Sommar, sol och missbruk

Sommaren är en underbar tid. Men det är också en farlig tid. Det är en tid då arbetslösheten blir uppenbar för alla ungdomar som inte fått sommarjobb. Det är också en tid då den nya alkoholkulturen slår ut i full blom. Det blir nämligen alltsvårare att hitta ett område i samhället där det inte förekommer alkohol. Proppfulla uteserveringar är en bild. ”After work” och ”efter plugget”-drickande är en annan. Varenda kvällstidning har en vin- och whiskeybilaga.

Ett annat område som dränkts in i alkohol är idrotten. För 20 år sedan serverades kaffe och korv i pauserna på matcher. Inom ungdomsidrotten arbetar många föreningar med olika drogförebyggande projekt. Samtidigt är andra föreningar helt beroende av alkoholförsäljning. Dyra arenor och proffsspelare måste finansieras. I Östergötland är hockeyarenan Cloetta Center länets största alkoholserveringsställe! Ofta bryter idrottsarenorna dessutom systematiskt mot alkohollagen för att kunna sälja så mycket alkohol som möjligt i pauserna.

Det är främst unga som drabbas när alkoholen görs till ett naturligt vardagsfenomen. Ta studenterna. En av tre studenter har en så hög alkoholkonsumtion att de riskerar alkoholskador. På Umeå universitet har krogarna satt i system att, vid terminsstarten, samordna sina öppettider så att det finns möjlighet att bli full på lokal varje dag i veckan. Till rabatterat pris. Studenternas alkoholkultur sipprar även ned till gymnasieeleverna. På Umeås gymnasieskolor är anslagstavlorna ofta fyllda av krogreklam. Detta trots att de ansvariga politikerna lovat att sådant inte ska.

Den ökade tillgängligheten på alkohol kombineras dessutom med en utbredd arbetslöshet, nedskärningar och ökad press på jobbet. Speciellt oroande är den höga ungdomsarbetslösheten. För den som inte har ett jobb att gå till, för den som inte känner sig behövd är alkoholen en större fara.

Den nya alkoholkulturen måste bekämpas – med drogfria alternativ. Arbetarpartiet (fd Rättvisepartiet Offensiv) har kämpat för att studentkårerna och kommunen ska samarbeta kring ett nattöppet kafé som ett alternativ till studentpubarna på Campus. Varje större stadsdel måste ha en fritidsgård med tillräckliga resurser för att kunna ha verksamhet även på somrarna. Fritidsgårdarna har en avgörande roll i det drogförebyggande arbetet. Dessutom måste det till krafttag mot krogreklamen på gymnasieskolorna.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.