Behandla diktaturer som diktaturer

Kina är en diktatur. Det är nåt vi alla vet, men långt ifrån alla verkar förstå. Inte nog med att man är en ekonomisk och militär stormakt i världen med aspirationer till mer makt och inflytande. Man ökar även förtrycket av sin egen befolkning och har skapat en digital övervakning över samtliga medborgare på ett sätt som får DDR att kännas humant.

Redan i slutet av 2019 sände Taiwan en förfrågan till WHO runt de oklara dödsfall av lunginflammation i Wuhan som man fått kännedom kring. Den frågan besvarades aldrig. WHO har valt att lita på Kinas uttalanden, vilket har varit otroligt naivt. Minns Tjernobyl, som en annan diktatur ville hålla hemligt och kanske hade fortsatt med om inte vindarna med kärnavfall blåst i riktningar mot den fria världens strålningsmätare.

Det är oklart ifall smittan kommer från en djurmarknad eller från annat håll som vissa uppgifter gör gällande. Men oavsett vad så har Kina tystat de som larmade tidigt. För några veckor sedan bad man om ursäkt till den läkare som slog larm redan i december och senare avled i covid-19 i februari. När en diktatur ber om ursäkt är känslan tyvärr att verkligheten är än värre än det man ber om ursäkt för. Man undanhöll länge att smittan spreds människor emellan och istället för att förvarna världen ägnade man sig åt att kritisera grannländer som började stänga sina gränser för att ägna sig åt rasism. Undertiden ökade man importen och ströp exporten av medicinsk utrustning.

EU behöver skapa rättvisa konkurrensvillkor mellan europeiska och kinesiska företag, och göra gemensam sak med USA i frågan. Det kan inte vara så att vi även fortsatt ska vara så beroende av ett land som producerar merparten av våra varor – oavsett om det är en demokrati eller diktatur är det inte hållbart, även om det sistnämnda givetvis är mycket allvarligare.

KD lyfter den viktiga frågan gentemot regeringen om att vara vaksamma så att inte svenska företag säljs ut till Kina, något som är mer sannolikt under krisen – se bara på flygbolaget Norwegian där Kina häromdagen köpte stora andelar.

Partiledare Ebba Busch och EU-parlamentariker David Lega skriver en viktig debattartikel om hur Kina har ljugit, fördröjt och vilselett världen och att det inte är för sent att stoppa den kinesiska imperialismen. Läs den!

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.