Vänstermajoritet i Umeå kommunfullmäktige möjliggör satsning på fler anställda inom vård-skola-omsorg

Det behövs fler anställda inom barn- och äldreomsorg, grundskola och gymnasium, i Umeå kommun. Detta skulle nu kunna förverkligas.

Det finns pengar: Umeå kommuns ekonomiska överskott, för år 2010, beräknas bli 235 miljoner kr, detta enligt prognosen i maj. Vi i Rättvisepartiet Socialisternas Enhetslista anser att huvuddelen av dessa miljoner nu borde användas för att höja personaltätheten inom de kommunala verksamheterna.

Det finns vänstermajoritet i Umeå kommunfullmäktige – även om den inte är socialistisk. Socialdemokraterna har inte egen majoritet. Men vi i Rättvisepartiet Socialisternas Enhetslista är beredda att stödja en Socialdemokratisk Kommunstyrelse – om S gör en rejäl satsning på personalen (istället för fortsatta nedskärningar). Och om Vänsterpartiet menar allvar med sina vallöften så ställer även de upp på en personalsatsning.

En satsning på personalen skulle alltså kunna skapa en vänstermajoritet bestående av S, V och Rättvisepartiet. Dessa tre partier har tillsammans fler än hälften av platserna kommunfullmäktige (33 av 65).

Detta är vårt alternativ till det principlösa köpslående om platserna vid köttgrytorna som just nu pågår bakom lyckta dörrar i Umeå – precis som på riksplanet. De Umeåpolitiker som sätter sina egna intressen före behoven hos kommunens personal, brukare och anhöriga har idag bråda tider. Efter valet har nämligen de fyra allianspartierna, tillsammans, fler mandat i kommunfullmäktige än Socialdemokraterna ensamma (26 mot 25). Detta innebär ett köpslående om hur många kommunalråd vissa partier ska ha i utbyte mot hur många ordförande-poster i olika nämnder andra partier ska ha. Allt detta sker i tysthet. Borta är valrörelsen alla löften, och låtsade öppenhet. Kvar står det sämsta i det politiska systemet. Kampen om fördelningen av platserna vid köttgrytorna. Bakom ryggen på väljarna.

Rättvisepartiets utmaning. Men det finns alltså en enkel lösning. Sätt de anställdas, brukarnas och de anhörigas intresse främst genom en rejäl satsning på vård-skola-omsorg. Pengarna finns. Om Socialdemokraterna antar vår utmaning kan en majoritet omedelbart skapas kring detta program. Vi utgår ifrån att V, som vanligt, hakar på det S gör. Därmed skulle saken vara klar. Men detta kräver att Socialdemokraterna antar Rättvisepartiets utmaning; att förpassa de fyra allianspartierna till sidlinjen genom att sätta kommunens anställda i centrum.

Om Socialdemokraterna tackar nej? I detta läge måste S göra upp med allianspartierna – som alla vill sänka skatten. Skattesänkningar skulle i längden tvinga fram ännu hårdare nedskärningar. Men också leda till protester. I dagsläget finns det dock pengar till en rejäl satsning på fler anställda. Och detta är värt att kämpa för. I kommunfullmäktige – och utanför!

Etiketter: , , ,

23 kommentarer

 1. Kristoffer

  Så enhetslistan skulle vara beredda på att ge sitt stöd till en socialdemokratisk majoritet?
  Det är väl ändå inte Rättvisepartiet Socialisternas traditioner?
  Efter att ni lämnat RS verkar det som om stegen högerut går snabbt.

 2. Kristoffer

  25 oktober och inget nytt material har presenterats på varken blogg eller hemsida. RS- enhetslistan var visst inte mer än en valaparat, än mindre ett parti som tog kampen mellan valen som Rättvisepartiet Socialisterna var?

 3. Kristoffer

  RS-enhetslistan ”tidning” är inte mer än ett flygblad. Ni kan väl på allvar inte mena att ni tar betalt för flygblad.
  Ett vikt A3 är väl ändå ingen tidning.
  Det verkar som om ni gett upp. Sen lägger jag märke till att det är samma skribenter i alla nummer av ”offensiven”, har ni inga nya medlemmar?

 4. Jan Hägglund

  Svar till Kristoffer (2010-10-30 00:42)
  Hejsan Kristoffer,

  Du verkar ha mycket åsikter om, och bekymmer för, vårt parti. Jag sätter mig gärna ned över en kopp kaffe och svarar på dina frågor. Hör av dig om när det passar för dig.
  Här är de tre nummer du kan nå mig på:
  070-293 74 61
  090-77 29 20
  090-19 47 35

  Hälsningar,
  Jan Hägglund

 5. Luren

  Du vill förstås inte svara Kristoffer offentligt?

