Skolavslutning!

Nu är drevet igång igen. I avslutningstider kommer debatten om att ha avslutning i kyrkan igång. Och som vanligt är debatten både märklig och ensidig.

Att Skolverket ger sig in i dessa tolkningar är kanske inte så långsökt, men att de kommer fram till den ståndpunkt de gör, är för mig obegripligt. Läser man skollagen och förarbeten till densamma så kommer då inte jag till samma ståndpunkt som skolverket.

Det är en självklarhet att skolan ska vara neutral, men inte så neutral att man tappar all tradition. Vad törs vi fira framöver? Alla storhelger bygger på de kristna traditionerna här i Sverige som i hela västvärlden. Om vi ska plocka bort allt detta vad har vi då kvar i vår tradition?

Om barnen fortsatt skulle fira skolavslutningen i kyrkan som vi alla gjort under årtionden så tror jag inte att det skadar ett enda barn. Är övertygad att filmer och annat skräp inom datavärlden skadar barnen betydligt mer.

Men däremot om man av någon orsak inte kan/vill beträda kyrkrummet så ska man naturligtvis inte tvingas till det. Där är skollagen tydlig om neutraliteten.  

Man skyller på andra religioner bla Islam etc i debatten. Men min erfarenhet är att dessa grupper inte på nåt sätt har problem med att fira skolavslutning i kyrkan. De har den respekten för traditioner som behövs.  

Däremot har humanisterna problem med det och inte den respekten. Och det är en annan sak. Sturmark och gänget har problem med det mesta i vårt samhälle och vill förändra det. Men ska en grupp i samhället få styra i den utsträckning de gör? Ska alla ändra sig för att en liten grupp vill något? Mitt svar är NEJ. För mig är inte detta demokrati eller ett Sverige jag vill se framöver.

Vi ska väl som nation även värna om våra traditioner och vårt ursprung. Låt barnen fira skolavslutning i kyrkan och upphör med den Kristofobi som råder i samhället!

Etiketter: , , , , , , , ,

17 kommentarer

  1. Christine Svensson

    ….”Alla storhelger bygger på de kristna traditionerna här i Sverige som i hela västvärlden” skriver du…
    Hela Värdegrunds-tänket vilar ju också på de kristna värderingarna. Har man inte tänkt på det?
    Jag håller med dig om Kristofobin

  2. Ingegerd J

    Fantastiskt bra skrivet. Håller med dig i allt du har skrivit.
    Det är så tragiskt att vi i Sverige ska ge avkall på vår tradition och kultur
    Nog är det få som har tagit skada av att ha skolavslutning i kyrkan

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Christine Svensson (2012-11-25 17:09)
    Jo Kristofobin är starkt rådande och tyvärr på frammarsch. Nämnde inget om värdegrunden men det är precis som du skriver att värdegrunden som Skolverket jobbar efter är baserad på den kristna traditionen och värderingar. Och det gör det ännu mer obegripligt och märkligt att Skolverket kommer till den ståndpunkt de gör. Har Skolverket drabbats av feghet och intolerans? Om de kan ha den tolkningen så måste vi nog se över lagtexten!

  4. Anders Lundqvist

    Gick in på Skolverkets hemsida och läste följande:

    Den svenska skolan är icke-konfessionell. Det slås fast i skollagen som riksdagen har beslutat om. Skolverket ger vägledning för att underlätta för skolor att följa lagen.
    Inga religiösa inslag i utbildningen
    Att skolan är icke-konfessionell innebär att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen. Eleverna ska inte behöva utsättas för religiös påverkan i skolan. Det gäller även vid skolavslutningar eftersom det är en del av skolans verksamhet.
    Det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse. Däremot går det bra att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Den är sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion.”

    Det är Riksdagen som bestämt att skolan skall vara Icke-konfessionell!

    Ingenstans hos Skolverket/Riksdagen kan man läsa om något förbud mot skolavslutning i kyrkan!

    Snälla, sprid inte vidare myter, ta reda på sanningen och sprid den istället!

    På det sättet kan vi tillsammans slå hål på SD:s felaktiga argument.

