Socialdemokraterna bäddar för en moderatledd regering – bland annat genom att angripa arbetsrätten ihop med MP, C och L. Del 1 av 3.

Detta är det första av tre blogginlägg rörande den
politiska situationen i Sverige knappt två år
före nästa val. De övriga två delarna
i analysen kommer på tisdag
och onsdag.
____________

 

Ingress
Om näste statsminister heter Kristersson, och Jimmie Åkesson deltar i utarbetandet av en moderatledd regerings politik, har Socialdemokraterna endast sig själva att skylla.

”Folket har tappat regeringens förtroende. Vore det inte enklare, om regeringen upplöste folket och valde ett annat?”

Orden är den tyske författaren Bertold Brechts.
Brecht skrev dem 1953, då han bodde i dåvarande Östtyskland, som en satirisk riktad mot ledningen i landet. Naturligtvis ska inte Socialdemokraterna i Sverige jämföras med regimen i DDR. Likheten finns i den bitterhet som man idag kan finna hos vissa socialdemokrater när det gäller väljarkåren i allmänhet och LO-grupperna i synnerhet. Väljarna har sedan 1994 har övergett Socialdemokraterna på ett sätt som är oemotsvarad i landets historia. Partiet har förlorade nästan fyra av tio väljare under perioden 1994-2018. Sverigedemokraternas tillväxt motsvarar nästan exakt Socialdemokraternas tillbakagång.

Socialdemokraterna behöver alltså en ny väljarkår.

 

Stycke ett
Sannolikheten att Stefan Löfven ska kunna erövra regerings-makten år 2022 minskar stadigt
. Samtidigt håller förutsättningarna för att Ulf Kristersson ska kunna bilda nästa regering tillsammans med Kristdemokraterna på att mogna fram.

Den grundläggande förutsättningen för detta är att moderaternas och kristdemokraternas väljare är beredda att accepterar att en regering ledd av Kristersson blir politiskt beroende av Sverigedemokraterna. Och att respektive partiledning (m och kd) kan bedöma opinionen inom sina partier på ett riktigt sätt när det gäller förhållandet till SD.

 

Stycke två
Liberalernas kamp för sin överlevnad. Denna utgör en annan del i den process som kan göra det möjligt för Kristersson att bilda regering. I Ipsos mätningar har partiet nu hamnat under fyraprocentsspärren sex månader i rad. Om (lib) åker ur riksdagen är sannolikheten stor att resterna av partiet desintegreras och att Liberalerna försvinner som en nationell politisk kraft. Liberalernas ledning, medlemmar och väljare är idag splittrade i frågan om ifall partiet ska stödja en regering som gör sig politiskt beroende av (sd). Men med små möjligheter att profilera sig inom ramen för Januariavtalet, och med hotet om utplåning i nästa val hängande över sig, kan (lib) mycket väl komma att stödja en regering ledd av Kristersson. Förutsättningen är att dagens partiledning gör analysen att detta är vad som krävs för att klara fyraprocentsspärren. Åtminstone över valet 2022.

 

Stycke tre
Kristerssons ökade, och Löfvens minskade, möjligheter att bilda regering utspelar sig mot bakgrund av framväxten av en ny ekonomisk-politisk karta. Förändringarnas sker allt snabbare. Både globalt, inom Europa och i Sverige.

Förändringarna påskyndas av coronapandemins effekter på folkhälsan runt om i världen samt på världsekonomin. Andra faktorer som påskyndar framväxten av den nya ekonomiska-politiska kartan är USA:s minskande ekonomiska och politiska dominans, vilket kommer att tvinga denna nation att mer och mer förlita sig på sin militära styrka. USA håller på att omgruppera. De minskar sitt militära engagemang bl a i Europa och för att bygga upp sin styrka i Asien. Närmare bestämt i Kinas närhet. Detta får en påtaglig betydelse för Sverige. Endast de blinda kan missa processen, för vilka både regering och opposition är ansvariga för, att påskynda Sveriges inträde Nato.

