Snurrigare än vanligt!

Som vi vet så snurrar det mer o mer i Sverige. Det jag tänker på är alla vindsnurror som sätts upp. Det byggs nya vindkraftsparker lite här o var.

Men det råder som vanligt delade meningar om denna tillgång på energi. En del tycker det lever om för mycket, andra tycker att det förstör naturbilden, andra tycker säkert att det inte är bra för fågellivet (känt fenomen för oss här i norr) Men andra tycker att det är en lysande tillgång för produktion av el.
 
Jag tillhör nog de senare och hade jag möjlighet så hade jag nog satt upp en snurra. Men den ryms ju liksom inte på tomten. Och på stugan har jag ett servitut för Vattenfall att det går en strömledning över tomten. Och det är nog inte så bra att låta en snurra klippa den.
 
I Danmark verkar det som att man kommit längre med att bygga mindre gårdssnurror. Min dotters svärfar har en snurra på gården som ger dem ström och naturligtvis också beroende på vindens kraft också blir överskott att sälja vidare. Har sett detta elverk några gånger och fascinerats av dess teknik.
 
Här i Sverige var det enbart 2,4% av elförsörjningen som kommer från vindkraften år 2010. Det borde vara mer kan jag tycka. Men detta år ska det byggas 405 nya snurror av varierande storlek så procentsatsen torde inte bli mindre framöver. Vi måste ta tillvara naturtillgångarna.
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Patrik Bylund

    Trevligt att du också gillar vindkraft! Som ett bevis på hur snabbt vindkraften ökar så får du nog revidera dina siffror lite. 2011 stod vindkraften för ca 4,2% (6,1 TWh) av elproduktionen i Sverige (2,4% var nog 2010). Prognosen för 2012 är 7,7 Twh. Så det går snabbt uppåt.

    Jag håller helt med dig om att det vore mycket önskvärt att förbättra möjligheterna för små snurror och att leverera överskottet till nätet.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Patrik Bylund (2012-02-23 00:03)
    Tack för rättelse av år. Jo det är en härlig ökning. Så ser man tiden an så kommer ju vindkraften att stå för en betydande del av elförsörjningen framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.