Drottning Lööf använder begreppet ”ytterkantsparti” om V då hon inte kan hantera SD. Men i omröstningen om kärnkraft samarbetade C och V.

Arbetarpartiet vill ta ”regeringsansvar” för Umeå kommun tillsammans
med andra partier som delar vår uppfattning när det gäller behovet av trendbrott

________________________________

 

Inledning
Dagens Centerparti utgör den mot arbetarrörelsen mest aggressiva flygeln av borgerligheten.
Med arbetarrörelsen avser jag  Socialdemokraterna, LO-facken, Vänsterpartiet (det socialdemokratiserade), ABF, Hyresgäströrelsen, Arbetarpartiet, m fl). I jämförelse med Centerpartiet under Drottning Lööf var, och är, Moderaterna under Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson rena fackföreningskramare. Låt mig beskriva (dagens) Centerparti på riksplanet (vilket inte är detsamma som C lokalt i Umeå – detta vill jag betona).

 

Del ett
Först försöker Annie Lööf skriva om historien. Hon talar om dagens socialdemokratiserade Vänsterparti som ett ”ytterkantsparti”. Detta inget annat än en form av historieförfalskning från Drottning Lööfs sida.

Skälet till att de traditionella borgerliga partierna, och ”deras” media, så ofta började använda begreppet ”ytterkantsparti” om Vänsterpartiet i samband med valet 2018 var följande: då de traditionella borgerliga partierna inte kunde tillgodogöra sig SD:s 62 riksdagsmandat för att fälla regeringen (S+Mp), så skulle de i alla fall beröva främst Socialdemokraterna stödet från Vänsterpartiets 28 mandat. Och skälet till att Annie Lööf idag envisas med att kalla V för ett ”ytterkantsparti” beror på att hon vill beröva Socialdemokraterna den styrka som ett försvagat S får, i förhållande till just Centern, om V tillåts utgöra en jämbördig del i blocket S, Mp, C och V.

Jag ber mina läsare lägga märke till följande: I samma stund som Liberalerna bytte block, och därmed accepterade att använda sig av SD:s riksdagsmandat för att bilda regering, sade Sabuni även att Liberalerna numera var redo att samtala med alla riksdagens partier (alltså även med Vänsterpartiet). För M, KD och L har nu alltså behovet att tala om ”ytterkantspartier” fallit bort. Detta sedan de själva godtagit SD som en jämbördig part. Idag är det därför endast Annie Lööf som försöker odla myten om att Vänsterpartiet-Socialdemokraterna (tidigare Vänsterpartiet-Kommunisterna) skulle vara ett ”ytterkantsparti.

Del två
Även Arbetarpartiet, som jag tillhör, brukar kritisera V. Men detta beror på det vi anser vara bristerna i V:s konkreta politik. Vi kritiserar däremot inte Vänsterpartiet-Socialdemokraterna för att de skulle vara något ”ytterkantsparti”. Låt mig ta ett exempel på vad jag anser bevisar att Annie Lööf, med flera, har uppfunnit begreppet ”ytterkantsparti först under senare år. Samt att detta berodde på att de ursprungligen inte kunde hitta en metod som gjorde att de kunde tillgodogöra sig SD:s 62 mandat i riksdagen.

Inför kärnkraftsomröstningen 1980 – som var en verklig ödésfråga för bland annat Sverige – samarbetade Centerpartiet och dåvarande Vänsterpartiet-Kommunisterna (Vpk) på ett utmärkt sätt. Detta samarbete gällde väldigt mycket mer än vad en årlig budgetförhandling gör. Inför kärnkraftsomröstningen 1980 utgjorde C och Vpk den partipolitiska ryggraden i Linje 3 – kärnkraftsmotståndarna. (Linje 3 bestod dessutom av en rad mer eller mindre ideella och partipolitiskt oorganiserade krafter – en rörelse som senare födde Miljöpartiet).

