Grannlandet har sin tjusning.

Befunnit mig i grannlandet Norge några dagar. Jag har anledning att vara här ett par ggr/ år tack vare en dotter med familj bor i nordNorge.

Bilden ovan är för övrigt från en av de vackra mornarna, när solen letar sig upp mellan fjäll o över vatten, utanför hennes köksfönster. Norge är fantastiskt på många sätt men saknar förstås ett o annat som Sverige är bättre på. 

Man kan fundera över om det är vettigt med över 400 kommuner. Och nog skulle jag fundera om jag vore en av de 350 skattebetalare i en av de mindre kommunerna. Man har pratat om att slå ihop kommuner men vi känner till att processen kan bli lång och ingen regering har vågat peka med hela handen. Får se om den blå, blåa regering (kallas så) som nu sitter vågar stampa ner foten.

Man fascineras också varje gång jag är här hur stadsplaneraren måste jobba. Ingen tomt är fyrkantig och allt som oftast kommer berg, (eller fjäll som man säger här) mitt över tomten. Så istället för att vara fyrkantiga tomter så har dom allehanda former med hörn, höjd och pikar. Och har man väl fått dit ett hus så kanske man sätter garaget åt andra hållet bara för att nyttja tomten eller spränga in en vägg i berget.

När det gäller sophämtning så är det omvänt. Istället för att var och en som vi gör i Sverige kör bort kartonger o plast så hämtas det utanför dörren. Däremot så kör man själv bort restavfallet, det som vi lägger i våra soptunnor. Sen har man långt till sin soptipp (återvinningscentral) eftersom man lämnar sina elektriska produkter på butiken, lampor där man köper lampor etc. Så här tar producenten fullt ansvar, faktiskt imponerande och kommit längre än vi gjort.

Var och gick på byen (här betyder det stad) idag. Staden är Finssnes och har lite drygt 8 tusen invånare. Ungefär som Vännäs kommun i invånarantal. Men där slutar också jämförelsen. Här finns 3 stora köpcenter, 11 livsmedelsaffärer, 8 bensinmackar, 4 stora byggmarknader och självklart många andra specialaffärer. När får vi det till vår kommun som har lika många invånare?

I morgonbitti lämnar jag landet Norge för att göra ett kort uppehåll i Svea rike och packa om väskan till att besöka maktens korridorer i Bryssel några dagar.

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.