När demensen träder in

Idag har vi haft Vård o omsorgsnämndens arbetsutskott. Vi hann hela mötet innan lunch så under eftermiddag har ett o annat rensats som stått på ”att göra listan” alldeles för länge.

 

Ett av de intressanta ärenden vi hade på dagordningen var besöket från vårt lokala demensteam som berättade hur arbetet är upplagt.

 

Ett mycket intressant möte. Dessa tre personer i demensteamet är oerhört viktiga för verksamheten. Deras spetskompetens ska naturligtvis så långt det är möjligt också implementeras i den ordinarie verksamheten.

 

Man gjorde också en fallbeskrivning och det var otroligt intressant att lyssna till och se vilka relativt små insatser som behövs för att människor med demenssjukdomar kan må så mycket bättre när man har kunskap om bakomliggande orsaker.

Att se hur arbetet läggs upp utifrån den enskilda individen känns tryggt för oss i nämnden och det borde också så vara för dej som anhörig.

 

Lycka till med arbetet ni som är i demensteamet. Lycka till med arbetet att integrera eran kunskap i den övriga verksamheten. Ni tillsammans med andra medarbetare är guld värd i verksamheten.

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. Uska

    Du skriver:
    ”Vilka relativt små insatser som behövs för att människor med demenssjukdomar kan må så mycket bättre när man har kunskap om bakomliggande orsaker.
    Att se hur arbetet läggs upp utifrån den enskilda individen känns tryggt för oss i nämnden och det borde också så vara för dej som anhörig.”

    Det skrämmer mig att i min kommun (inte Vännäs) vill man bara spara, spara och åter spara.. Vi som personal ska göra mer och mer som inte har med brukarna att göra. Städkontrakt sägs upp. Tvätten lika så. Vi ska göra ALLT. Vi som borde få koncentrera oss på brukarnas behov, men tyvärr..

  2. Bo-Gunnar Wikström ( BGW )

    I KDs Sverige ska man göra allt för att göra det så dåligt som möjligt för alla riktigt sjuka, kan man dra in ersättningen så gör man ”high-five”. Såg just på Rapport 19.30 hur svårt cancersjuka ska tvingas ut trots att läkarna säger blankt nej. Nu protesterar personalen på Onkologen mot detta. Men ska man kunna sänka skatten för de riktigt rika så är det så här man gör. Allt med stöd av KD ! Detta är de regler som regeringen drivit igenom, sen får du säga vad du vill Hans-Inge. Alla med svåra kroniska sjukdomar behandlas som Paria, helt medvetet från de fyras allians.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström ( BGW ) (2009-12-02 19:41)
    Jo jo allt är ju regeringens fel. När man ska vända en atlantångare så blir det ofta svallvågor. Jag är på möten i kommunen, på länsnivå och på riksnivå. Jag har inte i vårt parti mött de människor du pratar om som drivs av att sätta dit människor med sjukdomn etc. Men jag har kanske missat dessa möten….
    Men däremot har jag varit på ett antal möten där förslag på förslag har kommit fram i just de ämnen du pratar om. Och en hel del av dessa är också genomfört. Men det finns ännu mer att göra. Så jag tror du måste nyansera tongångarna. Annars börjar du snart själv tro på det du skriver.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Uska (2009-12-02 16:09)
    Ja det är inte roligt när inte pengarna räcker. Och det sparas på många håll i vårt land. Det ligger ett inbyggt problem i samhället som jag ser det. Och det är att vi inte i framtiden kommer att ha råd med det vi har råd med idag. Och det gäller ovsett regering. Det krävs allt mer av samhället så detta är en svår ekvation.
    Men trots besparingar och problem så är jag övertygad om att du gör ett bra jobb och även om det blir sällan. Så försök hitta en stund extra med de gamla. Det betalar sig i längden. Vad vore Sverige utan alla er som dagligen sköter våra gamla. Ni är värd guldstjärnor!

  5. BGW

    Ja, är det inte regeringen som drivit igenom att cancersjuka med bara några veckor kvar att leva, måste stå till arbetsmarknadens förfogande annars drar man in all ersättning ( från kvällens rapport ), vilket man gjort för tiotusentals människor med svåra kroniska sjukdomar. De flesta mot alla läkares rekommendationer. I de borgerligas regering finns ingen som är sjuk, alla är bara myglare som ska klämmas åt. Detta är ju fakta som allt fler läkare/sköterskor/socialarbetare reagerar mot. Om du missat det så undrar jag vilken planet du bott på de senaste åren ? Alla svårt sjuka = svallvågor ?Hmm

  6. BGW

    Måste också tillägga : Du skriver att regeringen gjort så mycket och att du varit på möten där det framkommit bra förslag. Kan du då säga ETT bra förslag som kommit som på något sätt förbättrar situationen för svårt kroniskt sjuka och som bevisligen inte kan jobba mer ? Det finns inte ett enda sådant förslag. Allt är bara försämringar för denna grupp. Samtidigt har det införts stora försämringar för de som blir arbetslösa. Detta SAMTIDIGT som man genomfört de största skattesänkningarna någonsin, mest givetvis till de som äger/tjänar många miljoner. Är detta en kristen grundsyn, nej inte alls !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.