Kommer Nya Miljöpartiet i Umeå att göra samma misstag som FI – och låta sig ätas upp av Vänsterpartiet?

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Varken SD eller S – det som behövs är ett riktigt arbetarparti

 ____________________________________

 

Första avsnittet – eller varför vit färg på svart botten

 

A. Feministiskt Initiativ i Umeå – uppgång och fall på fyra år
Vänsterpartiets tidigare ledare Gudrun Schyman lade grunden till det, en gång, nya partiet Feministiskt Initiativ. Hon gjorde det till stor del  genom att resa land och rike runt under åren 2004-2006. Schymans resande, i sig, ansåg jag vara beundransvärt. Och det gör jag än idag. Riksdagens ledamöter borde besöka industrier och sjukhus, äldreboenden och skolor under halva sin mandatperiod. Minst.

Men det stora problemet, som överskuggade det positiva i Schymans resande, var att hon finansierades flyget och tåget genom att sitta kvar i riksdagen på ett V-mandat. Detta trots att hon lämnat partiet. Och det var på Vänsterpartiets valsedel som Schyman 2002, i sin egenskap av partiledare för Vänsterpartiet, hade återvalts till riksdagen!

Gudrun Schyman satt t o m kvar i riksdagen, på ett V-mandat, efter att hon låtit sig väljas till talesperson (en ledarroll) för Feministiskt Initiativ i april 2005.

Feministiskt Initiativ blev alltså representerade i riksdagen via Gudruns Schymans gradvisa övergångar:
2003: från partiledare för Vänsterpartiet – till (i praktiken) en avsatt partiledare på grund av skattefiffel i januari detta år,
2004: från medlem i Vänsterpartiet – till en icke-medlem fr o m december detta år,
2005: från partilös – till både medlem och talesperson för Feministiskt Initiativ vid dess bildande i april detta år.

Men säg den glädje som varar. Schyman fick endast sitta kvar i riksdagen efter sina två byten – från V till FI, från partiledare till talesperson – från april 2005 till valet i september 2006. Då åkte hon ur riksdagen där hon suttit sedan 1988 – under hela 18 år – eftersom FI misslyckades med att bli invalda i riksdagen.


B. I Umeå valdes Feministiskt Initiativ in i kommunfullmäktige 2014
Men FI var ett parti som saknade djupare insikt i Umeå ekonomiska och politiska problem. Feministiskt Initiativs företrädare lämnade dessutom kommunen – och sina tre platser i fullmäktige – en efter en. Lustigt nog blev Feministiskt Initiativ mer självständigt, bland annat i budgetsammanhang, sedan deras ursprungliga fullmäktigegrupp helt hade avvecklat sig själva.

 

C. Vänsterpartiet åt upp FI – som delvis hade sig själva att skylla
Åt den bristande insikten i kommunens djupare ekonomiska och politiska problem kunde inget göras. Utom att ta i så att alla fick blodsmak i munnen, och sätta sig in i problemen. Men istället begick Feministiskt Initiativ sitt avgörande misstag. Det var att lyssna till Vänsterpartiet, under Ulrika Edman, som erbjöd ett lättare alternativ. Detta gick i praktiken ut på att låta sig styras av Vänsterpartiet – och slippa det hårda arbetet som krävdes för att bevara sin politiska självständighet.

Och existensberättigande.

Detta märktes exempelvis i budgetsammanhang. I praktiken antog FI den budget som Vänsterpartiet hade utarbetat de två åren 2016 och 2017. Men det märktes även i andra frågor. De två partierna tävlade i att hetsa mot socialdemokraterna – exempelvis när det handlade om hur kommunen skulle ta hand om romerna. Margareta Rönngren, socialdemokratiskt kommunalråd, skötte denna fråga på ett mycket bra sätt. Men hon fick slåss nästan ensam.

Feministiskt Initiativ fick betala dyrt för sin bristande förståelse för Umeås djupare problem, samt för sin brist på självständighet i förhållande till Vänsterpartiet, i valet 2018. FI tappade alla sina tre mandat och försvann ur Umeå kommunfullmäktige.

 

D. Vart tog Feministiskt Initiativs tre mandat vägen?
Ser vi till bakgrundshistoriken framstår Feministiskt Initiativ – till stor, om än inte helt och hållet – som ett resultat av Gudrun Schymans ”utbrytning” ur Vänsterpartiet. Det känns därför inte särskilt långsökt att slå samman V och FI i ett räkneexempel.
Efter valet till kommunfullmäktige i Umeå 2014 handlade det om två partier med sammanlagt tolv mandat – där Vänsterpartiet hade nio och FI hade tre.
Efter valet till kommunfullmäktige i Umeå 2018 handlade det endast om ett parti med sammanlagt elva mandat – där Vänsterpartiet hade alla och FI hade inget.

 

E. Mariam Salem uppger sig ha Ulrika Edman som mentor – samtidigt som hon regerar Umeå kommun tillsammans med Hans Lindberg. Hans Lindberg borde vara orolig.

 

Salem. Foto: Nya Arbetartidningen. Bilden är beskuren.

Edman. Foto: Nya Arbetartidningen. Bilden är beskuren.

 

Kommer Nya Miljöpartiet i Umeå att göra samma misstag som FI – och låta sig ätas upp av Vänsterpartiet?

Eller blir det tvärt om?

Vänsterpartiet ropar sig röda en gång om året.
På 1 Maj.
Nya MP talar sig ibland gröna.
Men i det onödiga hållbarhetsutskott, som ”de gröna” fått, händer väldigt lite.
Ibland gör media misstaget att tala om röd-gröna.
Det är uppenbarligen fel.
För den som har ögon att se med.
Marjam Salem och Ulrika Edman bär varken rött eller grönt.
Nej.
De bär vit text på svart botten – se denna bild.
Båda två.
Denna färgkombination lever vidare.
Tyvärr.

Även i Umeå.

 

Andra avsnittet kommer på söndag

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.