Därför säger vi JA till dagens privata utförare inom hemtjänsten – och NEJ till att konkurrensutsätta lokalvården. Läs mitt svar till en läsare.

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccin
rörelsen underminerar kampen mot corona – och öppnar för de gamla farsoterna.
Vaccinera dig då du erbjuds chansen!
____________________________

 

Jag fick en logisk fråga från en läsare den 26 februari. Frågan löd: ”Varför är du för att konkurrensutsätta hemtjänsten genom LOV men inte lokalvårdarna? Är bara nyfiken på din ideologiska ståndpunkt här och hur du resonerar. Mvh”.

Här följer mitt svar:

1. År 2005 beslöt Socialdemokraterna att tillåta ett fritt val (mellan kommunen och privata utförare) inom hemtjänsten. Då de fyra borgerliga partierna var med på detta gick förslaget igenom. Vi som senare skulle bilda Arbetarpartiet (däribland undertecknad) var emot privata utförare inom hemtjänsten. Alltså: Socialdemokraterna röstade för att konkurrensutsätta hemtjänsten – vi röstade emot. Det direkta svaret på min läsares fråga är alltså följande: vi har aldrig röstat för att konkurrensutsätta hemtjänsten. Det var S och de fyra borgerliga partierna som röstade för att konkurrensutsätta (jag minns inte hur MP röstade).

2. Men, det är en sak att vara emot att införa ett system och en helst annan sak att vilja avskaffa ett system – när systemet väl har ”satt sig”. Det hade gått nästan 15 år sedan systemet infördes i samband med omröstningen i januari 2019 om att avskaffa de privata utförarna. Systemet med privata utförare inom hemtjänsten omfattade då en majoritet av brukarna och hade ett väldigt starkt stöd bland dessa (brukarna själva) samt hos deras anhöriga. Systemet hade även ett väldigt starkt stöd bland de anställda som arbetade / arbetar hos de privata utförarna. Dessa anställda utför huvuddelen av hemtjänstarbetet inom Umeå. Arbetarpartiet röstade alltså inte Ja till att införa konkurrensutsättning inom hemtjänsten. Vi röstade Nej till att rasera ett väl fungerande system med privata utförare inom hemtjänsten. Ett system som hade / har stöd av brukarna, deras anhöriga samt de anställda.

3. Andelen brukare som valde någon privat utförare ökade från 2 procent till hela 54 procent från år 2007 och under de cirka följande tio åren! Detta visar att de privata utförarna har något gott att lära ut. Efter att ha talat med brukarna vet jag att detta handlar om att de privata inte byter personal lika ofta som kommunen. Eftersom hemtjänsten inte sällan handlar om intima frågor, som att hjälpa till vid toalettbesök eller vid duschning, är detta (att inte behöva möta nya människor så ofta) en avgörande fråga för brukarna. Detsamma gäller exempelvis barn som är autistiska.
Både kommunen och de privata får höga betyg av brukarna.
Men det som gjorde att så många (från 2 procent till 54 procent) gick från kommunen till privata utförare på cirka tio år var alltså just att de privata inte bytte personal lika ofta som kommunen. Detta är synpunkter som vi i Arbetarpartiet tar på största allvar. Det kan vara fruktansvärt att känna sig utlämnad i situationer som de jag nämnt. Detsamma gäller för exempelvis autistiska barn.

4. Det skulle kosta kommunen drygt 50 miljoner mer per år att återta hela hemtjänsten. Inget av de partier som säger sig vara för detta (att kommunen ska återta hela hemtjänsten) hade avsatt sådana pengar i sina budgetalternativ för året 2021. Talet om att återta hemtjänsten blir därför, i mina ögon, inte trovärdigt. Detta gäller både för S och V.

5. Många av de privata utförarna (som driver hemtjänstföretagen) hade tidigare arbetat för kommunen. Detta var mycket intressant. Dessa tidigare kommunanställda hade ansett att de kunde organisera arbetet bättre själva än vad kommunen kunde. Vi ska komma ihåg att hemtjänst inte är detsamma som exempelvis särskilda boenden för äldre samt att hemtjänsten skiljer sig i ännu högre grad ifrån sjukvården.
I de två senare fallen krävs väldigt mycket mer av medicinsk kunskap. Speciellt, naturligtvis, när det gäller sjukvården. Men även när det gäller de särskilda boendena.
a) De privata utförarna av hemtjänst har verkligen visat att de har mycket att lära kommunen. Om det inte var så, då skulle de inte ha kunnat öka sin andel av brukarna från 2 procent till 54 procent på cirka tio år. Alla måste stanna upp och tänka på dessa siffror – inte bara rusa vidare som om denna ökning för de privata utförarna var betydelselös.
b) Återigen: Det är en helt annan sak att avveckla ett system efter att det hunnit ”sätta sig” hos brukare, anhöriga och personal, än att vara emot något innan det införs.
c) Dessa faktorer, plus merkostnaden på (minst) 50 miljoner per år, gör att vi i Arbetarpartiet inte vill riva upp ett system som började införas 2005 och som uppenbart har ett starkt stöd hos brukare, deras anhöriga och de anställda som arbetar hos de privata utförarna.

