Hagamannen.

Ser just första delen i dokumentären om Hagamannen o snabbt är man tillbaka i tiden då han höll Umeå i ett järngrepp under lång tid.

Men också alla minnen runt huvudförhandlingen i Hovrätten när man äntligen fått tag i gärningsmannen. Var nämligen en av domarna i Hovrätten. Och för övrigt den enda gång jag ätit på häktet.

Vi 5 i rätten åkte nämligen maskerade in i polisens garage och klättrade upp till häktet genom brandstegar för att undvika medias frågor o bilder, för att ta oss till polisens säkerhetssal som hade väl maskerade fönster då media hängde i byggkranar bland träden för att få de bästa bilderna.

Men också alla detaljer under de två dagar förhandlingen pågick.

Som t ex

🔹️ syningen vi hade på universitetsområdet med kameror med linser i halvmetersstorlek i flera hundratal utanför avspärrningarna och journalister från hela världen. Och dagen efter fanns vi på första sidan i alla tidningar i Sverige o många tidningar i världen.

🔹️ att en enig rätt ansåg att det fall som tingsrätten friat honom ansåg vi att all rekvisita var uppfyllt till fällande dom.

🔹️hur media försökte få ut information från mig innan dom avkunnades. Redan första kvällen ringde Expressen och Aftonbladet på kvällen 6-7 ggr vardera ibland samma journalist o ibland olika och ställde frågor för att få fram ett ja eller nej från mig för att sen kunna klippa till nåt smaskigt.

Som ett mantra svarade jag: -Jag hänvisar till rättens ordförande…..men nog blir det väl ett kännbart straff…. jag hänvisar till rättens ordförande, men hur blir det runt det som friades i TR?…..jag hänvisar till rättens ordförande….

När den sista ringde ca kl 01,30 på natten o hoppades få ett annat lite yrvaket svar fick han ändå ett vaket o välkänt svar…jag hänvisar till rättens ordförande. Men när samma reporter ringde på morron igen när jag borstade tänderna för att åka in till huvudförhandlingens andra dag. Då tappade jag tålamodet och sa nu får du ge dig och la på luren.

🔹️Ja många tankar kommer upp runt den helgen 2006 som faktiskt också var valdagen och samtidigt var jag valledare för partiet i Västerbotten samtidigt som Hovrätten hade vädjat att jag av olika anledningar skulle ta den förhandlingen trots partiet såg behov att valledaren skulle vara kontaktbar men det löste vi också.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. kenth

    skoj för er som inte har nära någon nära anknytning se programmet som vilket
    förströssel program som helst.
    Synd och kränkande för de som var inblandade i sörjan som närstående eller
    drabbade att riva upp sår som höll på eller hade läkt igen.
    USCH SVT!!!

    • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

      Ja så har jag också tänkt, att riva upp såren för de som är ofrivilligt inblandade är inte bra. Men dom har väl bedömt allmänintresset större. I tidningsartiklar har jag läst att man varit i kontakt med både offren men även hans anhöriga. Inte fått klart huruvida deras åsikt i saken har fått gehör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.