På denna tid hette det alltså Vänsterpartiet Kommunisterna (Vpk),
På denna tid existerade både Sovjet och Östblocket,
På denna tid hade Vpk ”broderliga förbindelser” med Sovet, Östtyskland, m fl,
Men lik förbannat kunde Centern samarbeta med Vpk i en fråga som var väldigt mycket viktigare än en årlig budgetförhandling. Detta utan snack, från Centerns sida, om att Vpk skulle vara något ”ytterkantsparti”. I debatterna satt Karin Söder (C) och C H Hermansson (Vpk) och stred mot kärnkraften – sida vid sida. Och detta utspelade sig alltså för hela 41 år sedan.

 

Del tre
Dagens C utgör alltså den mot arbetarrörelsen mest aggressiva flygeln av borgerligheten. Låt mig beskriva Centerpartiet under Drottning Annie:

* Centern under Annie Lööfs ledning var bland de ivrigaste när det gällde att ta bort värnskatten (år 2019 betalades s.k. värnskatt på fem procent på inkomster som översteg 703 000 kronor),
* C kämpar hårdast för vad som i praktiken är fri arbetskraftsinvandring. Skälet är att detta underminerar fackföreningarnas och kollektivavtalens ställning på arbetsmarknaden. Hela denna inställning andas Annie Lööf.
* Som alla vet angrips LAS av Centern i Januariavtalet för att arbetsrätten ska omarbetas så att löntagarnas ställning försvagas kraftigt. Bakom står Annie Lööf
* Det finns i Januariavtalet skrivningar som innebär ett första steg mot att underminera kollektivavtalens ställning. Mer Annie Lööf.
* Ingen som följer den politiska debatten är ovetande om att Centern, under Annie Lööf, vill ha fri hyressättning i nyproduktion. Många, bland annat Arbetarpartiet, som ser detta som ett första steg mot marknadshyror,
* Nu kräver Lööf kompensation i form av ”rejäla” skattesänkningar för att hon (Drottningen) inte fick igenom fri hyressättning”.
Detta krav riktar sig mot S, Mp (och V som hon – Drottningen – ju inte budgetförhandlar med…).

Sammantaget är handlar detta inte endast en borgerlig fördelningspolitik.

Del fyra
Centerpartiets politik under Drottning Lööf har minst tre (3) syften:
1. att bedriva en borgerlig fördelningspolitik,
2. att riva upp tidigare reformer på exempelvis arbets- och bostadsmarknaderna som reglerade marknadskrafterna på ett sätt som gynnade löntagare och hyresgäster. Vi talar om Centerns angrepp på LAS, och på systemet bestående av bruksvärdesprincipen samt förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna (istället för de marknadshyror som C vill ha),
3. att försvaga, eller utplåna, de krafter som för löntagarnas och hyresgästernas talan. Jag tänker i första hand på fackföreningarna.
Det hårdaste slaget mot facken består av vad som i praktiken är en fri arbetskraftsinvandring i kombination med ett steg mot att försvaga kollektivavtalen i Januariavtalet.

Det är därför jag skriver att dagens Centerparti utgör det borgerliga parti som är mest aggressivt mot arbetarrörelsen. Annie Lööfs politiska förebild är Margaret Thatcher. Den tidigare brittiska premiärministern Margaret Thatchers mål var inte främst den ena eller andra politiska reformen. Thatchers främsta mål var att slå sönder de organisationer som reglerade marknadsekonomin (eller kapitalismen). Främst fackföreningarna. Detta verkar dock varken S eller V begripa.

 

Del fem
Det verkar inte finnas något historiskt kunnande kvar inom S och V. Det framstår som om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet-Socialdemokraterna (tidigare Vänsterpartiet Kommunisterna) båda lever kvar på 1930- respektive 1950-talen. Det vill säga under den tid då Socialdemokraterna, och det dåvarande Bondeförbundet – som bytte namn till Centerpartiet 1957, bildade två koalitionsregeringar tillsammans:
*1936-39,
*1951-57

Under denna period speglade Bondeförbundet Sveriges jordbrukare. Bondeförbundet organiserade en stor del av den arbetande delen av befolkningen. Bondeförbundet hade påfallande inslag av folkrörelsekaraktär. Men denna tid är för länge sedan borta. Centerpartiet har bytt karaktär. Under Maud Olofsson övergav Centern sitt kärnkraftsmotstånd. Under Annie Lööf har Centern blivit ett extremt högerparti – och arbetarrörelsens främsta partipolitiska fiende.

