Vi synar Hijabuppropets initiativtagare – nu på riksplanet. Vi fortsätter också att syna Salem – så länge hon inte uttalar att grundlagen står över sharia

Den politiska fegheten i Sverige finns, kan förklaras och förstås.
Men måste bekämpas. Detta är vad jag och folk från vissa andra politiska läger gör.

Varken SD eller S – det som behövs är ett riktigt arbetarparti

 ____________________________________

Detta är den andra delen i en serie på tre bloggar om Hijab-uppropet i Umeå och Sverige.

 

Ingress
Vi ska titta närmare på de som är ”administratörer” för Hijab-uppropets facebookgrupp på riksplanet och som inspirerar, eller uppmanar, andra att ta initiativ till lokala manifestationer i Hijab-uppropets namn. Exempelvis manifestationen i Umeå – som bland annat arrangerades av de två MP-politikerna Mariam Salem och Alice Nikmanesh – och där den lokale ordföranden för (S), Alejandro Caviedes, deltog tillsammans med sin partikollega Mahmoud Chninou. I mitt förra blogginlägg redogjorde vi för några av de organisationer och personer som de som organiserade Hijabuppropet i Umeå följde och ”gillade” på facebook.

__________          __________          __________

 

En första kommentar till Elin Söderberg – jag återkommer i slutet av denna vecka
Innan vi tittar på initiativtagarna till Hijab-uppropet på riksplanet vill jag nämna att jag senare under veckan både kommer att publicera och besvara en kommentar som Elin Söderberg har sänt till min blogg med anledning av ett av mina tidigare inlägg.

Elin Söderberg är den i Umeå som idag representerar önskningarna från Partistyrelsen för Miljöpartiet Sverige. Söderberg representerar den Partistyrelse som hade det ofattbart dåliga omdömet att öppna dörren till en ministerpost för Mehmet Kaplan i Stefan Löfvens första regering. Jag skriver ”ofattbart dåliga omdömet” eftersom Kaplan tvingades avgå från regeringen 2016. Detta på grund av:

* sina kontakter med islamisterna i den turkiska organisationen Milli Görüs. En organisation om vilken Ingmar Karlsson (Turkietkännare, författare, diplomat och före detta generalkonsul i Istanbul) har sagt följande: ”Själva grundtanken är att de vänder sig mot den västerländska synen på demokrati…”,

* sina kontakter med de Grå Vargarna. ”Vargarna” är en fascistisk organisation som strävar efter att det turkiska folket förenas till en enda homogen turkisk sunnimuslimsk statsbildning från Balkan till Centralasien. ”Vargarna” är i allra högsta grad en del av den turkiska stats-apparaten och bedriver något som i praktiken är statsfinansierade miliser på främmande territorier – samt något som bäst kan beskrivas som statsterrorism (Ledarsidorna.se). ”Vargarna” har, enligt turkiska myndigheter, mördat 694 personer mellan 1974 och 1980 (Wikipedia).

* att det framkommit att Mehmet Kaplan jämfört Israel med Nazi-Tyskland (Wikipedia)

Elin Söderberg, som representerar en Partistyrelse med ofattbart dåligt omdöme, ondgör sig över min kritik mot Mariam Salem och Nya MP i Umeå. Jag ska därför ännu en gång publicera en tanke som jag, för första gången, förde fram i ett blogginlägg den 30 okt 2018. Denna tanke har jag sedan dess fört fram fler gånger på min blogg. Den är som följer:

– Mariam Salem kan omedelbart avsluta den nuvarande debatten kring hennes person. Allt hon behöver göra är att otvetydigt uttala att sharia (lagar och domstolar) INTE gäller i Sverige! Salem behöver endast otvetydigt uttala att i Sverige är det de grundlagar som demokratiskt beslutats av människor i en folkvald riksdag som gäller. I Sverige är det INTE föreställningen om att det finns en gudomlig rätt (eller lag) – som står över de lagar som demokratiskt beslutats av människor i en folkvald riksdag – som gäller. Mariam Salem behöver endast otvetydigt uttala sig för att i Sverige ska grundlagarna gälla – inte sharia. Då kan debatten om henne, grundlagarna och sharia upphöra.

Skälet till att jag och andra kräver att få veta vilka lagar Mariam Salem ser som överordnade – de i Sverige gällande grundlagarna eller sharia – beror på kombinationen av två saker: dels på att Salem är en makthavare i Umeå kommun, Region Västerbotten samt i Umeå tingsrätt, dels på hennes häpnadsväckande uttalanden, bland annat i ett Facebook-inlägg efter en valdebatt i september 2018, i radions Morgonandakt i oktober 2018, mfl.

Men Mariam Salem har, hittills, trots ett flertal uppmaningar vägrat att säga att sharia inte gäller i Sverige. Detta gör det till min och andra personers demokratiska och sekulära plikt att trappa upp diskussionen. Vi tänker nämligen slå vakt om ett samhälle där det INTE förekommer månggifte, barnäktenskap, inte religiöst baserad hederskultur och inte uppfattningen att det finns en gudomlig rätt (lag) som står över de lagar som stiftats av människor i en folkvald riksdag.

__________          __________          __________

 

Del ett
Tillbaka till Hijabuppropets initiativtagare på riksplanet.

