Orättfärdig skatt!

Förre finansministern Erik Åsbrink (S) vill öka det totala skattetrycket. Vid ett skatteseminarium för några dagar sedan avslöjade han vilka skatter han vill höja – och återinföra.

Erik Åsbrink diskuterade behovet av en ny skattereform. Och han vill återinföra såväl arvs- som gåvoskatten (som togs bort av den förra S-regeringen). Vidare borde fastighetsskatten höjas, anser den tidigare finansministern.

"Fastighetsskatten är för låg. Alla ekonomer är överens om att det här är den kanske minst skadliga skatten av alla skatter, även om jag inser de politiska svårigheterna med att göra någonting åt detta”, säger han.

Däremot vill han avskaffa värnskatten.

Vi som parti har kämpat för att plocka bort fastighetsskatten. Inte ska vi inför den till fullo igen. Åsbrink menar att det är den minst skadliga skatten. Jag menar tvärt om att det är den mest orättfärdiga skatten då man skattar på sådant man inte har. Hela skattereformen bygger på att man skattar på det man har, äger eller tjänar.

Men när det gäller fastighetsskatten så skattar man på ett fiktivt värde som man kanske får ut om man säljer sin fastighet, eller att grannen råkat sälja sin fastighet.  Man borde i så fall skatta när man säljer fastigheten i större utsträckning.

Nej Erik Åsbrink! Inte ska vi inför den orättfärdiga skatten igen inte.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Ja, inte alla skatter är rättvisa. Jag tänker då speciellt på skatten för pensionärer. Dom som jobbar och tjänar pengar har fått skattesänkningar, men inte för pensionärer samtidigt som olika avgifter har höjts, bl.a för läkarbesök och mediciner. Pensionärer som under sin verksamma tid har avstått löneutrymme till sin pension. Utgifterna stannar ju som bekant inte av fast man går i pension. Detta är en ren diskriminering och särbehandling av en grupp och det är denna regerings verk.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-06-08 12:41)
    Det jag förstår du syftar på är jobbskatteavdraget. Pensionärerna kan inte få ett jobbskatteavdrag när man inte jobbar. Liksom en löntagare inte kan få de avdrag som ett företag har. Men håller med att detta blir missvisande så därför har vi drivit på med de två skattesänkningar som varit för just pensionärer. Och hade inte Kristdemokraterna funnit så hade inte heller det tredje utlovade skattesänkningen varit aktuell. Men grunden är att man inte kan få det avdrag man inte är berättigad till. Så är skattelagsstiftningen. Och det är inget som denna regeringen hittat på utan så har det varit hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.