(S)kärpning nu!

I onsdags la EU-kommissionen fram sitt förslag om gemensam nivå på minimilöner i Europa. S knöt näven och kritiserade detta. Men visst har de själva spelat en roll i det hela? Det är dags för sossarna att säga samma sak i Bryssel som de säger till väljarna här hemma i Sverige.

Gememsamma lönenivåer hotar den modell vi har i Sverige och som vuxit fram utifrån våra förutsättningar och vår arbetsmarknad. Europas länder är trots allt i ganska vitt skilda situationer, så lönenivåer och arbetsmarknadspolitik löses bäst i de enskilda länderna. Inte genom att det finns EU-lagar som Sverige eventuellt kan få dispens ifrån – i bästa fall. Och vem vet hur länge?

EU-kommissionen lägger dessvärre fram allt fler initiativ nuförtiden till gemensam EU-lagstiftning, även i frågor som tidigare helt eller delvis skötts nationellt. Socialdemokraterna har säkerställt att EU kan roffa åt sig mer makt, inte minst genom att de själva kämpat för att EU ska besluta kring en ”social pelare”. Man har gett EU fri lejd till mer överstatlig makt inom en rad frågor, så deras kritik just denna gång faller ganska platt.

Låt EU-samarbetet fokusera på de stora frågorna, som exempelvis hållbarhet, handel och säkerhet. Och låt de övriga besluten fattas på så låg nivå som möjligt.

Ni minns vår slogan i förra EU-valet; Make EU lagom again!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.