AC-Net-affären tar priset!

Majoritetsägaren, Region Västerbotten, ska självklart ha rätten att utse ordförande i AC-Net. Hela processen kring denna affär har skötts mycket illa. Vid dagens regionfullmäktige yrkade jag bifall till Alliansens gemensamma, skarpa yttrande gällande AC-Net. Det är dags för omtag!

Jag har följt AC-Net via styrelsen under många år. När vi hade ett bolag och sedan när vi pga. Tekaldirektivet delade bolaget för att kunna göra mer affärer. Jag har varit delaktig i många bolagsaffärer i mitt tidigare liv inom näringslivet och inte minst inom TV4 Koncernen, och ska villigt sägas att i många bolagsaffärer sker en del konstigheter.

Men denna affär tar ändå priset. Inget har gått rätt i denna fråga ända från början. Och jag menar när vi handskar med skattemedel ska vi vara extra försiktiga och så även offentligt ägda bolag. När vi hade upp frågan förra gången i detta forum fattade vi ett beslut om att regionen ska äga minst 51 %, men minst är inte samma som max. Varför inte låta kommunerna få bli delägare på resterade? Energibolagen och företagarna finns ju redan i ägarbasen.

Man talar om att bolagen kan komma med så stora resurser. Ja, bolagen har varit ägare hela tiden och inte bidragit med en krona och det har inte behövts eftersom AC-Net är synnerligen välmående och går runt av egen maskin och har dessutom en potential att öka intäkterna ordentligt. Under hela resans gång har det kommit fram att man inte kan ändra eller backa i något, fast det är uppenbarligen så att energibolagen skor sig på bekostnad av övriga aktörer i länet. Och det är inte bolagens fel. Utan det är Regionens fel som inte har kunskap, erfarenhet eller vilja att göra ett omtag. Men även huruvida hembudsklausulen gäller har regionen låtit bli att pröva.

Sen till värderingen av bolaget. Jag hade också gärna köpt bolag som bara värderas till sitt inkråm, alltså värderingen ligger på ca 25 miljoner och bolagen har ett EK på ca 15 miljoner och ca 10 miljoner i tillgångar. Att man sen har en oerhörd potential att öka intäkterna och göra bra affärer framöver verkar det vara enbart Energibolagen som förstår av försäljningspriset att döma. Man verkar helt att missat att vi för ca 10-15 år sedan fick intresse av T3 (som det då hette) att köpa bolaget. Styrelsen avfärdade det helt eftersom vi insåg vikten av att äga bolaget gemensamt istället. Men då talades om summor på 100-120 miljoner som vi alltså avfärdade och dessutom har det investerats en hel del sedan dess.

Till sist, hur regionen kan låta energibolagen få majoritet i styrelsen och ordförandeposten som minoritetsägare. Eller att aktieöverlåtelseavtalet skrevs under och mörkades ungefär ett halvår innan beslut fattas i detta forum är mer än lovvärt pinsamt. Likadant med de handlingar som vi har på bordet idag som fanns redan före jul, men valdes att inte kommuniceras. Det lyfts fram att minoritetsägaren har majoritet bara gäller Externservice. Men läser man aktieägaravtalet 4.2.12 så framgår att Internservice ska köpa VD-tjänst av Externservice och därigenom har regionen lämnat över inflytandet för båda AC-Net bolagen.

Det är enormt viktigt att vi vet vilken verkningsgrad dagens beslut får. 

VK skriver om debatten kring AC-Net, kan läsas här: https://www.vk.se/2020-04-21/kritik-mot-hur-region-vasterbotten-hanterat-ac-net

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.