Försörjningsstödet

Trots att försörjningsstödet går ner och allt fler kommer ut i jobb istället så slänger Joholt in en brasklapp om detta.

Han har inte så hög trovärdighet när han säger att det är för höga siffror som får försörjningsstöd.  När hans parti satt i regeringen senast så var det trots högkonjunktur betydligt högre siffror än vad man verkligen hade behövt. Det är ett känt fenomen att Socialdemokraterna hellre förordar bidrag än att man får egen försörjning. Det ser vi inte minst på det sätt man förtidspensionerade folk på tidigare.

Kristdemokraterna har drivit att man bör få ersättning per dag istället som nu per månad. Då blir det ytterligare ett incitament att vara aktivt arbetssökande. 
 
Smålandsposten har förstått detta och skriver i en ledare:
Ett annat förslag, som lagts fram av Kristdemokraterna är att bidragen ska beräknas per dag istället för månad. Väljer en person med bidrag att arbeta en dag ska det bara påverka stödet som ges för den enskilda dagen, istället för hela månaden. Något sådant skulle höja incitamenten avsevärt utan att krocka med orimligheten i att både erhålla stöd och lön för samma timmar.
 
Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Det behövs inga fler fascistiska pekpinnar åt arbetsökande som ändå är ansvartagna att vilja få se ett arbete.
    Det här incintament ökar bara psykosicoala hälso effekterna istället för ökad krav hos AF och FK till att vara mer aktiv än det är med sina direktiv som fås av er.
    Inte heller leder dettta till faktiska nya arbeten.
    Dessutom får du lönen, även aktivitets ersättningen, ändå månaden efter du har fått försörjningstöd.
    Här låter det som du kan få ut aktivitsersättningen direkt, för det ska ju fyllas i en närvarorapport först därefter kommer ersättningen.
    Ifall du har fått försörjningstöd för en månad och ändå får dig ett jobb under denna månad så går det att korrigera med framhållning utbetalning med försörjningstödet i nästa månad då lönen/ersättningen kommer. Vad är problemet då ifal det här fungerar som det ska.
    Kast detta i sopptunnan för det här ökar bara psykosociala hälsoaspekterna hos den enskilde.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Klermalm (2011-11-04 13:33)
    Du gör det för enkelt. Om det är okunskap eller medvetet. Bl a försörjningsstödet är det inte så lätt att reglera i steg två om man fått för mycket. Det finns inga incitament att få tillbaka om man vägrar om man dessutom inte är berättigad framöver så det inte finns nåt att klira mot. Så nog finns det incitament att se över transfereringssystemen. Det ska vara morötter att hitta egen försörjning.

  3. Krister Klermalm

    Jag frågersätter ditt kunnande för jag har levt med välfärdens olika ersättningen mfl emellan olika systemen.
    Går jag på försörjningstöd och får mig en praktik på en arbetsplats, Så har jag även flitpengen ovan på stödet. Under tiden i samverkan med AF anordnas platsen för aktivitetsersättning. Innan det blir utbetalt så hinns det styras upp med försörjningstödet+flitpengen när beslutet är fattat med aktivitetsersättning ifrån gällande dag. Detta kan respektive insats informera med varann om.

    Råkar det nu att du får försörjningstöd några dagar över vad du ska få, så går det i aktivitetsblanketten för de nersättning itne fylla i dessa dagar. Även så är fel kassa så är det bättre att enskilde inte behöva oroa sig över i slutändan hur det blir med utbetalning i nästa månad.

    Måendet måste sättas mer i prioterad läge, för många är psokysociala dåliga av detta med flängande emellan systemen. För det är tillräckligt knäckande att ansöka försörjningstöd, plus med knappa resurser ändå det kan bli även med aktivitetsersättning där du kan behöva komplettera din erästtnign med försörjningstöd. Och då är situationen inte till det bättre ändå trots en sysselsättning mår mentalt sämre av det.
    Någon som missar allt för ofta i samtal kring välfräds frågorna.

    Det finns ett annat alternativ – slå ihop systemen till ett enda system av A-kassan, föräldra- och sjuk-försäkringen, försörjningstöd och aktivitetsersättningen. Endel finns det en allmän grundnivå, sedan byggs på ifall du är i arbetsmarknadsåtgärd eller något annat sysselsättning som inte är inkomstbaserade. Till sist har vi inkomstbaserade där både A-kassa, aktivitetsersättning, sjukersättning och föräldraledigheter har samma konstruktion av försäkringar.
    Alltså en dörr sedan kunna samverkan ske inom väggarna av aktivare och progressiv regelverk.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Klermalm (2011-11-09 20:43)
    Du förutsätter i din långa skrivelse att man enbart ska snurra runt i bidragsvärden mellan olika tuvor. Det jag menar är att när man avslutar sina bidrag och får en försörjning så kan man inte kräva tillbaka om man fått för mycket försörjningsstöd annat än om man gör det via vårt rättssystem som förutsätter brottslig gärning.

  5. Krister Klermalm

    Jag beskrev endast hur det kan vara. För du hoppar emellan tuva till tuva av hur systemen är konstruera av dess regler är uppbyggda.
    Ingen vill hoppa runt utan under vägen fram till egen försörjning så ska du inte behöva hoppa eller vara i olika system samtidigt.
    Givett ska rätt ska vara rätt angående dagarna emellan stöden/försäkringarna och lön. I systemen emellan sig där likvärdig av summa skadar det inte att vara flexibla för den enskildes bästa av måendet.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Klermalm (2011-11-14 12:36)
    Här är vi fullständigt överens. Att hamna mellan systemen och valsa runt är absolut ingen höjdare. Det är inte stärkande för individens självkänsla och ger naturligtvis inte ett bra mående. Tror att nån stans så all vill göra rätt för sig då mår man bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.