Låt oss syna några av de organisationer och personer som initiativtagarna till Hijab-uppropet på riksplanet följer och ”gillar” på Facebook och sannolikt också i det verkliga livet.

* Sveriges Förenade Muslimer (SFM). Flera av de ansvariga för uppropets Facebookgrupp på riksplanet ”gillar” SFM på Facebook. Denna förening är ett känt fäste för salafister i Sverige. En ofta förekommande talare hos SFM är Abu Muadh. Denne predikant har bl a gjort sig känd för att förhärliga martyrdöden i Syrien under just den tid då många reste från Sverige för att ansluta sig till Daesh / IS och andra jihadistorganisationer. Även den svenske IS-krigaren Mikael Skråmo förekom som talare hos SFM innan denne reste till Syrien. Detta var ett av skälen till att vi i Arbetarpartiet protesterade mot att Abu Muadh fick tala i en av Umeå kommuns skollokaler år 2018.

* Hizb ut-Tahrir. Detta islamistiska parti är motståndare till demokrati och har som uttalat mål att samhället i hela världen ska styras av sharia! Hizb ut-Tahrir anser att muslimer som tror på demokrati i själva verket är otrogna. Därför anser partiet att det är obligatoriskt för varje muslim att både förkasta demokratin och på olika sätt utmana alla som propagerar för demokrati. Vi talar om ett minst sagt extremt parti.

* Anas Khalifa. Denne predikant, som också är knuten till Sveriges Förenade Muslimer i Göteborg, uppmärksammades redan 2006. Detta då han predikade om fördelarna med väpnad jihad som en väg till paradiset för en grupp barn och ungdomar i Sverige. Khalifa har även dömts till fängelse 2013 för ett omfattande momsbedrägeri. Syftet med momsbedrägeriet misstänks ha varit att föra miljontals kronor ut ur landet för att finansiera terrorism.

* Salman Al-Ouda. Denne saudiske predikant anses ha varit en form av mentor åt Usama bin Laden i början av 1990-talet, även om han numera tar avstånd från våld och terrorism. Idag förespråkar han ”en fredlig övergång till sharialagar”. Al-Ouda har även gjort en rad kontroversiella uttalanden om judar. Han tillhör de som påstår att Förintelsen är en ”myt av enorma proportioner”. Han hämtar dessutom sitt judehat ännu längre tillbaka i historien. Detta genom att upprepa den uråldriga myten att judar bakar bröd med blod från spädbarn…

 

Del två
Att följa och ”gilla” organisationer som Sveriges Förenade Muslimer, İsveç Diyanet Vakfı och Hizb ut-Tahrir – eller individer som Anas Khalifa, Salman Al-Ouda, Bilal Philips och Mufti Menk – på Facebook innebär ett kraftfullt statement. Detta skrev jag redan i min förra blogg. Det sänder ut en signal om att man sympatiserar med dessa organisationer och individer. Samt med deras idéer!

Låt oss göra en jämförelse. Ledaren för Ku Klux Klan i USA heter David Duke. De personer som följer och ”gillar” David Duke på Facebook vill göra ett statement om sina sympatier för dennes extrema rasistiska idéer. Och de som ”gillar” Benito Mussolini brukar även gilla den fascistiska ideologin – och inte sällan även dess kampmetoder – in real life.

 

Avrundning
Mot bakgrund av alla kopplingar mellan de ansvariga bakom Hijabuppropet och islamister – alltifrån salafistisk islam till den gren av Muslimska Brödraskapet som stöds av Erdogans regim i Turkiet – är det ställt utom alla tvivel att Hijabuppropet även handlar om ett försök från islamister att göra come-back.

Samtidigt låtsas de som står bakom Hijab-uppropet inte om den uppenbara risk som finns att barn påtvingas åsikter, av föräldrar och av andra släktingar, mot vilka de inte kan värja sig då de befinner sig i en påtaglig beroendeställning.

 

3 kommentarer

 1. Bergis

  Du delar min magkänsla jan. Själv begriper jag inte varför man kan söka skydd i Sverige från krig och förtryck och samtidigt praktisera samma sak i det nya landet.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till Bergis – 13 feb 2020
   Hederskultur inom och utom religionen försvinner, tyvärr, inte endast för att du kommer till ett samhälle utan krig och med ett relativt välstånd. Och för islamisterna – wahhabitiska och andra salafister eller Muslimska brödraskapet – är det deras plikt att expandera islam genom att skapa parallellsamhällen styrda av sharia. Vi befinner oss i ett lågintensivt krig, utkämpat med ord och inte med vapen, mellan oss som vill slå vakt om de grundlagar som beslutats av människor i en folkvald riksdag å ena sidan, och å andra sidan de som vill ersätta dessa grundlagar (den svenska konstitutionen) med sharia – vars regler bygger på uppfattningen om en gudomlig rätt (lagstiftning) som står över människans.
   Våra viktigaste allierade i denna strid är de demokratiska muslimer som accepterar att de svenska grundlagarna. Det finns de som aldrig skulle gå med på att ta avstånd från sharia – som ju bygger på uppfattningen om en gudomlig lagstiftning som aldrig kan underordnad människans (grund)lagar. Och en del av de som hyser dessa åsikter återfinns i (Nya) Miljöpartiet i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.