Juridiska språket

Så är det dags att läsa igen. Då menar jag inte en avkopplande skönlitterär bok.

Utan det handlar om juridiska termer och handlingar ja faktiskt en hel pärm. Har ett större mål i Hovrätten som kräver sin fundering framför mig med start i morgon. Det är förhandling i ett antal dagar.

Så det blir spännande läsning och faktiskt är det juridiska språket ganska roligt ibland. Så i motsats till många som nog anser denna läsning tråkig så kan det faktiskt vara ganska underhållande.

Tänker på graderingen vi har i olika brott. T ex misshandel kan ju vara både ringa, av normalgraden och grov misshandel. Och naturligtvis så betingar dessa nivåer olika grader i straffmätningen. Men man kan ju fundera över ordvalet.

Misshandel av normalgraden är en brottsrubricering. Men är det normalt att misshandla till en viss nivå? Jag anser att alla nivåer av misshandel är onormala. Och jag tror de flesta håller med.

Hur som helst så finns det ett o annat att fundera över inom juridiken. Och jag har många gånger konstaterat att lekmannadomare behövs. Vi är samhällets ögon in i rättsväsendet.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Linnea

    Pricken över iet!
    Hade själv roligt åt dina rader om Tankar från luften :=) hur får du så långa slangar och vad tankar du? Svår att förklara när man har sån humor som mej….
    Det är kul med språket och friheten att tolka som man vill eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.