Obektivitet?

När man som journalist skriver något i tidningen så har det ett högt ”objektivt” värde för allmänheten. Så ska det också vara. Nyheter ska man inte kunna styra. Men visst är det märkligt när man ibland läser referat från olika sammanhang så får man en helt annan bild.

 

Man frågar sig ibland om vi varit på samma möte. Det är ytterst beklagligt när journalisterna inte objektivt redogör för verkligheten Det är då inte så konstigt att förtroendet i detta fall för den tidning det gäller blir lågt men tyvärr så drabbar det hela skrået. Man kan fundera över den dolda agendan.

 

Man pratar om medias makt. Och om vi som jag antyder här ovan att medias bild hos allmänheten är att journalistiken är objektiv. – Det är ju sant det som står i tidningen hör man ofta. Jo jo brukar jag retoriskt svara har du källkollat detta. Det har vi som medborgare inte alltid möjlighet till.

 

Om journalistiken använder sin ”icke objektiva ” sida och folket har samma syn som tidigare att media är objektiv då missbrukar media sin makt.

Tyvärr ser man detta rätt ofta. Inte minst i vår närhet den sista tiden där möten speglats från en helt annan vinkel än vad som egentligen hände. Då blir man bekymrad. Var vi på samma ställe?

Blir inte mest bekymrad för den tidning eller det media som missgör sig. Det kommer slutligen att straffa sig själv. Utan mina tankar går till det folk man lurar som fortfarande tror det är sant det som står i tidningen.

 

Sen skickas det ofta pressmeddelanden, nyhetstips etc som man bedömer ha för lågt nyhetsvärde och det lämnar man därhän för att frigöra plats åt kanske hopdiktad tidningsprosa.

 

Min kritik är vass. Men det gäller ju inte alla. Det rör sig vill jag tro om ett fåtal. Tack och lov finns det journalister som fortfarande har en glödande penna med stort etiskt förtecken med den objektiva synen instämplad i pannan. Tack för att ni finns!

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Lisbet Olofsson

    Jag har upptäckt en sak. Förr så skulle en journaöist rapportera vad som sägs och sker. Idag så hyllas journalistens sätt att spetsa till sanningen i en viss riktning och kan till och med vinna pris på det. Så objektivt är ett intressant ord. Vår personlighet färgar det som skrivs.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-02-25 09:36)
    Helt rätt och dessutom kan faktiskt ”icke objektivitet” prisas. Ja visst är vi lurad många gånger. Det ser jag inte minst i politiska sammanhang. När man är med i de inre rummen och sedan ser hur journalisterna medvetet eller omedvetet skriver nåt helt annat. Man får hoppas det är det senare alltså av omedvetenhet eller okunskap. Men då borde man vara mer öppen för rättelser. Så jag börjar fundera om det ändå inte är det första.

  3. Bertil L

    Vem äger sanningen, Hans Inge? Det verkar som om du försöker göra anspråk på att det är din sanning som radio, tv och tidningar ska förmedla. Det för tankarna till gamla Sovjetunionen.
    Vi ska vara glada så länge vi har så mycket frihet i det här landet att massmedier får göra sina egna värderingar av vad och hur de vill förmedla information. Tänk till exempel ett politiskt möte där radion tar upp en sak, tv en helt annan fråga och tidningar ytterligar en aspekt. Det kallas för ”mångfald” i ett demokratiskt samhälle.
    Fy, säger jag för det politiska etablissemangets sanningar.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bertil L (2010-03-01 17:07)
    Nej inte min sanning utan en objektiv sanning. Tror vi är överens om att inte nån politisk åsikt ska föras fram varken i bättre eller sämre dager. Utan helt objektivt ska det vara. Den senaste tiden har vi sett allt annat i en av våra ortstidningar.

    Så fram för objektivitet så folket får ta ställning själv. Då kan man få mångfald som vi båda gillar.

  5. Lilja

    Äntligen kom det fram via kristdemokraten i Vännäs vad som är det partiets innersta värdegrund.
    Censur á la Berlusconi av våra fria medier så att bara de ”rätta sanningarna” ska komma fram.
    Ni som gnäller på socialdemokraterna, ta er en funderare:
    Vad är alternativet?

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Lilja (2010-03-03 07:07)
    Men hur har du läst mitt inlägg? Med skygglappar eller? Det är ju precis det jag vill ha. En objektivitet av medias bevakning. Menar du att objektiviteten är lika med socialdemokratin. Då är vi inte överens. Objektiviteten håller jag högre än så. Men du kan subjektivt tycka att socialdemokratin speglas objektivt. Men det är fortfarande nåt annat. Så sensur är eller kommer aldrig att vara nån del i KD:s värdegrund. Läs på lite innan du uttalar dej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.