    Läroplan för grundskolan, se sidan 10, på Skolverkets webbplats
    Skollagen, se 1 kap på riksdagens webbplats

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Anders Lundqvist (2012-11-25 23:11)
    Tack för synpunkterna Anders. Men det du skriver är inget nytt för mig. Sprider heller inte myter eller inte vet vad jag talar om. Var särdeles aktiv när den nuvarande skollagen kom till med remissyttranden etc. Så det du skriver är helt korrekt. Men likväl vågar inte skolor fortsätta ha skolavslutningar i skolan. Prästen kan ju råka säga för mycket. Eller någon av barnen kan ju ställa en fråga med tanke på någon av de kristna symbolerna eller…… Det sprider sig en rädsla. En Kristofobi. Jag vill absolut inte ge SD mer järnrör att hålla i. Utan det är fakta. Det resulterar att vår samfundsminister kallar Skolverket religiösa analfabeter. Så det är inga myter jag skriver, utan fakta ur det sekulariserade Sverige av idag.

  6. Krister Andersson

    I Sverige har vi skolplikt. Därmed har skolan ett väldigt stort ansvar för att verksamheten tar hänsyn till alla elever. Skolverkets riktlinjer är ur den synvinkeln balanserade och välavvägda. Att det kan finnas något som skadar barn ännu mer rättfärdigar inte möjligheten till en oreflekerad kristen ritual under skoltid. Traditioner har särskilda värden men i skolan så måste de faktiskt ha värdena gälla för alla!

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Andersson (2012-11-25 23:26)
    Helt rätt Krister! Men det kan inte som jag skriver vara så att alla ska rätta sig efter vad en liten del av folket driver. Vad är det för demokrati som både du och jag kämpar för? Och det är vad jag känner till inga barn i skolan som vägrat avslutningen pga. att den är i kyrkan. Däremot kommer alltid humanisterna med ett debattinlägg i saken varje gång det närmar sig avslutning.

  8. Krister Andersson

    Den demokrati jag kämpar för bygger på att vi försöker förstå och ta hänsyn till alla människors situation då vi bygger vårt samhälle. Jag är fullständigt övertygad om att det finns människor som känner obehag av religiösa inslag i samband med skolavslutningar. Jag har kännt så själv, även efter att min skolplikt tog slut.

  9. Kjell

    Men är inte detta problem lätt att lösa om viljan finns..
    Det är ju bara ha en skolavslutning i klassrummet för alla elever och dela ut betygen och efter det så får den som vill gå till kyrkan eller om dom vill gå iväg hem eller vad dom kan hitta på. Det är ju elevernas fritid då. Men ingen ska tvingas på någon religion

  10. Kjell Hedman

    Men om det under skoltid ska vara besök i kyrkan med förkunnande av det kristna ordet då blir det ju tvingande. Så då är det ju bättre att det sker efter skoltidens slut. Då kan dom elever som vill gå dit.

  11. Krister Andersson

    Att delta i trosbekännelsen kändes alltid väldigt olustigt för mig och den känslan tycker jag inte att vi ska tvinga på barn i skolan. Vad är det i skolan som skulle ge obehag för kristna barn?

  12. Patrik

    Håller med om att vi ska bevara våra traditioner, men är det verkligen tradition att gå till kyrkan vid avslutningar? När jag gick i skolan på 80-90 talet var vi i kyrkan en (1) enda gång. I Vännäs!

  13. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Andersson (2012-11-26 23:45)
    Är övertygad att vi inte är så tolerant som vi ska vara mot de som har en kristen tro. Det är ju allt för många som relaterar till många händelser i skolan där man blir ifrågasatt av lärare i undervisningshänseende och även mobbad av barnen just för att man har en tro. Naivt att se att det inte finns.

  14. Hans-Inge Smetana

    Svar till Patrik (2012-11-29 14:08)
    Vad det handlar om så tycker jag att man ska kunna fatta beslutet hur man ska avsluting eller kyrkobesök på skolan. Inte att Skolverket ska skicka ut direktiv utifrån en religionsanalfabetistisk syn som förvirrar situationen ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.