6. Vi var ursprungligen emot att både att lokalvården och hemtjänsten skulle konkurrensutsättas.
– När det gäller hemtjänsten visade det sig att vi hade fel 2005 – vi försvarar därför idag de privata utförarna inom hemtjänsten.
– När det gällde lokalvården misslyckades de privata utförarna i våra ögon. Jag anser att vi hade rätt då frågan kom upp vid mitten av 90-talet – det var fel att konkurrensutsätta lokalvården. Vi står därför fast vid att det vore fel att konkurrensutsätta lokalvården.

Jag säger det en gång till för att det ska vara kristallklart: Vi står fast vid att de privata utförarna av hemtjänst ska få vara kvar. Vi står lika fast vid att lokalvården, även i fortsättningen, ska skötas av kommunen här i Umeå.

7. Den viktigaste ideologiska frågan för Arbetarpartiet är att de anställda som arbetar åt privata utförarare har rätt till facklig organisering samt att teckna kollektivavtal (eller kollektivavtalsliknande avtal). De privata utförarna i Umeå ställer upp på detta. Åtminstone de vi har träffat. Och vi har träffat representanter för de privata företag som utför huvuddelen av den hemtjänst som inte utförs av kommunen här i Umeå.

8. Vi ska komma ihåg att anställningstryggheten tyvärr håller på att försvagas genom agerandet från lederna inom Socialdemokraterna och Kommunal. Dessa böjer sig för främst Annie Lööf och Centerpartiet. I Januariuppgörelsen finns även skrivningar som försvagar kollektivavtalen (och öppnar för marknadshyror i nyproduktionen av bostäder). Denne eftergift, bland annat när det gäller anställningstryggheten, utgör ett stort ideologiskt svek.

 

Kommentar:
De enda skillnader mellan texten ovan och svaret till en av mina läsare är att jag i detta blogginlägg har förtydligat våra ståndpunkter (det finns exempelvis åtta punkter i stället för sju) samt rättat korrekturfel. Men innehållet är i allt väsentligt detsamma.

 

2 kommentarer

  1. Bergis

    Trollfabriken Socialdemokraterna i Umeå för nu ut i sociala medier att representanter från Arbetarpartiet går ut och knackar dörr trots att avstånden hålls. Dom vill få det till att arbetarpartiet ökar smittspridningen på så sätt.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Bergis kommentar från 2 mars 2021
      Vissa Socialdemokrater, exempelvis den s.k. Holmsundarn, sysslar med detta. För dem är det bekvämt med den brist på debatt som rått under ett drygt år i Sverige och i Umeå. Men vi kommer att kritisera beslutet att skära ned på Region Västerbottens resurser med 565 miljoner kr under de tre åren 2020-2021-2022. Beslutet togs 2019. Och nedskärningarna kommer att verkställas – trots coronapandemin. Om inga protester genomförs. Vi tillhör de som är ute och informerar om detta angrepp på bland annat sjukvården – med ansiktsmask och säkerhetsavstånd. Detta stör de som låtsas vara ”socialdemokrater” – som exempelvis den s.k. Holmsundarn – och vissa som faktiskt är Socialdemokrater.
      Men coronapandemin kommer att lamslå samhället länge än. Speciellt med tanke på den valhänthet som makthavarna åter visar nu när det gäller vaccineringen. Och Arbetarpartiet accepterar inte att den demokratiska opinionsbildningen sätts på undantag hur länge som helst. Vi tänker kämpa med nedskärningarna inom sjukvården. Höjer vi, och andra, inte våra röster riskerar sjukvården att blöda till döds vid utgången av 2022. Det kommer vi att försöka stoppa – bärande ansiktsmask och hållande säkerhetsavstånd.
      Gnället från de som gärna ser att protesterna – mot att sjukvården riskerar att slås sönder – tystas kommer inte att få oss att backa. Vi tänker försvara sjukvården. Med ansiktsmask och säkerhetsavstånd.
      Och vi är inte ensamma om att vägra låta oss tystas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.