Skolfrågan.

I dag har vi en insändare i lokaltidningarna och lägger in den här om någon missat det.

Ett samlat högstadium stärker Vännäs

I Vännäs har det i närmare ett år diskuterats om en ny organisation för kommunens skolor. Ett av förslagen har varit att stänga och krympa byaskolor. Tack och lov har vänstermajoriteten övergivit den tanken. Vi kristdemokrater ser skolorna ute i byarna som viktiga för framtidsandan i hela kommunen. Ett annat förslag är att flytta högstadiet i Vännäsby till Hammarskolan i Vännäs. Efter att ha vägt olika faktorer mot varandra så tror vi att det är ett bra med ett sammanhållet högstadium i kommunen. Det finns pedagogiska vinster att göra; t.e.x genom en förbättrad språkundervisning och mer resurser till elever med särskilda behov. Två viktiga frågor för oss har varit vad hur de tömda lokalerna i Vännäsby skola ska användas efter det att högstadiet flyttat och vilka effekter en flytt får för kommunen i sin helhet. Vi ser nu att det finns positiva svar på dessa frågor och säger ja till en flytt. En del av de tömda lokalerna behövs för åk f-6, musikskolan kan flytta in i skolan från Byastugan och flytten möjliggör även öppnandet av ytterligare en förskoleavdelning vid skolan. Men det handlar också om ekonomiska vinster. Inledningsvis sparas 1,2 miljoner kronor per år som en följd av flytten. På sikt kan vinsten bli större. För oss kristdemokrater handlar det om att förvalta skattebetalarnas medel på bästa sätt. Vännäs är den geografiskt minsta kommunen i länet och vi har inte råd att vara den enda kommunen förutom Umeå, Skellefteå och Lycksele som har mer än ett högstadium. Pengarna behövs i stället för att säkra byaskolorna, för att trygga äldreomsorgen och för tillväxtsatsningar i kommunen.

Hans-Inge Smetana, kommunstyrelsen (KD)

Erik Sedig, barn- & utbildningsnämnden (KD)
Vännäs kommun

4 kommentarer

  1. Stina Jansson

    Här motsäger du dig själv Hans-Inge! I ett blogginlägg 22/2 konstaterar du att de samhälls- och kommunekonomiska effekterna inte var belysta inför beslutet om skolorganisationen, men i insändartexten skriver ni ang. ”vilka effekter en flytt får för kommunen i sin helhet” att ni fått positiva svar på det. Hade dessa effekter varit utredda hade ni ju inte haft anledning heller att lägga till att-satserna du tidigare redovisat om att i framtida utredningar alltid belysa sådana effekter vid större beslut.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Stina Jansson (2010-02-25 13:24)
    Håller med i sak Stina att det ser lite konstigt ut. Men i en insändare kan man tyvärr inte få med alla vinklar på de få tecken man kan skriva. Men du hörde mig i fullmäktige att jag fått svar på en hel del men att det också fattas en del. Och det var därför de att-satser jag föreslog på fullmäktige var så viktig för oss att få bifallen från majoriteten. Annars hade jag inte bifallit en flytt och kanske då inte heller de övriga borgerliga partierna. Det uttryckte jag tydligt i mitt yrkande. Framöver ska de efterfrågade konsekvenserna vara klara o tydliga innan beslut. Det kommer jag bevaka!

  3. Stina Jansson

    Visst, jag hörde dig uttala dig om de utredningar som saknas på fullmäktige, men alla de kommunbor som inte var där hörde inte det, och de kan således inte tolka er insändare på annat sätt än att utredningarna finns och har gett positiva svar, som du uttrycker det. Därav min kommentar.
    För övrigt anser jag att de att-satser som kd föreslog är bra men borde vara helt självklara i varje beslut av större dignitet. Saknas utredningar av samhälls- och kommunekonomiska effekter i fler beslutsunderlag? Klart oroande i så fall.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Stina Jansson (2010-02-26 13:18)
    Delar synpunkterna Stina. Att satserna borde inte behövas egentligen. Men just att de nu finns säger väl också ett o annat. Så nu får vi hjälpas åt att de finns med i frågor av strategisk art som de även borde funnits tidigare innan senaste fullmäktige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.