Resultatet av budgetbeslut!

Det var som alltid ett intressant fullmäktige idag. Och mycket riktigt så tog vägfrågan och budget största del av tiden. Men genomgången av Öppna jämgörelser var också intressant.

Det är alltså Socialstyrelsen som tillsammans med SKL gör denna landsomfattande undersökning inom äldreomsorgen. Det är tyvärr inte så bra resultat för oss i Vännäs kommun. Riktigt dåligt resultat faktiskt. Och här är jag säker att vi har bättre vård än detta resultat visar. Men det är fortfarande viktigt att vi ser en förändring av vårt resultat i denna undersökning inom kort då vi legat dåligt till ett par år nu. Så som jag sa i debatten är det viktigt att äldreomsorgen tillförs medel för att förbättra kvalitén så att det kommer synas i undersökningen.

Vägstumpen mellan Vännäsby och Vännäs håller som bekant på att rasa ner i älven. Och Trafikverket trycker på och vill bygga en ny väg. Och vi skulle alltså besluta om vi ska upphäva detaljplan eller inte. Miljöpartiet ville att vi skulle stoppa förslaget och Christer tyckte att jag lägger mig på rygg i frågan och låter Trafikverket köra över oss. Jag ser det inte så. Faktiskt ser jag det som en möjlighet att binda ihop Vännäs o Vännäsby på ett bra sätt med en GC väg. (GC = Gång o cykelväg). Så jag låter mig inte överköras utan jag kan se detta positivt. Självklart är jag mån om att skogen finns för skolan. Och den bild jag fått är att man inte kommer ta hela skolskogen i anspråk. Samt att vi faktiskt har skog en bit längre bort som man kan tillgå. Det är inte ett önskeläge att dra vägen genom skogen men säkerheten måste gå före.

Och budgeten tilldrog sig förstås en del engagemang. I stort så följer vi budgetberedningens arbete men vi som Kristdemokrater föreslår några förändringar. Bl. a så föreslog vi att vård o omsorgsnämnden tillförs ytterligare 1 500 000 kr just med tanke på att medel behövs för att öka kvalitén i äldreomsorgen. Sen vill vi också tillföra 250 000 för att förbättra skolhälsovården, samt att vi vill tillföra barn och utbildnings ram ytterligare 300 000 kr. Sen finns det behov att utveckla en del verksamheter inom KLK:s område. Så därför tillför vi KLK 200 000 kr. Medlen till detta tar vi med att minska den extra tilldelade ramen till fastighetsunderhåll för 2013. Då medlen till detta kommer tillföras på annat sätt. Bl. a så finns det möjlighet att under innevarande år göra en hel del upprustningar under detta år i våra fastigheter.

Nu tyckte även C att vi inte lagt så tokigt budgetförslag då de hade ett rätt så liknande förslag. Men man hade inte tillfört lika mycket till äldreomsorgen som vi hade gjort så det pågick en diskussion om vi kunde hitta ett gemensamt förslag. Och så blev fallet då det diffade på 200 000 kronor i sltändan på en budget på lite drygt en halv miljard. Så vid en kompromiss så köpte C att vi minskar med 100 000 till KLK och sen att v i minskade med 100 000 till von. Folkpartiet var redan tidigare med på det förslaget. Så detta innebar arr vi  kunde votera om endast tre förslag. Majoritetens, KD, FP o C, samt M:s förslag som innebar att inte tillföra verksamheterna några mer medel än budgetberedningen redan tilldelat.

Och som brukligt så vann majoritetens förslag bifall och alltså en miljon mindre till äldreomsorgen än vad vårt förslag kunde gett. Intressant hur mina nämndskamrater i vård o omsorgsnämnden inom majoritetspartiet ska försvara att de tilldelar mindre pengar som så väl behövs inom äldreomsorgen.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.