  Sluta kalla RS för ”gamla RS” (som om vi var på väg att dö)!
  Sluta kalla er själva för RS! Ni har lämnat RS! Ni är inte ”nya RS”.

 6. Jan Hägglund

  Svar till Luren (2010-10-31 18:49)
  Åhå, en till som bekymrar sig över vårt parti.
  Du får gärna vara med då jag och Kristoffer eventuellt träffas och pratar över en kopp kaffe. Kafé Station är ju nästan alltid öppet, där skulle vi ju kunna träffas.
  Hör av dig, så kan vi bestämma en tid. Alla tre.

  Hälsningar,
  Jan Hägglund

 7. Kristoffer

  När du ändå tog dig tid att svara, varför då inte svara på frågorna som ställdes.

  Är Enhetslistan beredd att ge sitt stöd till en S-majoritet?

  Är ett vikt A3 flygblad er tidning?

  Sen är det en berättigad fråga luren ställer, när ska ni sluta använda RS som namn, om ni nu lämnat RS som ni tycker är så hemska, varför fortsätta använda namnet? Logiskt vore väl med en brytning att byta namn, eller är det så att ni vill parasitera på RS goda rykte och arbete?

 8. Jan Hägglund

  Svar till Kristoffer (2010-11-01 10:02)
  1. Om vår tidning är ett flygblad avgörs av våra läsare. Den har samma antal sidor som Offensiv hade på 70-talet under perioden då jag blev politiskt aktiv. Offensiv hade samma antal sidor som vår tidning har idag, från nr 10 och fram till nr 31 (från hösten 1974 till vintern 1976). Från årskiftet 76/77 övergick Offensiv till åtta sidor. Sedan dröjde det hela 20 år innan övergången kom till veckotidning. Vi hade inte tänkt dröja så länge. För att avsluta jämförelsen: Offensiv under 1970-talet utkom i snitt var femte vecka (10 nr per år). Vår tidning utkommer idag dubbelt så ofta.

 9. Jan Hägglund

  Svar till Kristoffer (2010-11-01 10:02)
  2. Vi kämpar för att Umeå kommuns överskott på 300 milj kr satsas på fler anställda inom skola, barn- och äldreomsorg. Alliansen vill använda pengarna för att sänka skatterna. S och V saknar egen majoritet. De måste ha stöd från oss, eller MP, för att få igenom sin budget. I detta läge kommer vi att sätta press på S och V. Vi kommer att göra vårt yttersta för att få till stånd en rejäl satsning på personalen. Både genom initiativ på arbetsplatser och i kommunfullmäktige. Och om vi kan öka trycket genom att utnyttja en eventuell vågmästarroll kommer vi att göra detta.

 10. Jan Hägglund

  Svar till Kristoffer (2010-11-01 10:02)
  3. Det finns ingen som har ensamrätt på namnet ”Rättvisepartiet Socialisterna”. Inte vi. Inte Gamla RS/Farsta-tendensen. Vårt partis huvudsakliga orientering riktas dock, fortfarande, mot arbetsplatser, arbetarklassen och fackföreningar. Detta gäller inte för Farsta-tendensen. Det är omöjligt att vi skulle parasitera på RS ”goda rykte och arbete”. Det enda rykte som namnet ”Rättvisepartiet Socialisterna” har i Umeå beror på den politik och verksamhet som under många år bedrivits av precis de människor som idag utgör vårt nya parti.

 11. Jan Hägglund

  Svar till Kristoffer (2010-11-01 10:02)
  4. Dessa svar utgör slutet på vårt samtal. Vill ni fortsätta samtala kan vi, som sagt, träffas över en kopp kaffe på kafé Station. Inom vårt parti prioriterar vi kontakter med människor på arbetsplatser, i bostadsområden och skolor. Detta framför konstlade kontakter i bloggosfären. Men er oro för vårt parti var så rörande att jag gjorde ett, sällsynt, undantag.

  Vänliga Hälsningar,
  Janne Hägglund

  PS. Kafé Station ligger vägg i vägg med Umeås enda biograf. Ring mig.

