Vår partiordförandes far satt i den helikopter som filmade de 2 miljoner människor som bildade kedja. Se det gripande klipp som inspirerat proteströrelsen i Hongkong.

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Försvara yttrande- och tryckfriheten  –  hör av dig

____________________

 

Arbetarpartiets ordförandes far satt alltså med i den helikopter som filmade de två miljoner människorna från Estland, Lettland och Litauen som bildade en 600 km lång kedja genom alla tre länderna.
Detta videoklipp från 1989 är verkligen gripande.
Se de klippet nedan. Som straff blev han ”bannlyst” och fick inte besöka Sovjetunionen på fem år. Han svarade kaxigt att han inte trodde att Sovjet skulle hålla ihop i fem år. Och som bekant fick han rätt. 

Det har nog inte undgått någon att en väldig proteströrelse vuxit fram i Hongkong. Vad som började som protester mot en utlämningslag handlar idag om djupare frågor som rör demokrati. Dagens protester får mig att minnas händelserna i Kina för 30 år sedan. Dagens protester i Hongkong kan omöjligt förstås utan att känna till den fasansfulla massaker som ägde rum på Tiananmen Square – Himmelska fridens torg – under den 3-4 juni 1989. Kampmetoderna kan inte heller förstås utan att känna till balternas strid för nationellt självbestämmande och avskiljande från Sovjetunionen samma år. Detta understryks av att demonstranterna uppmärksammade 30-årsdagen för ”The Baltic Way” genom att bilda en mänsklig kedja med över 200 000 människor som de kallade ”The Hong Kong Way”. The Baltic Way var en 600 km lång mänsklig kedja med två miljoner deltagare som sträckte sig genom Estland, Lettland och Litauen den 23 augusti 1989.

* Här kan du se ett klipp från den enorma folkliga mobilisering som skedde i Estland, Lettland och Litauen. Filmat från nämnda helikopter.

* Här är ett nyhetsinslag från 1989 som i sin tur berättar om hur den då aktuella frihetskampen har sina rötter 50 år tillbaka i tiden – i Molotov-Ribbentropp-pakten mellan Stalin-Sovjet och Hitler-Tyskland:

 

Vi du veta mer om hur den fasansfulla massakern på Tiananmen Square bland annat speglades i här i Umeå?

Läs då min min föregående blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.