Men trots detta vill både Socialdemokraterna under Stefan Löfvén, och Vänsterpartiet under Nooshi Dadgostar, alltså bilda regering med Annie Lööfs Centerparti. Titta här nedan på hur ”ytterkantspartiet” V kryper för Drottning Annie Lööf I (Den Första).

Dadgostar (V) tror på regeringssamarbete med Annie Lööf

Denna detta tragi-komiska rubrik kunde hittas i bland annat Göteborgs-Posten den 17 maj i år.

 

Avslutning
Vill S och V begå politiskt självmord ska de försöka bilda en koalitionsregering med Centern under Annie Lööf. Vill de inte begå politiskt självmord måste dessa båda partier förbereda sig för ett Extra val. De måste blåsa liv i det som finns kvar av folkrörelsekaraktär i arbetarrörelsen. Det spelar faktiskt mindre roll ifall de segrar eller förlorar i ett Extra val. Det handlar om att rädda sin politiska identitet inför valet 2022. Och detta blir omöjligt ifall de bildar regering med vad som utgör deras mest aggressiva motståndare.

S och V måste sluta blunda. Vakna upp ur nostalgin från 1930- och 50-talen.

Våga se världen som de är idag.

 

11 kommentarer

  1. Jonsson

    Löfvens ”ädla” motiv före valet 2018 var att knäcka blockpolitiken.
    Det blev inte så. Han borde haft fokus på egen politik.
    Senaste dagarna har det varit ett schackrande åt alla håll. Svårt att veta vad som komma skall.
    Sossarna verkar rätt körda just nu. Men, som legitimerad pessimist så tror jag de gör allt för att blidka the Oueen. För att slippa extra val.
    Det blir nog en långdragen process igen.
    Borde vi ha 2 kammare?

  2. Anders

    VP ÄR ett ytterkantsparti som mer än gärna om de kunde, skulle frånta det hårt arbetande människor strävat efter att äga och vårda. Under V skulle samhällets ekonomi brisera till stoft och inte leda till något gott. Vs politik är inget annat än hat mot det som har det bra och är ingen positiv kraft för samhällets utveckling över huvud taget.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Anders 27 juni 2021
      Du överdriver. Jag brukar själv rikta kritik mot Vänsterpartiet. Men jag tror inte för ett ögonblick att du kan backa upp din ”trump-inspirerade” kritik mot dagens Vänsterparti (idag är V ett socialdemokratiskt parti). Igår drog V tillbaka sina krav på skattehöjningar i syfte att komma överens med Centern. Sedan Löfvén tillträdde har regeringen (S+Mp) varit med och sänkt samhällets årliga skatteinkomster med minst 56 miljarder kronor. Detta ovanpå Alliansen skattesänkningar som minskat samhällets årliga skatteinkomster med cirka 140 miljarder kronor. Att då, som Vänsterpartiet, kräva en skattehöjning är mot denna bakgrund inte någon ”ytterkantspolitik”. Du kan vara emot denna politik som syftar till att återställa en del av samhällets ekonomiska resurser. Men ditt försök att utmåla Vänsterpartiet-Socialdemokraterna som ett parti vars politik inte är något annat ”än hat mot de som har det bra” håller inte. Du har heller inte presenterat ett enda konkret exempel som bevisar ditt påstående. Jag tror inte att du kan det. Men jag utmanar dig: FÖRSÖK ATT BEVISA DET DU SÄGER!

      OM du Vill att jag ska fortsätta att publicera de kommentarer som du skriver måste du göra två saker:
      1. Sänka tonläget och sluta använda begrepp som ”hat”,
      2. Gör åtminstone ett FÖRSÖK att bevisa dina EXTREMA påståenden.

    • Erik S

      Kommunism=ta över samhället med våld och terror samt minimera risken att kunna fråntas makten. V spelar efter demokratins spelregler=rösta inte på dom om du inte tror på dem. Oavsätt vilket parti som får 51% av rösterna skulle de göra bort sig totalt på ett eller annat sätt. Demokrati fungerar bäst när ALLA är lika missnöjda. Det är inte en risk för samhället (som en viss minister verkar tycka).

      • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

        Svar till svaret från Erik S den 28 juni 2021
        Jag anser att du är alldeles för pessimistisk. Det behöver inte vara så att ”Demokrati fungerar bäst när ALLA är lika missnöjda”.

  3. Anders

    Hej Jan. Gillar mycket av det du skriver, men lugna dig lite nu. Ta det inte personligt att andra har en annorlunda verklighetsuppfattning än dig. Det är enkelt att visa på att V är ett extremt ytterkantsparti. Det korta svaret är att V vill införa en helt annorlunda ekonomisk samhällsmodell, en utopisk socialistisk modell som sedan länge borde ligga och ruttna på historiens sophög. Det är hyfsat extremt att vilja införa något som vi vet inte kan fungera! Varken du eller V vet att det kan fungera. Har du en annan uppfattning?

    V slår fast i sitt partiprogram att ”socialismens införande kräver kapitalismens avskaffande”. Det låter inte vidare ”socialdemokratiskt”, eller hur? Socialdemokrater accepterar kapitalism eftersom hela västvärldens goda ekonomier är byggda av kreativitet, företagare, frihandel och arbetare som delar med sig av skattemedel till samhällsbygget. I denna sekund lägger V dövörat till – eftersom minsann alla inte äger lika mycket. Orättvist!! Det kan inte vara något annat än känslor som t ex hat mot de som har det bättre ställt som förblindar här. Samt en portion ideologisk förblindning/förbistring. Speciellt med tanke på idag när arbetares löner generellt är bra. Att även Ung vänster deklarerar i sitt principprogram att ett kommunistiskt samhälle är förbundets mål borde även övertyga dig om att, jo V ÄR ett extremt ytterkantsparti. Jan, vad är det du inte förstår??

    Med vänliga hälsningar! Anders

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar till Anders 30 juni 2021
      Vpk var ett parti som hade ”broderliga förbindelser” med Sovjet och östblocket. Under åren tog de emot både moraliskt och materiellt stöd från ”Öst”. Vpk var då ett parti som kröp för exempelvis Sovjet. Detsamma när det gällde Kina och massakern på Himmelska Fridens Torg i Beijing 1989. Vpk:s ungdomsförbund ”Kommunistisk Ungdom” bjöd skamligt nog in representanter från Kinas ambassad och applåderade åt den kinesiska regimens politruker då de avfärdade hela den (i mina ögon) heroiska, och folkligt förankrade, demokratirörelsen i Kina som styrda av imperialismen!!! Detta bara några dagar innan stridsvagnarna rullade in och, bokstavligen, krossade både studenter och arbetare som befann sig på Himmelska Fridens Torg. Detta till ”Kommunistisk Ungdoms” eviga skam.
      Men idag finns inte Sovjet längre. Och varken V eller deras ungdomsförbund hyllar Kina. Det som du nämner är endast rester av något som sedan länge är försvunnet. Vpk bytte namn till V och partiet bytte politik med Gudrun Schyman. Det blev ett feministiskt parti (även om de kallar sig för socialistiskt). V är idag lika beroende av partistöd från den svenska staten som alla andra politiska riksdagspartier. Deras politiska praktik är, sedan väldigt länge, Socialdemokratisk. Detta har den för varit (när det gäller inrikespolitiken) ända sedan andra världskrigets slut – oavsett partinamn och partiprogram. Men idag ÄR V ett fullfjädrat socialdemokratiskt parti. Jag har kunnat följa dem under alla mina år i Umeå kommunfullmäktige (1991 och framåt). Deras ledamöter är lika karriärsugna som någonsin de socialdemokratiska. Eller borgerliga.
      Du kan inte hitta ett enda förslag som V driver som skulle utmana den rådande ordningen. När socialdemokraterna lade fram sina offensiva förslag på 1970-talet lade Vpk fram samma förslag – fast bara lite mer offensiva. Löntagarfonderna är ett utmärkt exempel på just detta. När Socialdemokraterna backar så backar även dagen V – fast lite mindre. Frågor som LAS och fri hyressättning är utmärkta exempel på detta. Hela Vänsterpartiets politik går ut på att förhålla sig till S. ”Mer S än S” – om S är offensiva. ”Mindre S än S” – om S är defensiva. Och detta är exakt den fas som V befinner sig i nu. Det är V som försvarar de tidigare S-reformerna då socialdemokraterna själva överger dem.
      Det finns enskilda vänsterpartister som jag har uppfatta som hatiska. Men detta endast då de har angripit MIG i de fall då jag har bekämpat hedersförtryck, eller extrema islamister som Muslimska brödraskapet eller wahhabitiska salafister, i samband med att de har uppmuntrat sympatisörer till islamisterna inom dagens MP-Umeå att polisanmäla mig. Men hatiska personer kan du hitta i alla partier. Det finns sympatisörer till islamisterna inom Socialdemokraterna i Umeå. En av dessa, en kvinna, kallade mig för ”aset” på grund av min kamp mot extrema tolkningar av islam. Men jag dömer inte ut hela S som hatiskt för det. ÄVEN OM INGEN INOM S HAR BETT MIG OM URSÄKT FÖR VAD DERAS PARTIMEDLEM HÄVDE UR SIG.

