Han har så rätt!

Han har så rätt Lars H Gustavsson när han tycker att de små barnen inte ska vara allt för länge på förskolan på dagen.

Kor har regler hur länge de ska vara ute etc. Det finns regler för allt i arbetslivet som ska underlätta för arbetstagaren och det är bra. Men det finns inte regler hur länge barn ska behöva vara igång innan man kan koppla av hemma.

Det är just därför vi Kristdemokrater så envist gnetar för att vidga barnomsorgens enkelspåriga ramar. Alltså att hitta flera olika barnomsorgsalternativ så man kan välja vilket som bästa passar just min familj. Passar förskolan bäst ska individen själv välja det alternativet, eller är det bättre för min familj att pappan stannar hemma och sköter om sitt barn och får vårdnadsbidrag så ska jag kunna välja det. Alltså välja den tjänst som passar vår familj bäst.

Vi måste ta denna fråga på allvar. Vi kan tappa en hel generation om vi bara oreflekterat rullar på. Så heja Lars H vi står tillsammans på barnens sida.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Regler för maxtid på dagis finns redan, även i Vännäs. För de som får nytt syskon, så får äldresyskonet inte gå längre än 15 tim/veckan. Vännäs kommun informerar dessutom att det är max 15 trots att skollagen säger minst. Men var tar då valfriheten vägen för familjen, som ju KD värnar, inte minst för barnen?

    Jag har verkat i och för barnomsorgen under snart 40 år och ju större valfriheten är och ju mer kunskap jag får om barn (nu även barnbarn), desto mer ser jag hur bra dagis med rimliga gruppstorlekar är för både barn och föräldrar.

    Men, som sagt, föräldrarna ska få avgöra, inte en kommun som sätter stopp med tre tim/dag per vecka, även för en 4-5-åring som fått en lillebror eller lillasyster. Särskilt i Vännäs som informerar felaktigt om skollagen här.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Urban Bengtson, idékonsult (2011-04-18 09:14)
    Helt rätt förskolan är bra för barnen men inte för alla barn så därför vill vi ändra på det socialdemokratiska synsättet att individen är till för samhället och vill vända på det till att samhället är till för individen.

    Alltså att individen själv ska få välja (om man så vill)och samhället se till att det finns att välja på även inom barnomsorgen. Vi kan välja telefonbolag och allt annat men inte välja någon annan barnomsorgsform än förskolan. Varför?

  3. Andreas Jansson

    Han har rätt i att många barn går alldeles för länge och för många dagar hos dagbarnvårdare/ i förskolan, jag ser det själv som har småbarn i den åldern.

    Men livspusslet är ofta svårt att få ihop tidsmässigt. Därför behöver vi helt klart kortare arbetsdagar framför fler barnomsorgsformer.

  4. christine

    Håller med fullständigt.idag är det verkligen hysteri över att man ska bort med barnen från hemmet så fort som möjligt.Verkar ibland som om vissa tycker att det optimala vore om man kunde plocka dom direkt från BB och in på dagis.jag har själv 2 små barn,och jag har aldrig haft dem på dagis,tycker utveckligen är skrämmande som den är nu. Barnen får inte vara hemma nästan alls i många familjer &barnen lämnas bort innan dom ens kan gå.Personligen så har jag inte hjärta till det.

  5. Tonårsmamman

    Jag har under hela mitt barns uppväxt varit helt ensamstående. Kan du berätta för mig hur jag skulle ha kunnat överleva på en halvtidslön, bidragsförskott, barnbidrag och ett vårdnadsbidrag på 3 000 kr? Det handlade inte om att vi inte hade råd med ”senaste mobilen och dyraste datorn”, det handlar om att varje månad få pengarna att räcka till hyra, mat och kläder från lågpriskedjorna.

    Kan du också förklara för mig hur ditt resonemang går ihop med ”arbetslinjen”.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Tonårsmamman (2011-04-18 19:10)
    Förstår ditt dilemma och du är en av samhällets hjältar som klarat av att uppfostra barnen trots små resurser.
    Barnen mår inte bra av att få allt dom ser. Så dina barn kan vara betydligt lyckligare än de som fått allt.
    Mitt resonemang om valfrihet inom barnomsorgen går självklart ihop med arbetslinjen. Arbetslinjen stör som jag ser det inte valfriheten på nåt sätt.
    Men livspusslet ska passa alla olika familjer.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till christine (2011-04-18 16:53)
    Håller med men i vissa familjer har man andra prioriteringar. Och vi ska inte döma varandra utifrån detta. Livspusslet är inte så lätt att lösa och jag ångrar bittert att jag jobbade så mycket medan barnen var små. Och jag är nog tyvärr inte ensam.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Andreas Jansson (2011-04-18 11:57)
    Härligt att vi är överens Andreas om grundproblematiken, Men inte om lösningarna. Minskad arbetstid har Sverige inte råd med utan att hamna i ekonomisk kris igen, Och då låter väl valfrihet för familjerna för att lösa livspusslet som ljuv musik, åtmintone i mina öron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.