Detta utan någon som helst demokratisk debatt.

Avslutning del ett
Andra faktorer som bidrar till den snabbt förändrade kartan är den nya vågen av terrordåd i Europa. Terrordåden sker inte i ett vakuum. De kan komma att få en radikaliserande effekt på den växande andelen av befolkningen som lever i områden där parallella samhällsstrukturer, baserade på ett shariastyre, växer fram och utmanar det sociala och politiska system som bygger på de svenska grundlagarna. För Sveriges del tillkommer å ena sidan en snabbt ökande arbetslöshet och de största inkomstklyftorna sedan början på 1990-talet, å andra sidan allt hårdare angrepp på bland annat anställningstrygghet och sjukvård. Den nya ekonomiska-politiska kartan innebär för Sveriges del att faktorer byggs upp som kan ge upphov till sociala spänningar och explosioner som landet aldrig varit med om sedan tiden mellan första och andra världskrigen.

 

Nästa avsnitt kommer på tisdag. Detta har följande utgångspunkt:
Socialdemokraterna och MP förlorade valet 2018
men bildade
ändå regering. Detta har kraftigt
bidragit till att öka Kristerssons
möjligheter inför 2022.

 

 

6 kommentarer

 1. Bergis

  Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, Han anser att Centerpartiet vill ­luckra upp arbetsrätten helt. Det är en hyperliberal politik har han sagt. Magnus menar att Centern är ett extremt parti när det gäller arbetsmarknadspolitik. Blir det inte tokigt då att Socialdemokraterna bildar allians med Centerpartiet för att hålla Sverigedemokraterna borta från makten? Hur går den här ekvationen ihop? Socialdemokraterna borde ju samarbeta med SD istället om man nu vill rädda arbetsrätten.

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på Bergis kommentar 30 nov 2020
   Centern vill luckra upp arbetsrätten helt. Därför var deras ungdomsförbund Cuf återigen ute med 2010-års vulgära kampanj ”Fuck facket forever” för en månad sedan.

 2. Jonsson

  Ja, det är en mästerlig plan, som sossarna har, för att kunna bibehålla makt och privilegier. Samtidigt är det ett tämligen ihåligt tillvägagångssätt, vilket märks på att (S) inte åstadkommit särskilt mycket av värde politiskt sedan 2014. Folkflertalet börjar kanske få upp ögonen så smått?
  Man kan också leka med den fasliga tanken att, (Mp) får 15 – 30 % i nästa val. Vilket skulle kunna leda till total kollaps för Sverige. Eftersom de saknar politik och ekonomisk insikt. Hur tänker deras väljare egentligen? För (Mp) kan inte stå på egna ben.
  (L) kan säkert komma igen. Men då måste de ha en ny ledare, utåtriktad, som har kontakt med partiet och väljarna. (OBS! Berätta inte detta för liberalerna).

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar till kommentaren från Jonsson 1 dec 2020
   Problemet för S är att de endast innehar regeringspositionen – inte regeringsmakten. Och jag tror inte att de har någon plan. Jag tror att S endast improviserar. Jag utvecklar dessa tankegångar i det, nyss, utlagda blogginlägget. Del två i en serie bloggar på tre. Men du har rätt i att S VILL behålla både makt och privilegier. De lyckas dock endast med privilegierna, enligt mitt sätt att tolka deras agerande. Den makt som S besitter är endast ett sken.

   • tjalle

    Denna syn delar du med mina och mina arbetskompisar på vår verkstad. Exakt ser de det på detta sätt som du beskriver och då ska man ha med sig att de flesta har varit S sympatisörer tidigare . Men många verkar ha svängt

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

     Svar på tjalles kommentar 2 dec 2020
     Det var förbannat roligt att höra. Du och grabbarna på verkstaden kan ALLA få var sin gratisprenumeration på Nya Arbetartidningen. Om du vidarebefordrar denna information är det endast för dig och dom att följa instruktionerna:
     nyaarbetartidningen.se/julklapp

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.