 12. Kristoffer

  Sedan jag blev organiserad och politiskt aktiv så har ”tendens” inom ett parti varit en organiserad minoritet.
  Med det som bakgrund förstår jag inte hur ni kan hävda att hela övriga partiet RS skulle vara en tendens.
  Majoriteten, en så stor majoritet dessutom, måste handla omtyp 90% av partiet kan väl ändåinte ses som en tendens?
  Eller menar ni att Umeå utgorde en majoritet inom RS?
  Om så var fallet varför är inte ni då vad som idag är svenska sektionenav CWI?
  Dessutom menar ni att ni är CWI eller är ni bara RS-enhetslistan som för vidare hela CWIs stradition?
  Det är inte mycket som stämmer?

 13. Kristoffer

  Era allierade, nya vänner; Intersocialisterna – är det samma grupp som hyllade hotet om mordbrand i Husby?
  Som hyllade stenkastningen mot bostadsbolagen och hälde ut sopor i protest mot hyreshöjningar?
  Visst var det dem som ropade ”Usama Bin Laden barnens vän” i Luleå på demonstrationen mot Afghanistans krig.
  Ni som tagit så tydligt avstånd från dentypenav handlingar.

 14. Luren

  Vi är inte oroliga över ert parti. Vi är irriterade över den förvirring som ni skapar om vilka RS är. Den förvirringen borde allvarligt talat oroa er också.

  Men ni inbillar er förstås att ert parti kommer att växa om riktiga RS.

 15. Luren

  Det där tugget om att RS inte ”äger” namnet RS, det körde vi ju på 80-talet när vi försökte vara en socialdemokratisk vänster. Skillnaden är att vi lämnade inte socialdemokratin frivilligt. Men ni lämnade RS frivilligt!

  Så varför i hela friden VILL ni förknippas med ett parti som ni har lämnat???

 16. Annika Blomberg

  Kristoffer; till skillnad från RS så tar intersocialister aldrig avstånd från maktlösa som försöker sätta sig till motvärn och angrips av polismakten utan vi försöker i den mån vi kan stärka försvarslinjen. Att vräkningen av ockupationen i Husby urartade till att en av ledarna hotade att tända eld på sig själv säger i själva verket mycket mer om hur övergiven den striden var av alla vänsterister som tidigare varit där och frotterat sig, än om hur farligt det kan vara för andra att elda upp sig själv för sakens skull.

 17. Annika Blomberg

  Kristoffer; till skillnad mot RS har intersocialister inte för vana att fördöma förortskids som krossar glasrutor utan vi föredrar att närma oss dem på deras egna villkor i en verklighet som inte är en tebjudning. Varför tror du kidsen krossade rutor efter demon i Husby? Varför krävde RS att dessa kids skulle fördömas? Ingen har hyllat glaskrossandet men ni krävde att de som gjorde det skulle fördömas. På vems begäran?

 18. Kristoffer

  Det är sällan som nytt material kommer upp på sidan. Jämför man detta med en lokal RS sida som exempelvis Göteborg så uppdateras deras sida 1-2 ggr per dag.
  Inte bara rapporter utan även längre artiklar och analyser. De har närmare 3 ggr så många skribenter som er?
  Om jag inte minns fel i ert material så framställs Umeå som en av de tunga regionerna, ändå så är enhetslistan så tyst, man ser er inte på stan, ni har få artiklar, har ni någon verksamhet egentligen?

 19. Kristoffer

  Lade märke till att Janne själv är den som nu släpper fram komentarer. Antar att det är därför kommentarer inte släpps fram. Saknar man självförtroende att svara?

 20. cheezle

  Due…”Kristoffer”. Jag förstår att du inte själv inser det, men vi andra häpnar över den totala brist på vanligt vett som du uppenbarligen har.

  Det är direkt skrämmande vilka barnsligheter du håller på med här och man undrar ju om allt står rätt till i pallet.

  När folk från RS (och förmodligen dessutom avlönade sådana, läs: Kristofer Lundberg) håller på så här så vill man bara ta och gratulera Janne och hanspartikamrater att de tog sitt pick och pack och stack från tokarna.

 21. Kris

  R(S)-Enhetslistan håller ni på slå ihop med Intersocialisterna? Är det en federationssammanslagning med lokala självstyrande grupper? Eller håller ni på arbeta fram en gemensam partiplattform.
  Vilken typ av organisation bygger ni, blir det en leninistisk organisation, med demokratisk centralism? Benämner ni er till trotskismen fortfarande eller hur ser ni på er själva?
  Det framgår inte av ert material. Vore intressant att höra. Här i kommentarerna är det mest andra som skriver, inte Enhetslistans egna aktevister.
  Håller ni med Annika eller inte, det framgår inte heller?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.