Hundratals umebor slöt upp mot nazister

Nazisterna skadade minst tre umebor med blodvite som följd

Den våldsinriktade nazistorganisationen Svenska Motståndsrörelsen (SMR) gjorde ett misslyckat försök att hålla torgmöte på gågatan i Umeå idag, lördag 7 september. SMR lyckades inte eftersom hundratals umebor samlades inom några få minuter och började ropa ”inga nazister på våra gator”. SMR förnekade sig inte. Minst tre personer som stod utanför Åhléns ingång skadades av glassplitter från flaskor kastade av nazisterna med blodvite som följd. SMR-medlemmarna gjorde även utfall och angrep umebor med flaggstänger.

Arbetarpartiet, som hade torgmötestid med anledning av slutspurten inför folkomröstningen om sjukvården, höll ett improviserat anförande om SMRs våldsamma historia inför ett hundratal applåderande lördagsflanörer.

Det hela slutade med att nazisterna eskorterades bort av Polisen mellan de uppåt 500 uppretade umeborna.

Man är stolt över att vara umebo idag, med tanke på den starka och snabba reaktionen mot nazisterna från vanliga lördagsflanörer. Jag kommer själv att sluta upp på Rådhustorget på måndag kl 18. Då samlas ”Umebor Mot Nazism”.

smr-umea

2 kommentarer

  1. A Nonym

    Snälla, låt det inte bli en manifestation med bara röda fanor. Utestäng inte oss som röstar på andra partier. Det här är viktigare än partipolitik. /Röstar på kd men håller med dig helt och hållet i denna fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.