Den djupare innebörden av avstängningen av Aidanpää och Malm är följande: idag går det inte att säga vem eller vilka som styr kommunen och dess bolag. Umeå är ”herrelöst”

Det som först alarmerade mig i samband med avstängningen av Susanne Aidanpää och Lennart Malm var två saker:

Å ena sidan den destruktiva brutalitet som två höga tjänstekvinnor riktade mot ekonomidirektör Susanne Aidanpää och budget- och finanschef Lennart Malm.
Detta har väckt frågor över hela Sverige. Exempelvis bland folk som arbetar på SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Umeås talespersoner säger alltid att de vill sätta kommunen på kartan. Grattis. Ni har verkligen lyckats solka Umeås ”varumärke”.

 

Å andra sidan de politiska makthavarnas desertering.
Kommunstyrelsens arbetsutskott (KS:au) utgör kommunens ”dagliga” ledning. Detta högsta ledningsorgan har lyst med sin totala frånvaro. I detta organ återfinns nedanstående partier med följande ordinarie ledamöter:

*Socialdemokraterna: Hans Lindberg, Margareta Rönngren, Christer Lindvall,
*Moderaterna: Anders Ågren,
*Vänsterpartiet: Ulrika Edman,
*Miljöpartiet: Nasser Mosleh,
*Liberalerna: Peder Westerberg.

Den som tror att dessa partier och politikers totala frånvaro är en tillfällighet tror också på jultomten. Jag gläds med detta barn på grund av dess lycka – och konstaterar att barnet (i detta fall barnen = pluralis) inte är sin uppgift vuxna.

Lägg ihop de höga tjänstekvinnornas brutalitet med politikernas desertering och det finns skäl att alarmera. Jag har försökt visa, i mina blogginlägg, att det pågår något inom Umeå kommun som visar på ett väldigt djupt liggande problem.

 

Den djupare innebörden av brutaliteten mot Aidanpää och Malm är att Umeå kommun och dess helägda bolag utgör en ”herrelös” organisation.

Det går inte att säga vilka som utgör Umeå kommunkoncerns högsta ledning?
Kommunkoncern betyder dels den politiskt nämnds-styrda kommungemensamma storförvaltningen som i dagligt tal kallas för Umeå kommun samt de kommunalt ägda bolagen som i dagligt tal kallas för AB Bostaden, Umeå Energi, Umeva/Vakin, UPAB, INAP, mm, och som alla slutligen styrs av de politiska partierna via bolagsstyrelser.

Det ska vara KS:au, eller rättare sagt, den politiska majoriteten inom KS:au som utgör den högsta ledningen.

Men så är ej fallet.
Det finns många maktcentra inom Umeå kommunkoncern – men det finns ingen enhetlig ledning. Det är därför nämnda tjänstekvinnor kan härja fritt samtidigt som ledamöterna i KSau medvetet drar sig undan.
Allihopa!

 

Jag representerar ett litet parti.

Men med hjälp av duktiga tjänstemän skulle Arbetarpartiet kunna styra Umeå kommunkoncern bättre än vad som sker idag.

Vi vet nämligen vad i vill – och vi skulle aldrig låta tjänstemän/kvinnor härja fritt. Vi skulle ta vårt ansvar.

Men idag saknar vi det folkliga mandatet att styra Umeå kommunkoncern.

Vilket är tråkigt för kommunen.

För sanningen måste sägas – idag vet ingen vem som styr!

 

Fortsättning följer,
förhoppningsvis redan i morgon.

 

6 kommentarer

 1. Madelene

  Har du kollat med de anställda hur de mår? Eller vad de tycker? Vad jag förstår har personalen inte behandlats särskilt väl under deras styre. Tystnaden som du upplever från politiker kanske är för att skydda de avsatta från att allt kommer i dagens ljus.. Eller för att man, till skillnad från vissa, vill ha full överblick över en situation innan man uttalar sig.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Full överblick, till skillnad från vissa, om hur personalen mår.
   Vissa är alltså jag.

   Det är bra att mina motståndare börjar ge sig till känna. Så jag får ”känna” på deras argument.

   Svarsfrågor
   1. Vilka politiker tror du har talat med alla 70 anställda på ekonomiavdelningen?
   2. Tror du att Margareta Alfredsson och Birgitta Forsberg hade talat med alla 70 på ekonomikontoret innan de stängde av Susanne Aidanpää och Lennart Malm?

   Kommentarer:
   *Tystnaden beror på att politikerna som jag nämnt, och ”vissa” politiker som jag inte nämnt, vill ”positionera” sig inför fördelningen av makten efter valet. Plus en direkt vilja att inte informera sig.
   *Du kanske tror att JAG inte vad jag talar om. Men om du bara gör som allt fler och läser min blogg så kommer även du att få veta mer.

  • Bekymrad

   Det finns säkert några enstaka som tycker sig ha behandlats dåligt, och där behöver man dokumentera vad som hänt och varför samt vilka åtgärder arbetsgivaren har tagit. Men vad jag har förstått så tycker nästan alla andra att framförallt Aidanpää är en väldigt bra chef och samtidigt en väldigt kompetent ekonomidirektör.

   Det ska bli väldigt intressant att se vad som kommer fram i rapporten kring både Aidanpää och Malm. OM den rapporten verkligen är oberoende och inte vinklad.

   Det ska också bli väldigt intressant läsa mer om Alfredssons och Forsgrens förehavanden i kommunen

   Det ska

   • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

    Det KOMMER att bli intressant. Det allra mest intressanta blir den rapport som jag kommer att redogöra för om någon timme. Men sedan ska Alfredssons och Forsbergs fögderier granskas.

 2. Oberoende Observatör

  Hans Lindberg skriver på sin blogg att budgetarbetet inom kommunen har börjat. Jag vet om jag är dum men borde inte de ekonomiskt ansvariga vara delaktiga i en sådan process eller har de ingen uppgift att fylla?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Det var en första upptakt inför budgetarbetet redan den 23 februari i år. Och då var definitivt Susanne Aidanpää närvarande. Tyvärr kan jag inte säga vem som håller i budgetarbetet nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.