Demokrati….

Man kan fundera över demokratin. Ibland tycker man att det är väldigt orationellt inom det offentliga. Beslut tar lång tid och ofta ska det kompromissas så av en höna blir det till slut enbart en liten fjäder.

Och om man lägger in en kostnadsaspekt och effektivitetsaspect så kan man faktiskt ibland bli lite matt i benen när man tänker på det.
 
Men vad är alternativet? Det nyss avslutade presidentvalet i Ryssland slutade med 3700 anmälningar om valfusk som hittills inkommit till valobservatörsorganisationen Golos och det lär med all sannolikhet bli ännu fler.
 
Då inser man helt plötsligt att än om demokratin kostar en del, och tar lite längre tid, och inte alltid är lika effektivt så i ljuset av valfusk, diktatur etc så är allt bara bättre.
 
Jag vill nog hålla med vår förre kommunchef Lennart Olofsson som brukade säga:   – Demokratin måste få kosta…
Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. LO

    Du har så rätt Hans-Inge.
    Allt har sitt pris och priset för demokrati heter ofta tid. Det är något som jag ofta som tjänsteman fått förklara för t ex företagsledare som själva kan fatta avgörande beslut ”på studs”.
    Jag tror att Vännäs, för att skapa förutsättningar för en bra livsmiljö, måste sträva efter att vitalisera, bredda och fördjupa det demokratiska arbetet. Ni måste skapa mötesplatser och tillfällen där den stora gruppen unga Vännäsbor kan delta och där de kan skapa aktiviteter.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till LO (2012-03-08 19:32)
    Hej Lennart! Så du hittar till Vännäsbloggarna fortfarande 🙂
    Du har helt rätt. Vi måste bli ännu bättre ett skapa gemensamma forum så man dels förstår sin egen roll i sammanhanget men också får lättare att förstå varandras roller. Det som gör mig lite orolig är att intresset för att engagera sig i samhällsbyggnaden borde vara mycket större. Det borde vara många fler som vill engagera sig i de olika roller vi har. Men om man ska skapa intresse så måste man känna till vad det handlar om och förstå rollerna.
    Så det där med fler mötesplatser är ett måste…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.