Bra beslut ?

På måndag hade vi fullmäktige. Ett som vanligt intressant sådant. Vi hade årsredovisningen för 2009 som ett av de stora ärenden. Förra året gav ett överskott på drygt 4 miljoner. Ungefär hälften av det budgeterade överskottet. Man kan fundera över varför vi budgeterar överskott då pengarna behövs i verksamheterna. I siffran på nedresta raden på resultaträkningen (årets resultat) ska inrymmas de reinvesteringar vi behöver göra. Så det blir inte så stora utrymmen för nya reinvesteringar för egna medel.

 

Försörjningsstödet

Man kan konstatera att vår regering har hjälp till att finansiera vårt resultat. Man pratar om att försörjningsstödet kommer att göra resultatet så dåligt i kommunerna. I vår kommun kan vi konstatera att försörjningsstödet har ökat med 8 % mot föregående år. I pengar rör det sig om ca 600 000 extra mot förra året.

 

Regeringens extrapengar 2009

Om man då tittar på de intäkter som regeringen bidragit till ligger på ca 23 000 000 kronor extra under 2009 så kan man inte säga att regeringens politik utarmar vår kommun. Utan man kan konstatera att regeringen istället hjälpt till att få de resultat vi har. Dessutom har våra finanser gått bättre än väntat som också gör det plus vi har. För alla förvaltningar förutom vård och omsorgsförvaltningen går med budgetunderskott. Så det är bra vi har de två enskilt viktigaste faktorerna som regeringen och marknaden som hjälpt till.

 

Ansvarsfrihet.

Lite roligt var det när vi skulle rösta för ansvarsfrihet för redovisningen 2009 så påminner ordförande att endast de ledamöter som inte sitter i kommunstyrelsen eller i någon annan nämnd kan rösta i frågan om ansvarsfrihet. Vid en snabb titt runt i salen så såg jag 4 ledamöter av 35 som enbart sitter i fullmäktige och kan rösta. (möjligen missade jag någon) Så det blev inget tydligt rungande ja utan ett lite svagare ja (rent ljudmässigt) än vad man kunde förvänta sig i fullmäktige.

 

LOV

En annan viktig fråga som förlängde debatten var införandet av Lagen Om Valfrihet (LOV). Här är majoriteten kallhamrad. Du som medborgare får inte möjlighet att välja t.ex. hemtjänstutförare. Majoriteten anser sig vara överförmyndare åt oss allihop. Att man i Umeå kommun sett många fördelar med samma majoritet med införande av LOV: en lämnar man därhän.

 

Väntan

Vi väntar tålmodigt och kommer naturligtvis att påminna lite då o då och fick åter löften att om en 10 års period kan även majoriteten ta till sig omvärlden på annat sätt. Jag välkomnar naturligtvis en öppenhet i att bredda konkurrensen i vår kommun på alla områden och jag har ingen förståelse varför det ska behövas 10 år till innan vi kan komma fram i frågan.

 

Interpellation/motion

Min partikamrat Erik Sedig hade en interpellation där han ställde en fråga till kommunstyrelsens ordförande hur man tagit tillvara regeringens extrapengar för att motarbeta ungdomsarbetslösheten i sommar. Läs Eriks interpellation i sin helhet på vår hemsida. Vår vana trogen hade vi också en motion som fullmäktige skickade för behandling. Det rör bättre upphandling i vår kommun gällande bl a närproducerade livsmedel. Den kan du också läsa i sin helhet här.

 

Ungdomsorganisationen

Vi antog en ungdomsorganisation som tydliggör kommunstyrelsens roll i ungdoms- samt föreningsfrågor. Som det är idag ligger ansvaret spritt på flera förvaltningar. Nu får vi en samordnare som är underställd kommunstyrelsen. En av initiativtagare i frågan är vi Kristdemokrater som för en tid sedan till fullmäktige la en motion för att samordna ungdomsfrågorna. Till beslutet följer också en satsning på föreningsutveckling och just föreningslivet är ett viktigt inslag i vår kommun, så jag välkomnar denna satsning.

