Ulrika Edman (V) – en av 19 politiker som tar ut dubbla ersättningar – kostar Umeås skattebetalare drygt halv miljon. Vad säger V i Umeå?

Polio, smittkoppor och mässling är virussjukdomar som corona.
Anti-vaccinrörelsen saboterar kampen mot corona – öppnar för gamla farsoter.
Vaccinera dig direkt du erbjuds chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att rädda liv!
____________________________

 

Jag har tidigare kritiserat att Ulrika Edman, Vänsterpartiets tidigare gruppledare i Umeå kommunfullmäktige, inte avsade sig sitt uppdrag i KSnau samtidigt som hon avgick som gruppledare. Detta av två skäl. Dels då platsen i KSnau ger en extra god insyn i kommunens affärer extra tidigt. Då Ulrika Edman inte avgick hindrade hon sin efterträdare som gruppledare att fungera fullt ut. Dels eftersom uppdraget i KSnau ger så väldigt mycket pengar. Dessa borde inte ha tillfallit Ulrika Edman efter att hon avgått som gruppledare i Vänsterpartiet.

Här spelar lagparagraferna ingen som helst roll. Det handlar inte om att topprida reglerna. På samma sätt som vi i Arbetarpartiet har Vänsterpartiet, gång på gång, kritiserat de höga arvodena till politiker. Och detta gör att en vänsterpartist som Ulrika Edman, som själv har kritiserat de höga arvodena, naturligtvis förväntas att agera i enlighet med Vänsterpartiets politik. Detta betyder att hon inte skulle ha hängt kvar vid positioner enbart på grund av att de ger en massa pengar. Men det gjorde alltså Ulrika Edman under hösten 2020. Hängde kvar i KSnau – på grund av alla pengarna.

Nu visar det sig, dessutom, att Ulrika Edman inte bara har agerat tvärtemot Vänsterpartiets linje (om att politiker har för stora förmåner) i samband med att hon inte lämnade posten i KSnau då hon avgick som gruppledare. GT/Expressen har avslöjat att Ulrika Edman även finns med på skammens lista över 19 politiker i Sverige som har tagit emot dubbla ersättningar. Det handlar om 19 politiker runt om i landet som har tagit emot ett ”omställningsstöd” trots att de redan har skaffat ett nytt arbete.

Det finns givetvis också en annan lista, som är längre, på tidigare heltidspolitiker som inte har missbrukat omställningsstödet utan som har avsagt sig detta i samband med att de har fått ett nytt jobb. Detta är ju den självklara andemeningen i omställningsstödet. Tyvärr visar Ulrika Edman och de övriga 18 att det uppenbarligen behövs en bestämmelse som gör det omöjligt att missbruka omställningsstödet som Edman med flera gör!

Jag låter GT/Expressen beskriva hur Ulrika Edman, som själv vid upprepade tillfällen i Umeå kommunfullmäktige har kritiserat politikers förmåner, resonerar. När det gäller henne själv.

 

–     –     –     –     –

GT/Expressen 19 april 2021:
”På samma sätt ansökte Vänsterpartiets tidigare gruppledare i Umeå, Ulrika Edman, i september om ett omställningsstöd enligt regler som hon själv varit med och beslutat om.

Då hade hon redan ett nytt jobb som kurator vid Norrlands universitetssjukhus och kan nu – under ett års tid – kvittera ut 45 269 kronor varje månad, utöver lönen.
Därtill har hon också kvar uppdraget som Vänsterpartiets lokala representant i Sveriges kommuner och regioner. 

Ulrika Edmans stödpaket kommer mot slutet av året ha kostat skattebetalarna i Umeå över en halv miljon kronor.
– Det är inget som jag ångrar eller känner mig omoralisk över, att jag använt ett regelverk som appliceras på mig. Sedan kan någon tycka det. Men alla generösa regler och privilegier som gäller vänsterpartister och andra politiker, det gäller även mig, säger Ulrika Edman. 

Hon jämför med att moderater har rätt till barnbidrag, även om de – enligt henne – ”aktivt motarbetar ett sådant”. 

Men här har du ett val, om du ska ansöka eller inte, trots att du har ett jobb?
– Så är det ju. Men det är ett regelverk som gäller alla inklusive mig.”

Länk till Expressens artikel.

–     –     –     –     –

 

Mina kommentarer:
* Ulrika Edmans jämförelser mellan sig själv och moderater som har rätt till barnbidrag är absurd och har ingenting med hennes egna dubbla ersättningar att göra. Alla svenska medborgare som har barn har rätt till barnbidrag – oavsett vilket parti de röstar på. Fruktansvärt pinsamt.
* Bara för att ett bidrag går att ta ut – i detta fall omställningsstödet – betyder inte detta att en vänsterpartistisk politiker måste ta ut det. Tanken är ju att omställningsstödet ska hjälpa den politiker som förlorat sitt uppdrag, t ex efter ett valnederlag eller efter att ha förlorat förtroendet i sitt eget parti, tills att personen har hittat ett nytt jobb. Och när det gäller Edman uppstod det aldrig någon period då hon behövde ett omställningsstöd…
* Den ursprungliga kritik som jag riktade mot Ulrika Edman för att säga en sak och göra en annan i höstas var uppenbarligen för mild. Ser vi det hela under en 12-månadersperiod har Edman fått ersättningar från tre håll: ersättning från KSnau, ersättning av lön och ersättning av omställningsstöd.
* En fråga som säkert många ställer sig är denna: om Ulrika Edman haft så lätt för att tala med dubbla tungor när det gäller politiska förmåner – vilka andra frågor har hon spelat dubbelt i?

 

Avrundning
Tidigare har Vänsterpartiet i Umeå och i Västerbotten inte offentligt tagit avstånd från Ulrika Edmans ekonomiska manövrer. Detta har varit är anmärkningsvärt. Om partiet inte heller nu tar avstånd från Edmans ekonomiska manövrer kommer det att klinga ännu mer falskt nästa gång en representant för Vänsterpartiet, i någon av länets 15 kommuner samt i Regionen, kritiserar höga arvoden och andra förmåner för politiker.

Tyvärr kastar Ulrika Edmans agerande en skugga över alla förtroendevalda i alla partier – och underminerar dessutom den kritik som andra partier riktar mot alltför höga ersättningar till politiskt förtroendevalda.

Vad säger Vänsterpartiet i Umeå om Edmans agerande?

5 kommentarer

 1. Sven

  Om man blir förvånad ?? Inte ett dugg, många politiker har det som arbete och inte ett kall.
  Medlemmar i tex MP har aktier i tex oljeindustrin och listan kan nog göras hur lång som helst. Och vissa politiker hoppar mellan partier och deras ideologi spelar ingen roll bara de får sitta vid makten.Inte konstigt att man får ett förakt mot politiker

 2. Besserwisser

  Citat från V:s kommunbudget för Umeå kommun 2021 (dvs när Edman fortfarande var gruppledare): ”Många politiker i Umeå kommun lyfter höga arvoden och lever inte i samma ekonomiska
  verklighet som merparten av Umeås invånare. Därför vill vi införa ett ”lönetak” som innebär
  att ingen enskild politiker kan tjäna mer än 35 000 kronor i arvoden per månad före skatt –
  den genomsnittliga lönen i Sverige.”

  Hur kan man lita på ett sådant parti?

 3. arbetare

  Är detta så märkligt ??

  Min far lärde mig då jag var liten att det finns två typer av politiker :
  1. De som alla vet håller på med att vänsterprassla , ljuga och förskingra folkets pengar
  2. De som ännu inte avslöjats med det.

  Tyvärr kan jag inte säga att han haft fel .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.