Flytta till Norrland och slipp studielånet

Kristdemokraterna lägger nu ett förslag för att motverka avfolkningen av landsbygden. Den som flyttar till Norrland, det vill säga "stödområde A", kan efterhand få sina studielån avskrivna.

 

– Vi vill ge människor en extra morot att pröva något nytt eller flytta tillbaka till den bygd man kommer ifrån, säger Irene Oskarsson, riksdagsledamot KD och landsbygdspolitisk talesperson.

 

Förslaget ingår i rapporten "Levande landsbygd – ett mänskligare Sverige", som Kristdemokraterna idag fredag den 7 maj presenterade i samband med landsbygdsriksdagen  i Sunne.

 

– Det här är ett sätt att få igång diskussionen om kompetensförsörjningen i hela landet. Vi behöver olika kompetenser över hela Svea rike, både praktiska och teoretiska, säger Irene Oskarsson.

 

Enligt förslaget ska man ha bott i minst fem år i sin nya glesbygdskommun innan studieskulderna börjar skrivas ner. Därefter ska skulden skrivas ner årligen så länge man bor kvar.

 

Idén är inte dum och du kan läsa mer ur rapporten här. Är en av dem som på rikstinget ska ha synpunkter på rapporten så jag tar gärna emot synpunkter. Läs också Aftonbladets rapportering här.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.