Skolmaten.

Här i Sverige ska vi inte klaga över skolmaten. Det är få länder som har den kvaliteten på skolmaten som vi har. Ändå hör man rätt många som klagar över maten.

Ta bara Danmark och Norge som jag känner till som exempel. I dessa båda länder har barnen med sig sin matlåda. I Norge pratade jag med ”Norges roligaste lärare” och fick reda på att man kan köpa mjölk till barnen i skolan.

Men det är inte alla som har råd till detta. Att barnen ska få mjölk till sina mackor innebär en kostnad på lite drygt 1000 Norska kronor för varje barn. Och det är inte alla som har möjligheten att låta barnen få mjölk.

Många berättar också om kamrater i skolan som nästan varje dag kom utan ”matpakke”. Fick höra berättas hur en delade sin ”matpakke” med en kompis under hela skolgången. För han hade inte med sig något och hade inga föräldrar som brydde sig och ordnade en ”matpakke”. Så det blir ett allt för segregerat samhälle.

För nu rätt många år sedan var man tvungen att reparera Vegaskolans kök. Och då skickades i god tid ett brev hem till föräldrarna att man inte hade möjlighet att ordna mat denna veckan och man vädjade till föräldrarna att hjälpa till.

Det var en kort period och själv tyckte vi det var ganska trevligt att ordna ett matpaket till barnen och en del av barnen kom också hem till lunch.

Efter perioden kom det en räkning från en av föräldrarna till kommunstyrelsen där föräldern hävdade att kommunen skulle betala honom luncherna som hans egna barn inte fått på skolan. Så han skickade en räkning med antal barn gånger de antal luncher som barnen missat och en summa av 50 kr/ lunch. Han menade att det var samhällets ansvar att ge hans barn mat.

Behöver jag säga att vi beslutade att inte betala honom de slantar han krävde utan vänligt men bestämt avfärda hans resonemang. Han borde sett ur det är i t ex Norge.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Erik Jonsson

    Det är klart att vi kan klaga på skolmaten. Att hänvisa till att norrmännen och danskarna inte har fri mat är infantilt tycker jag. De har säkert något annat i sin skola som är bättre än vår skola. Hur som helst så borde den svenska skolmaten förbättras tycker jag. Den förbättring som jag vurmar för är att servera två eller tre alternativ i stället för ett alternativ. Om detta inte går som borde skolorna alltid ha köttbullar som stående alternativ till dagens rätt. Det viktiga är att våra barn och ungdomar får i sig näring så att skoldagen orkas med.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Erik Jonsson (2012-08-09 10:14)
    Visst man kan alltid önska mer. Att skolmaten ska bli som en restaurang där man kan välja kan vara ett önsketänkande för många. Men vem ska betala. Är du beredd att betala till barnens skolmat?
    Jag tror i så fall på nåt kupongsystem.

    När man sitter i den kommunala beslutsapparaten vet man att det inte finns pengar till allt man vill. Man ska komma ihåg att ett barns uppväxt etc och där är ju kosthållningen en inte så oviktig del, till alla delar är föräldrarnas ansvar i grunden. Och det är beklämmande att inte alla föräldrar tar det ansvaret.
    Barnen kan ju få mat man gillar när man kommer hem om man inte gillade den mat som serverades på skolan den dagen. Men de gamla som sitter på sina boenden har inte möjlighet att välja annat än det som serveras. Så om jag får prioritera så går de före skolmaten.

    Självklart är det viktigt att barnen äter ordentligt för att orka med skoldagen. Man kan fundera hur de klarar sig som inte ens har med sig matpacke. Och vi talar ju inte om uländer utan rika grannländer.

  3. Erik Jonsson

    Kommunerna måste utveckla sin bespisning. Vi lever i dag på 2000-talet och inte 1960-talet. (Jag minns med fasa när jag gick på lågstadiet och när det serverades kålsoppa och man var tvungen att äta upp portionen.) Att utveckla till att minst ha två alternativa maträtter behöver inte betyda merkostnader. Finansieringen erhålls genom minskat svinn.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Erik Jonsson (2012-08-09 15:20)
    Helt rätt att allt kan utvecklas. Men om din referensram är kålsoppa så förstår jag att din bild haltar något. Det var nog ett tag sedan kålsoppan lämnade skolmatsmenyn. Själv hade jag en fasa för den vita torsken som vi också tvingades sleva in oavsett tycke o smak.
    Jag har haft förmånen att äta skolmaten på senare tid och vet att det inte är någon dålig mat alls utan tvärt om. Sen visst kan svinnet minskas om man har två rätter till viss del. Men det kommer då bli problem om den ena rätten är slut och man gillat den bättre. Så jag vidhåller att skolmaten är bra idag!

  5. Erik Jonsson

    Min referensram är inte bara kålsoppan:) Ta fiskbullarna då. Denna maträtt har hängt med hela den svenska skolbespisningens historia. När serverade en personalmatsal i ett företag/kommun/stat eller en lunchrestaurang på stan´ fiskbullar? Servera gärna fiskbullar men låt köttbullar vara ett alternativ för eleverna. Vidare har jag fyra barn varav det yngsta snart ska börja andra året på gymnasiet. Under snart 16 års tid har jag varje vecka haft dialog och diskussioner med min barn om skolmaten. Så jag tycker att mina referenser är goda.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Erik Jonsson (2012-08-09 18:13)
    All respekt för din referensram. Och jag delar att fiskbullar är ingen mat för människor möjligen för katten.:-)
    Det finns naturligtvis både dålig och bra o bättre och ännu sämre skolmat. Men så är det ju också inom restaurangvärlden. Men där är det ju större utslagning om man inte har god mat än det är på skolmatsalen. Sådan information sprider sig ju som en löpeld och snabbt så har man inga kunder kvar.
    T ex Midgårdsskolan som köper sin mat från Vildmannen som tydligen är under all kritik. Sen finns det ett tryck från skolkamraterna att om maten är dålig så är den det. Då får ingen tycke den är god. Så det kan vara klokt att proväta maten istället för att helt bilda sin uppfattning från barnen. Åtminstone är det min erfarenhet.
    Men både kålsoppa och fiskbullar klassar jag inte som mat 🙂

  7. Erik Jonsson

    Hans-Inge, tack för att jag äntligen fått dryfta mina åsikter om den svenska skolmaten. Önskar nu att du ser till att Vännäs blir en av de första kommunerna att införa två rätter för barnen och ungdomarna. Och fundera också på om man inte ska införa möjlighet till att äta morgonmål i skolan. Tänk vilka pigga elever vi får och studieresultaten lär heller inte vänta på sig.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Erik Jonsson (2012-08-09 21:52)
    Tack själv. Ja skolmaten engagerar. Men jag tror fortfarande att jag inte är beredd att gödsla med den kommunala ekonomin så att vi får två rätter även om jag kan tilltalas av ditt resonemang. Men däremot ska jag kolla om kålsoppa och fiskbullar finns på menyn. I så fall får jag väl motionera om det i fullmäktige att det ska strykas från matsedeln.:-) Men då finns ju risk att verksamheten tycker vi politiker detaljstyr för mycket. Sen detta med frukost. Vi har tidigare haft en vecka/ år den möjligheten åtminstone på Hammarskolan. Tror också det fortsätter. När jag gick skola så fick vi dessutom mellanmål, inte heller så dumt.
    Men inte ska man bara äta i skolan man ska ju också hinna lära sig nåt 🙂 .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.