Israel – Palestina

Pinsamheterna avlöser varandra inom regeringens väggar. I regeringsförklaringen som vi fick höra för några veckor sen vill man erkänna Palestina som stat.

Att på ett sånt billigt sätt köpa V och strömningar inom MP för att få igenom sin budget är väldigt lågt. Att erkänna en stat gör man inte med ett majoritetsbeslut utan det krävs gemensamma tag för att få en så bred majoritet för det som möjligt. Ja helst ska alla tycka så man fattar ett gemensamt beslutet. Så har man jobbat med frågan tidigare.

Men förstår att i de dagar när Löfven inte fick ihop sin regering så ville man visa på handlingskraft och passar på att reta upp många länder och inte minst USA. Sen säger Margot Wallström att det inte är USA som styr vår politik. Och det är sant o riktigt men goda relationer med USA brukar inte var så dumt. Dom sumpar man nu på punkt för punkt.

Sedan försökte Margot Wallström häromdagen få stöd för frågan i EU men där fick hon mest oförstående blickar och ifrågasättanden. Och det med all rätta.

Många röster höjs för att det man skrivit i regeringsförklaringen strider mot folkrätten. En viktig folkrättslig princip är att när en stat ska erkännas så ska där finnas en regering som har kontroll över det egna territoriet. Och det är väl det minsta man kan säga om Palestina. Det enda Hamas har koll på är skuddmisiler och allehanda vapenarsenaler.

Och man kan fundera över om vi ska sälla oss till bl a Bangladesh, Iran, Irak, Indonesien, Libyen, Pakistan, Somalia. Saudiarabien mfl som har mer gemensamt än att erkänna Palestina. De är också överens om att inte erkänna Israel. Är det i den gruppen den forne svetsaren Löfven vill att Sverige ska återfinnas? Huvva!

Etiketter: , , , , , , , , ,

8 kommentarer

  1. Viktor

    Det är väl inget fel i att faktiskt göra det rätta? Palestina kommer aldrig få ihop en fungerande regering om inte omvärlden reagerar. Att erkänna Palestina är ett steg på vägen. Om vi inte gör någonting så kommer Israels blodiga ockupation bara fortsätta vilket inte lämnar något utrymme för de boende i Gaza eller på Västbanken att radikaliseras i Hamas.

    Efter de senaste åren så förstår jag faktiskt inte hur någon kan stödja Israel längre, inte när de använder brinnande fosfor och spränger barn. För övrigt så går det knappt att jämföra Hamas med sina hemsnickrade bomber mot Israels USA-sponsrade militär.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Men Israel försvarar sitt territorium måt missiler som Hamas låter regna över Israel. Att man använder mänskliga sköldar och självmordsbombare etc är inget jag kan försvara. Konflikten är för invecklad för att Sverige helt plötsligt ska erkänna Palestina och tro att det löser sig. Dessutom är Hamas en terroriströrelse och vilka terrororganisation ska vi härnäst godkänna? Man måste vara konsekvent i sina handlingar och inte minst som regering. Så det är ingen lätt uppgift.

  2. Gerd

    Vilken skrämmande inskränkt människosyn du företräder. Förutom de länder du anger ( hets mot folkgrupp??) som redan har erkänt Palestina så har även England beslutat att göra detsamma. 8 (åtta) EU länder har tidigare erkänt Palestina men de är väl också andraklass-länder i dina ögon. Så inskränkt, man tror inte att det är sant faktiskt. Israel har brutit mot en rad FN beslut, man ockuperar olagligt Palestinsk mark. Man dödar oskyldiga barn. I somras kom det absolut allvarligaste brottet som någon inkl IS terrorstat gjort sig skyldig till. Man tog en helt oskyldig tonåring, hällde olja i magen och bensin utanpå för att sen elda upp honom. Så handlar en s k rättsstat utan att högerpolitikerna reagerar. Du borde skämmas över dina åsikter. Palestinierna har fått betala ett högt pris för Hitlers illdåd och detta är roten till allt elände vi nu ser ute i världen. Jag håller med S, det är egentligen för sent att erkänna Palestina men bättre sent än aldrig. Du borde gå hem och skämmas!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Förstår inte vad du talar om. Hets mot folkgrupp? Vet du vad det är? Människosyn – vet du vad det innebär? I min blogg räknar jag upp de länder som erkänner Palestina men inte Israel. Det är ren fakta och inget som jag hittat på. Det handlar inte om att jag har nån annan människosyn. Men jag vill säga att jag varit där på plats och sett hur det försiggår oegentligheter och det underliga är du nämner inte nåt om alla missiler som Hamas trycker in i Israel. Att Israel begår felaktigheter har jag inte på något sätt försvarat men vet att de försvarar sitt territorium och det kan du väl inget säga om eller? Har också besökt de olika bosättningsområdena och sett att den bild du sätter inte stämmer. Faller inte ner på din nivå men jag undrar vem som bör tänka om så ensidigt du ger uttryck för din åsikt.

      • Gerd

        Din debatt teknik är skrattretande. ”Israel har begått felaktigheter” medan ”Hamas låter missiler regna över Israel”. Jämför gärna hur många som har dödats eller skadats av missilerna (är det någon…) med den brutala krigsföringen som Israel gjort sig skyldig till bara de sex senaste åren. Hammas är en terror organisation men Israel är en terrorstat. Flera politiska ledare i Israel är efterlysta av den internationella domstolen i Hagg för att ställas till svars för sina illgärningar. De ockuperar olagligt i stort sett det som är kvar av Palestina på västbanken. Olagliga bosättningar byggs hela

        tiden men inga sanktioner från omvärlden mer än fördömanden. I en sådan miljö frodas den terrorism som vi nu tyvärr upplever. Att erkänna Palestina som ”den forne svetsaren” nu ska göra gör mig stolt över att vara svensk. Det är betydligt mer ansvarsfullt än vad den forne jättebabyn och den forne ståuppkomikern i forna högerregeringen presterade.

        • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

          Hoppsan jag undrar vem som är enkelspårig och trångsynt. Sänker mig inte på den nivån

  3. Göran Jonzon

    Frågan är ifall det finns en klar och redig tanke bakom beträffande vad man avser att uppnå ?
    Slut på SCUD_missiler mot civila ?
    En tvåpartistat synes nog för de allra flesta vara enda ´rimliga utvägen ur kaoset, men det måste ju rimligtvis bygga på ett ömsesidigt erkännande från båda parterna.
    Jag är inte ens säker på att man längre kan tala om två parter i sammanhanget.
    Hamas har ju under senaste åren utvecklats till en självständig organisation utan parlamentarisk förankring.
    Och så har vi de ortodoxa judarna som förefaller ha en egen direktkanal till styret på andra sidan.
    Nej det ensidiga erkännandet är bara ett bevis på den blåögdhet som vänstern i västerlandet har som förenande gemenskap.

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja nog måste man göra nåt åt den långvariga konflikten. Men inte kommer man fram att göra på detta sätt när man som nation tänker erkänna en stat i ett majoritetsbeslut. Så funkar det ju inte om man ska få trovärdighet i dessa frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.