15 år-fortfarande bäst!

Det som verkade vansinnigt har med åren visat sig vara briljant. Att tidigt satsa på fibernät och öppna system har gett Västerbotten ett bredband av världsklass.

Det här visste inte mätingenjör Roland Lundqvist när han i början av 90-talet behövde behandla stora mängder mätdata och kom åt Skellefteås superdator från IBM.

Inte heller visste Lars-Erik Christoffersson att stolpar med 10 MB bredbandsuppkoppling som han och hans kollegor monterade upp i alla kommuner i Västerbotten skulle förändra TV4 och Sveriges Televisions sätt att använda internet i direktsändningar på ett grundläggande sätt.
Och aldrig trodde väl Kent Hultin, när han flyttade från Skåne till den lilla byn Öravan mitt ute i den mörka glesbygden mellan Lycksele och Vilhelmina, att han en dag skulle kunna sitta och se SVT Play, YouTube och SF Anytime på byns egenhändigt nedgrävda 100 MB fiberuppkoppling.
 
Faktiskt hade heller ingen i den grupp som projekterade och skapade det fiberbaserade nätet i Västerbotten, AC-Net, en susning om vilka förvånansvärt framsynta beslut de tog i en tid när privatpersoner precis börjat installera långsamma internetmodem.

Och än idag, 15 år sedan starten, har ingen annan region i Sverige och Europa kommit i närheten av hastigheten, pålitligheten och utbredningen av Västerbottens bredbandsnät!
 
Viktiga händelser upptäcker vi först i efterhand. Historiens tillfälligheter som leder till betydelsefulla omvälvningar blir ofta synliga först i backspegeln.
 
Idag firar vi AC-nets 15 års-jubileum. Att sitta i denna bolagsstyrelse är ett av mina intressanta uppdrag i Regionförbundet. Ett spännande uppdrag i ett spännande bolag, och idag firar vi på Rex under eftermiddagen och på kvällen är det ytterligare party med god mat och förhoppningsvis många trevliga gäster. Vår toastmaster för kvällen är Linda Lindorff känd från bl a bonde söker fru i TV 4.
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Johan Löf

    Att ligga i framkant på detta område är viktigt. Lika viktigt är det att utrusta våra ungdomar med verktyg, metoder och handlingsberedskap av använda sig av de möjligheter som öppnar sig med bra infrastruktur på IT-området.
    Jag upplever att det i många skolor är den sista länken mellan människan och IT-världen som vi har de störta bristerna. Det är först när eleven får tillgång till en egen dator eller surfplatta som pedagogiken i grunden kan kan förändras.
    Mera om detta och om livet i skolan finns på min skolblogg, http://johaniskolan.wordpress.com/

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Johan Löf (2012-05-02 09:46)
    Du har så rätt så. Nu är ju många skolor kommit rätt långt i frågan åtminstone på högre stadier. Och gymnasier som inte tillhanda håller dator finns väl knappast åtminstone tänker jag att dessa inte får några elever som söker.

    It är viktigt. Men det finns också ett värde att visa barnen som växer upp att det finns liv utanför IT-världen också. För annars blir vi enkelspåriga.

    Ser på min dotter hon vaknar med datorn vid sängen och somnar vid den. Det är liksom måtta med allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.