Jakob Mjöbring

Facebook har en tioårsplan – och du är med i den

Igår pratade Facebooks VD Mark Zuckerberg på Facebooks teknikkonferens F8. I Marks inledningstal på konferensen la han upp en tioårsplan för sitt företag. I Marks tioårsplan hymlar han inte om att han vill skapa ett ekosystem, något jag har skrivit om tidigare, men jag uttryckte det som att han ville skapa ett eget internet, framförallt för företag och företagstjänster.

ecosystem

Det stora som är släppt på F8-konferensen hittills har sammanfattats bra av Venture Beats. Och ska jag ge mig på att koka ner det viktigaste för dig och mig skulle jag välja ut:

På Messenger ska du kunna chatta med företag och beställa produkter och ställa frågor, i princip vill Facebook att du istället för att bygga en app för ditt företag ska bygga in dina funktioner i Messenger, där alla ju redan är.

Live har blivit superpopulärt på Facebook och nu öppnar Facebook sitt API för utvecklare att bygga in live-sändningar i sina egna devices. T ex visade Mark upp en drönare som flög omkring och sände live.

Facebook ska bygga och sälja sin egen 360-kamera.

Instant Articles ska öppna för alla, som jag har skrivit om tidigare på min Resuméblogg.

Save to Facebook-knapp som ska göra det enklare att spara saker för att läsa senare på Facebook.

Vad innebär det här?
För dig som företagare innebär det här att det öppnas en helt ny möjlighet att komma närmare dina kunder inne i en fantastiskt populär chat-app, nämligen Messenger. Så istället för att bygga en app bygger du nu in dig i Messenger. Öppningen av Instant Articles för alla innebär också att det blir ännu enklare för företag med stort nyhetsflöde att bli sitt eget mediehus, t ex Björklöven eller Umeå universitet skulle kunna utnyttja möjligheten att publicera sig direkt på Facebook för att nå ut längre med sina nyheter.

tio_ars_roadmap

Det revolutionerande här är det nya ekosystemet
Men den riktigt stora nyheten är ändå ”gesten” som Facebook gör mot andra företag: att Facebook öppnar dörren för så många fler med öppet API för live och för Messenger och släpper in alla i Instant Articles är en signal om att de är så säkra på attraktionskraften i sitt eget ekosystem att de inte längre ser andra företag som konkurrenter utan som medspelare. Något som Apple gjorde när de skapade App Store som ekosystem för smarta telefoner. Och vad som hände med Apples ekosystem vet vi alla, det förändrade vår kommunikation (och ekonomi) i grunden och öppnade dörren för enormt många nya företag. Jag tror faktiskt vi får se något liknande efter Facebooks F8-konferens.

Vi lever i en fantastisk tid.

/ @jmjobring som lyssnar på pärlan Lost That Feeling med The Saint Johns.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.