…

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till K.S. (2009-09-18 15:43)
    Håller fullständigt med. Men bara för att man inte bygger upp en tillväxtenhet nu innebär det inte att frågorna ligger på is. Det arbetas för utveckling på många områden. Men det är som jag ser det en samlad bild som vi saknar. Och ett samlat grepp om dessa frågor. Vissa av frågorna kommer vi ända förändra något tänker t ex på ungdomsfrågorna.

    Jag håller fullständigt med om att det är lång tid att vänta. Men vi har tyvärr inte börs för detta nu. Och istället för att göra nåt halvdant så väntar vi.

    Min tanke med utvecklingsenhet är en avdelning där vi har allt som rör utveckling o inflyttning, tillväxt o företagande samlat på ett ställe. Det ska vara helt nya o fräscha lokaler (varför inte på stationshuset) Ljusa o fina möbler, med en personal som är framåt och allt ska andas utveckling o framtidstro. Det är en sådan utvecklingsenhet vi behöver istället för att anställa några till på kommunledningskontoret. (Det kan vi behöva göra ändå).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.