Håkan Juholt

 Nog är det en märklig tid vi lever i, är det någon som upplevt ett sådant mediedrev som varit den senaste tiden. Håkan Juholt har fått springa gatlopp för att han ”bidragsfuskat” enligt så kallade initierade källor som det så vackert heter. Enligt de första medierapporterna skulle Håkan ha gjort ett klart regelbrott när han ansökte om bidrag till de dubbla boendekostnaderna. Denna anklagelse valsade runt i media en hel vecka innan det faktiskt i någon underrubrik konstaterades att det kanske inte fanns några klara regler. Skulle Håkan välja att avgå är han den första partiledare som tvingats avgå för att ha brutit mot regler som inte finns.

Ännu märkligare blir det när media i nått försök att bibehålla sin egen heder försöker göra hela frågan till en moralisk fråga.

Jag tolkar det så att först bygger man upp en stämning och en bild av Håkan som en fuskare. När det är klart fortsätter man bygga en bild av att väljarna skulle kräva Håkans avgång.  

Men vad är egentligen sant i allt detta mediebrus. Vi kan nog klart konstatera att fusket mot hyresbidragsreglerna kan det inte vara frågan om när det inte finns några regler. Den andra frågan om väljarna skulle kräva Håkans avgång är egentligen ointressant, det är i så fall medlemmarna som ska kräva detta. Väljarna har sin chans eller möjlighet vid valurnorna och kan rimligen inte avsätta en ordförande i en organisation som man inte är medlem i.

Fiffel är aldrig rätt, men fiffla kan man endast med regler. Däremot kan man givetvis ifrågasätta om det är moraliskt riktigt eller inte. Men då ska samma moral gälla för alla politiker.

För egen del var jag väldigt glad när vi fick en partiledare som framförde en tydlig Socialdemokratisk politik, och i min värd har inte det på något sätt förändrats. För mig har inte den senaste tidens mediedrev gjort att jag förlorat förtroendet för Håkan, utan kanske tvärt om, klarar han denna mediestorm är han värd all aktning. 

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Det där med regler som inte finns, är bara EN av märkliga saker i sammanhanget.

    Hela Sverige hörde Juholt i sitt ”Pudeltal” säga att han hade gjort fel men trodde att han gjort rätt. Han sa också ”att reglerna var solklara” eller något i den vägen. Där med fick han ju folk att tror att han brutit mot reglerna, som senare visades sig saknas.

    Vad säger du om det?

  2. Christer

    Men han sa själv i början att reglerna var glasklara. Ett av hans största problem är att han sagt en sak, sen ett tag senare så har han ändrat sig och säger något helt annat i samma fråga. Detta har hänt i flera tidigare sammanhang än i samband med förra veckans mediadrev. Tyvärr tror jag Håkan kommer att fortsätta vara ett sänke för socialdemokraterna som parti och det bästa för partiet hade varit att byta ut honom.

  3. Hans Lindgren

    Det var nog så att alla rodde att reglerna var glasklara, det var faktiskt så vi fick det redovisat.
    Man kan möjligen fundera över vart tog den undersökande journalistiken vägen.
    Här nöjde man sig med att tro, och blåser upp en debatt och ett mediedrev på felaktiga grunder. Det kan man knappast belasta Håkan Juholt för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.