En bra affär!

Jag har tidigare lovat att förklara varför jag tycker att utförsäljningen av Vin o Sprit är en av de allra bästa affärerna vi gjort tack vara Mats Odell.  Det gör jag som jag brukar med fakta. Dessa siffror finns att få om man inte tror på att jag noterat dem rätt.

Det finns flera orsaker varför jag tycker att affären är alldeles lysande. Jag vill nämna två och ska utveckla dem. En av orsakerna är hälsopolitiska och den andra är rent ekonomiskt. Den senare är så tydlig så jag väljer att börja med det första.
 
Om Sverige vill hålla fanan högt när det gäller folkhälsan är det väl knepigt att man vill dränka hela världen i Vodka. För det är ju det vi pratar om. Dessutom vet vi att vi tidigare fått använda skattepengar till detta. Under senare tid har dock affären tack o lov gått ihop.  
 
För inte är jag intresserad att vi ska ta pengar som vi kan hjälpa till i vården, hjälpa dem som är psykiskt funktionshindrade etc. till ett bättre liv och så lägger vi pengarna på sprittillverkning som i nästa fas ger skadeverkningar vilket i sin tur gör att vi har ännu fler att ta hand om. Den dag sprittillverkningen ger vinster som räcker till all rehabilitering av de relaterade skadorna då har vi kommit långt. Men det är långt kvar till detta.
 
Rent ekonomiskt är det en fröjd för mig som skattebetalare och ägare. Försäljningen inbringade in alles 60 mdr SEK, vilket gick till att minska statsskulden och därmed de årliga räntebetalningarna med 2,2 miljarder kronor (vid nuvarande räntenivå). Det kan jämföras med att V&S gav som mest 800 miljoner i vinst till staten under ett år. Försäljningen gör att vi får in vinster för 70 år framåt på ett bräde, samtidigt som vi netto har 1,4 mdr mer per år att röra oss med. Bättre affär går inte att hitta!
 
Du som är kritisk till affären. Var är dina argument?
Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Hej Hans-Inge

    Oavsett vad man tycker om affären kan man inte räkna som du gör. Du räknar ju bara på utdelningen från företaget och inte på den värdeökning som kom sig av att företaget utvecklades (kanske delvis beroende på att en del av vinsten stannade i bolaget).
    Det är ju som att göra aktieaffärer och bara titta på utdelningen och inte på kursförändringarna.

    Med vänliga hälsningar,

    Magnus

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Magnus Liljeström (2010-12-14 14:24)
    Hej Magnus. Även om man tar med den värdeökning som är aktuell i V&S så är det en bra affär. Vi vet också att man tidigare satsat på en del tvivelaktiga affärer som genererade storförluster.
    Men självklart ska man ha med kursförändringen och i detta fallet värdeökningen. Men som sagt är affären ordentligt försvarbar ändå. Naturligtvis beroende på vart man investerar pengarna som genereras. I detta fallet gjorde man rätt att avbetala statskulden. Men hade man gjort som oppositionen hävdar att sälja iväg för att finansiera skattesänkingar så hade jag också kunnat vara kritisk till affären.

  3. Magnus Liljeström

    Hans-Inge,

    Vad som är måttet på en bra affär är inte alltid så lätt att säga. Uppenbarligen hade man lyckats bra i företaget, eftersom det gick att sälja för en avsevärd summa.
    Det val man står inför är då om man tror att företaget kan fortsätta att utvecklas lika väl i statlig ägo och därmed få en fortsatt värdestegring, eller om man tror att köparna har bättre förutsättningar och att man dessutom har en försäljningsprocess som säkerställer att man får det högsta belopp marknaden är beredd att betala.

    Mvh
    Magnus

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Magnus Liljeström (2010-12-14 16:40)
    Så är det. Och vad vi inte nämnt är folkhälsoaspekten. Bara den delen är värd en försäljning tycker jag. Och den gör mig defenitivt övertygad om att det var rätt att sälja. Och regeringen fick också bättre intäkt än man trodde på affären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.