 

Vi höll som vanligt på längre än väntat. Klockan blev ca 19 innan ordförande smällde klubban i bordet och förklarade sammanträdet avslutat.

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. johan Söderling

    När det gäller extra pengar från regeringen till kommunerna har vi inte samma uppfattning. Kommunen får ta smällar och gå in med extar medel för att lösa komvux, försörjningsstöd m.m.på grund av regeringens politik. Att omfördela skattemedel från kommunerna och till skattesänkningar har ritat om Sveriges välfärdskarta. Mer till de som redan har det bra på bekostnad av de som har det svårare. Solidariteten är i upplösningstillstånd. Sverige är på väg att omformas i rask takt. Det som gjort Sverige till föredöme i världen raseras.
    jag tror att svenskarna vill vara solidariska.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till johan Söderling (2010-04-29 16:12)
    Men det är ju defakto ca 22 extra miljoner Johan. Det kan vi inte bortse ifrån. Och sen har försörjnigsstödet ökat med ca 600 tusen. Det är ju defakto siffror från vårt bokslut. Jag vet inte vad du lägger in i solidaritet. För mig är det också viktigt. Vi ska ta ett solidariskt ansvar Men tycker du inte att det är bra att tex en undersköterska har fått ca en månadslön till att handla för och att detta enligt SKL inte drabbar skattesatsen till kommnunen. Solidariskt finansierad vård och mer i börsen för de som arbetar. Kan det bli bättre?

  3. johan Söderling

    Solidaritet, rättvisa och en fördelningspolitik är det som kännetecknat världens mest demokratiska samhälle. I processen att bygga upp detta samhälle har socialdemokraterna varit ledare. Du måste också öppna ögonen Hans-Inge, vi går med er gemensamma politik mot ett allt mer segregerat samhälle. Solidaritet bygger på ett skattesystem som fördelar till de som av någon anledning har det svårt. Ett jämligt samhälle är ett som fungerar, ett samhälle där klyftorna inte är avgrundsdjupa. Så kom inte och prata skattesänkningar tala istället om vad ni inte längre vill att människor ska få ta del av.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till johan Söderling (2010-04-30 08:47)
    Jag har vidöppna ögon. Jag ser att det inte är 140 personer som sjukpensioneras varje dag. Jag ser att det är 12000 personer av de som tidigare förtidspensionerades som VILL komma tillbaka i arbete. Märk jag skrev VILL med stor bokstav. ingen tvingar dem. De vill vara i ett sammanhang och känna sig behövd. Vill inte leva på bidrag. Men de som inte orkar ska få hjälp. Där är vi eniga. Jag talar inte om vad vi ska begränsa(skrämseltaktik från rödgröna)Vi vill inte begränsa så jag vill gärna tala om vilka möjligheter människor får bestämmma själv över livspusslet.

  5. johan Söderling

    Det hör till att inte i detalj redogöra fullmäktiges sammanträde innan det är offentligt alltså före justering. Jag förstår att det kliar i fingrarna att ge tillkänna de goda beslut som vi socialdemokrater drivit. Men jag tror det är bra om vi följer ordningen.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till johan Söderling (2010-04-30 21:33)
    Nu är ju fullmäktige öppet för vilka medborgare som helst att närvara och ta del av debatten så nåt särskilt hemlighetsmakeri har vi ju inte för oss och det jag skrivit om är inte nån smaskig detalj som inte allmänheten kan ta del av. Så jag finner det inte kontigt att denna blogg kom innan protokollets justering. I sak är det rätt att justering först och sedan offentligt om det rör sammanträden som inte har öppna dörrar.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till johan Söderling (2010-04-30 21:33)
    Vet inte vilket du speciellt pekar på att Socialdemokraterna drivit som inte även vi i KD och fler drivit och jobbat för där vi haft enigt beslut. Det är lätt i valtider att ta åt sig äran av allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.