Satsning som faller rätt.

Som ni tidigare sett så väljer regeringen satsa på barn och unga. Man gör en särskild satsning som består av tre delar: höjt flerbarnstillägg i barnbidraget om totalt 700 miljoner kronor, en särskild sommarjobbsatsning för skolungdomar på 100 miljoner kronor och en förstärkt satsning på sommarskolor med 20 miljoner kronor.

 

Flerbarnstillägget höjs från och med den 1 juli 2010 med 50 kronor per månad för det andra barnet, med 100 kronor per månad för det tredje barnet, 150 kronor per månad för det fjärde barnet och med 200 kronor per månad för det femte barnet och varje ytterligare barn.

 

Regeringen blir ofta beskylld för att bara se till de rika och de som redan har mycket. Här har vi åter en reform som landar precis tvärt om. De som har mest får minst och tvärtom. Bland annat förslaget om höjt flerbarnstillägg är fördelningspolitiskt riktigt träffsäkert. Då det gynnar hushåll med låg ekonomisk standard.

 

Satsningen på sommarjobben avser sommarjobb i kommuner, landsting och ideella föreningar. Det syftar till en kommunal hel- eller deltidsanställning som pågår i 2-8 veckor under juni-augusti. Kostnaden uppgår till 100 miljoner kronor och beräknas skapa ca 15 000 heltidsjobb.

 

Vad gäller sommarskolor fördubblas 2009 års satsning till 60 miljoner kronor. Det betyder att ytterligare 20 miljoner kronor skjuts till utöver de 40 miljoner kronor som redan avsatts för 2010. Sommarskolor är en frivillig undervisning som främst söks av elever i årskurs 9 som ej nått behörighet till gymnasiet.

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Bo-Gunnar Wikström

    ”De som har mest får minst och tvärtom”. Vad menar du ? Får inte alla lika mycket ? Sen att regeringen ger mest till de rika har ju alla oberoende utredningar visat. Men det är klart, du tycker kanske att 50-100 kr/ mån är lika mycket som 50000/år och upp till många miljoner/år. Du kanske skulle försöka använda en miniräknare, för huvudräkningen verkar inte riktigt stämma. Varför inte bara erkänna att regeringens politik bara har ett syfte, att ge mest till rika och friska. Skäms du för att det är så ? Ja det stämmer ju inte med vad KD säger sig tycka, men men men…..

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-04-03 09:07)
    Känns som att vi talat om detta förut. Om man beskattas utifrån en procentsats så är det ju tyvärr så att de som tjänar mycket har mest kvar ändå. Det behöver varken du eller jag miniräknare till för att förstå. Sen är det ju inte sant det du skriver att regeringen enbert ger till de rika. Skattetabellerna visar nåt annat. Din retorik håller inte. De utredningar du pratar om som kommer från LO-borgen har ju sina syften. Jag skäms inte för vad regeringen åsadkommit (tvärtom)du måste se över hela bilden, och KD står fortfarande på de svagas sida.

  3. Bo-Gunnar Wikström

    Det var väl inget svar på frågan om vad du menar med ”De som har mest får minst och tvärtom” ? Och allvarligt talat. Skattesänkningar på 50000/ år och upp till många miljoner/år för redan enormt rika personer. Hur kan du försvara detta ? För det är ju den skattelättnad de fått. Självklart kommer de som tjänar mycket alltid att ha mycket mer kvar efter skatt. Men, du slingrar dig som en mask i denna fråga. Först : har vi råd med skattelättnader ? Sedan, om vi har det, så borde de största lättnaderna gå till de svagaste , inte tvärtom. Så skulle ett ”kristet” parti agera, enligt mig i alla fall

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-04-03 13:58)
    Jag slingrar mig inte men jag har svarat på detta så många gånger så jag trodde du fått ett svar. Den fördelingspolitik som du lägger regeringen ansvarig för är felaktig. Skattesänkningarna har gett t ex en undersköterska flera tusenlappar extra i plånboken. Tycker du inte dessa personer är värda det? Det är kristdemokratiska ideologi att låta människor ta större ansvar över sitt liv och även över sin plånbok. Jag anser att vi haft råd att sänka skatterna. Vi har leget på ett skattetryck i landet som ligger långt över många andra länder. Och lättnaderna har gått till de som behöver dem.

  5. Bo-Gunnar Wikström

    Min sista fråga i detta ämne. Sjuka människor som får ut 6000 kr/mån efter skatt och knappt har råd att äta, behöver ingen förbättring tycker du. Däremot de som tjänar 50000/mån till många miljoner/mån , de anser du vara i stort behov av enorma sänkningar. Hur kan du försvara detta på något sätt ? Såväl mänskligt som kristet. Hur skulle du känna dig om du fick ut 6000 kr/mån, vad tror du att du skulle ha råd med ? Men dessa människor anser du har det för bra så att de får stå tillbaka för att sänka skatten för dem som tjänar mycket ? Är det inte rimligare att sänka skatten för de fattigaste ?

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-04-05 11:53)
    Det är ju precis det regeringen gör. Vet inte vart du får allt ifrån. Jag har ALDRIG menat att de som har det sämst inte behöver mer. Har ALDRIG skrivit ellet tyckt att de sjuka ska sparkas ut ur samhället. Jag har ALDRIG tyckt att de som har mest ska ha mer. Har själv varit sjukskriven under lång tid pga en trafikolycka så jag vet mycket väl vad det innebär. Hur man blir behandlad av kassan etc. Lyckligtvis har jag lämnat den karusellen nu. Om du läser det jag skriver istället för att påstå saker som jag aldrig tyckt eller sagt så kommer vi närmare verkligheten och vi kan ha en bra dialog.

  7. Bo-Gunnar Wikström

    Hmm, då delar du alltså inte regeringens uppfattning, glädjande tycker jag ! Den politik som regeringen bedriver har ju anbart gynnat de som är friska och har jobb. Inga förbättringar har på något sätt gjorts för de som är svårt sjuka och t ex får ut 6000 kr/mån. Tvärtom har mycket gjorts för att sätta alla dem i en mycket svårare sits. Utförsäkringar, tvinga svårt sjuka att söka jobb som inte finns och dem inte klarar av. Men det gläder mig att du tycker att de sämst ställda behöver förbättringar !

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-04-05 14:07)
    Beror på vem i regeringens uppfattning som jag inte delar.Du skriver ”Den politik som regeringen bedriver har ju anbart gynnat de som är friska och har jobb” Här har du bäste Bo-Gunnar helt fel och detta ska jag återkomma till ytterligare i nåt blogginlägg. Men däremot har man slutat förtidspensionera 140 personer om dagen. Det är jag tacksam för. Sen är det gjort ett antal åtgärder som jag återkommer till framöver. Du verkar vara en av mina trognaste ploggkommentatorer, det gillar jag, så håll utkik 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.