Grattis Sveriges äldre!

Så är vårt förslag om garanti för äldre en verklighet för Alliansen. Den som säger att inte KD påverkar i alliansen vet inte vad den talar om.

Är det så att man synar sömmarna så påverkar vi nog mer än vårt mandat många gånger. Idag föreslår alltså Alliansen en äldreboendegaranti för 85+. Den gäller för alla som idag har hemtjänst. Och sen kommer vi ta nästa steg att den ska gälla för alla 85+.

Idag lyfter alltså Alliansen fram att:

  • Alla kommuner ska bli skyldiga att erbjuda plats i ett trygghetsboende – en äldreboendegaranti – för alla som är över 85 år och har beviljats hemtjänst.
  • Alla kommuner ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning.
  • Ett krav införs på kommunerna att tillhandahålla valfrihet för äldre.
  • En nationell demensplan tas fram i syfte att bidra med ökade kunskaper.
  • En förlängning av omvårdnadslyftet för äldreomsorgens personal och fortsättning av ledarskapsutbildningen för chefer inom äldreomsorgen.

Ja säger du kanske men det blev inte riktigt som ni tänkte. I politiken är det alltid kompromissande i slutändan. Men förslaget ger två viktiga grundprinciper

  •  Alliansöverenskommelsen säger ”kommunen har skyldighet att tillhandahålla trygghetsboende för de som har hemtjänst”
  • Därutöver ges kommunerna rätt att själva besluta att utvidga denna rätt att gälla också ”vård- och omsorgsboende” (skärskilt boende)

Så nu är det upp till Majoriteten i Vännäs kommun att bekänna färg. Med all säkerhet kommer jag att motionera i saken och ska den avslås även den av den kallhamrade majoriteten som säger sig värna äldre men i många stycken agerar på annat sätt?

Etiketter: , ,

11 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Någon lag blir det alltså inte som innebär rätt till särskilt boende för alla över 85 år – precis som jag framhållit i din och min debatt i frågan. Den här skrivningen är inget för KD att vara stolt över:
    •Därutöver ges kommunerna rätt att själva besluta att utvidga denna rätt att gälla också ”vård- och omsorgsboende” (skärskilt boende).
    Men tydligen inbillar sig KD att man fått sitt löfte innebärande garanti till ALLA i HELA LANDET över 85 år om bostad i särskilt boende välsignat av alliansen, vilket man alltså INTE har.
    Det ”bidde bara en tumme”…

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja ja nu ska du inte va sån. Som jag skrev så är det steg ett. Vårt förslag kommer också att gälla framöver så detta kommer med all säkerhet att förfinas till vår fördel. Det ska ju också utredas utifrån socialtjänstlagen. Och det hanns inte innan vi ska delge det i går så därför fick vi lägga oss på minsta möjliga nivå som man är biståndsbedömd alltså hemtjänst. Så håll ut ska du se att det blir precis som vi föreslagit efter utredningen. Så behåll din tumme.

  2. John

    Jaha du , nu är kommun skyldig att ???? Nu när kommunerna ska ta emot mera flyktingar som Reinfelth sa , hur ska Bjurholm , Åsele eller Vännäs kunna leverera era politiska påhitt med rätt till plats till trygghetsboende . Ännu ett desperat överbud från Alliansen tror jag .

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Varför det? De gamla är värd att känna trygghet. De ska de också få med Kristdemokraterna vid rodret. Unnar du inte de gamla den tryggheten som har byggt upp det Sverige vi har idag?

  3. Göran Jonzon

    Att arbeta för att ordna det trevligt, tryggt och trivsamt för varandra, skapar god kultur !
    Det finns ett betydande ”slack” i samhällets och bland oss individer, där konsumtion har ersatt passion och engagemang.
    Försök bara hitta personer som är villiga att påta sig ideella uppdrag för en god sak ?
    Föreningslivet är en bra barometer för hur mycket passion och engagemang som finns i en social samvaro, och föreningslivet i Sverige liksom i våra kommuner för en alltmer tynande tillvaro.

    Våra anfäder hare tyngre arbeten och mindre kapital at röra sig med, men hann ändå med att engagera sig i sociala frågor och ofta, överväldigande ofta på rent idell basis.
    Så bestämmer vi oss för att satsa mindre på event med ljusshower i bussväntkurerna och mer på att ta hand om våra barn och äldsta på ett uppmuntrande sätt, så tror jag vi kommer att märka att den allmänna tryggheten och trivseln ökar betydligt mer än ifall vi får konstgräsplaner på våra idrottsanläggningar.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Så rätt så! Det civila samhället är viktigt. Utan det stannar Sverige. Man kan bli lite bekymrad då folk i allmänhet inte har tid o ork att engagera sig i föreningslivet längre. Hur ska det bli i framtiden?

  4. Isak

    Bäste Herr Smetana. Till valet 2010 gick KD och din partikollega och regeringsledamot
    Maria Larsson ut med, att vi äldre skulle få VIP-kort och egen ingång till våra sjukvårds-
    inrättningar. Ni lovade också en del annat som inte ni infriade, varför skall vi tro på er
    denna gång. Väljarna har genomskådat er, och att ni ligger på gränsen till att komma in
    i Sveriges riksdag är ingen tillfällighet. Som det verkar nu så får ni lita till moderata stöd-
    röster.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Alla röster på ett parti är röster på partiet. Om man kallar det stödröster eller nåt annat är oväsentligt. Det finns bara en opinionsmätning som stämmer och det är valdagen. Så vi avvaktar den innan vi tar de stora orden. Så din analys varför ger jag inte mycket för. Mer konkret än så måste man vara. Detta är ju reell politik det handlar om och inte nåt valfläsk.

    • Göran Jonzon

      Jag tror du måste försöka inse att ett parti som är i minoritet, aldrig kan lova något förrän man kommit över gränsen till att få egen majoritet.
      Fram till dess man ensam kan regera i riksdagen, handlar det om viljeyttringar och man får kompromissa sig fram i samverkan med andra..
      Att kalla visioner och viljeyttringar för löften, måste antingen bottna i grav okunskap om hur en demokrati fungerar, eller så handlar det om att sprida falska utsagor i syfte att svartmåla och skada.
      Vilket syftet är i ditt fall vet bara du själv.

  5. johan Söderling

    Kommunerna är inga företag som ska ge sig in i företagsliknande ”garantier”. Kommunerna ska leverera det omsorgsbehov medborgarna har till den kvalité vi har möjlighet att ge utifrån våra förutsättningar. Våra skattemedel ska vi använda på bästa sätt för medborgarnas väl. I alliansens Sverige har vi närmat oss den lägre nivån på vad som kan anses rimligt. Men det är klart att har man skattelättnader för företrädesvis en grupp som mål, så stå då för det!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Jo jo jag menar att man som kommun ska garantera för medborgarna. Det vet du jag har drivit många gånger i fullmäktige men så fort du har ordet garanti så backar du. Du vet också att trots skattesänkningar som genererar mer skatteintäkter i moms etc. när man konsumerar mer, så har alliansregeringen tillfört 10 tals miljarder i välfärden. Alltså både skattesänkningar och mer till välfärden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.