Dålig måluppfyllelse

Idag har kristdemokratiska kollegan Betty-Ann Nilsson haft möte i hälso- och sjuvårdsnämnden, där hon är vår ledamot. Inför mötet hade vi som företräder KD i Region Västerbotten noggrant synat de rödgrönas styre, med anledning av den delårsrapport som kom nyligen och som visade på väldigt låg måluppfyllelse. Varför ökar hyrpersonalskostnaderna? Varför brister den politiska översynen över ekonomi? Vi vill trots allt lämna över en vård som fungerar även för kommande generationer!

Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) basar över vårdverksamheterna i länet och har gått med stora underskott under många år – långt innan någon pandemi dök upp. Sedan tidigare har Kristdemokraterna yrkat att verksamheter som överskrider budget bör redogöra för nämndens ledamöter hur man arbetar för att komma i ekonomisk balans. Idag yrkade vi detta på nytt, i kombination med fler förslag. Det är illa att politiken inte ges någon redovisning av hur det går för de enskilda verksamheterna. Vi gick trots allt till val på att inte slösa med medborgarnas skattepengar. De rödgröna verkar vara av en annan åsikt.

Regionen måste få till en dialog mellan verksamheterna och politiken, så att den ekonomiska situationen till slut vänds. Vi kan inte lämna över detta till kommande generationer – de förtjänar också en vård som fungerar. Även regionens revisor har påpekat att HSN måste agera när det gäller budgetar som inte hålls. Man har en beslutad ekonomisk omställningsplan, men enbart 67% av planen ska uppfyllas. Vad händer med de övriga 33%?

Bland annat ökar kostnaderna för hyrpersonal trots regionens mål om motsatsen. I många av landets regioner har man lyckats krympa kostnaderna för hyrpersonal under året. Vi yrkade därför idag att regionen tar fram nya arbetssätt för att komma till bukt med detta, samt att det är dags att klargöra hur vårdskulden ser ut så vi vet var prio ska läggas när pandemin nu börjar lätta.

Det handlar om fyra och en halv miljard (!) kronor som hälso- och sjukvårdsnämnden basar över, som skattebetalarna inte får någon insyn i.

För att inte nämna våra hjältar inom vården – de förtjänar en långsiktigt hållbar arbetsplats som inte lappar och lagar eftersom.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.