      Men jag står fast vid det jag sade: Du måste tagga ned om du vill bli publicerad på min blogg.

      Du kan kritisera Vänsterpartiet för deras överbudspolitik. Men det finns absolut INGET parti som bryr sig om sitt partiprogram. Varken de bra eller dåliga sidorna av partiprogrammen. Titta istället på vad partierna GÖR. Och INTE gör. Det är denna metod som jag använt mig av sedan 1975. Då Sovjet föll, då föll även Vpk. Sedan dess är det riktigt att beskriva partiet som Vänsterpartiet-Socialdemokraterna.

      • Anders

        Tack Jan för engagerat och snabb svar. Och tack för ditt engagemang mot hedersförtryck och islamism. Det förtjänar all respekt. Tokstollen som kallade dig ”aset” bör nog betraktas bäst som just en tokstolle – det behövs ingen vidare förklaring. Du är inget as och vi må ha olika åsikter, vad som förenar oss är vår demokratisyn som alltid skall försvaras. Vi skall kunna ha olika åsikter – utan att bli blockad från ett samtal. eller blogg för den delen. Jag är hur ner-taggad som helst.

        Jag måste fråga, vad är det jag måste ta avstånd ifrån för att du inte ska blocka mig från bloggen? Jag svarar på en uppmanande fråga ovan och ger dig fakta från partiprogram och partiprinciper. Det är inget vi kan vifta undan. Det är inte längesedan V var det (med understrykning) svenska kommunistiska partiet. Och helt uppenbarligen går ränderna inte ur. Kalla det ”socialism” eller ”kommunism” – tror inte många V-politiker bryr sig. nämnvärt Det gemensamma ärr den ultimata lösningen – kapitalismens avskaffande. Det är så jag håller mig för skratt. Fråga valfri om vad de tycker om kapitalism vs socialism. Där har du svart på vitt.

        V har inte har haft tillräckligt med makt, tack och lov, för att kunna genomföra sina socialistiska samhällsexperiment. V kan inte göra mycket – bara lite i förhandlingar med S – och därför får det inga allvarliga konsekvenser för människor i vårt samhälle. Det är dessutom aldrig ett parti som inte gjort upp med kommunismen. Det var inte länge sedan Lars Ohly kallade sig kommunist och en viss fd partiledare med hyfsat fin lönefallskärm (skattefinansierad så klart) drar till Vietnam. Drömsamhället. Hatet och drömmen om kapitalismens avskaffande i V är monumentalt och det är fakta.

        Jag som människa tycker att det är bra att människor har det bra och jag vill inte ta deras pengar med onödigt höga skatter. Det förslösas enorma summor till höger och vänster, när dessa kunde användas med en skarpskytts precision. Pengar kommer in. De förslösas – eftersom nya skattepengar är garanterade.

        Var och en är fri och unik – det är ingen ideologisk dumbom inom V som skall bestämma över mig och mina val och mina åsikter Däremot – vi skall med skattemedel hjälpa de sjuka, äldre och handikappade. De som inte kan jobba. Hjälpa folk till arbete och ge värdig lön till var och en som arbetar. Vi behöver ekonomiska resurser till det.

        Det var inte så det uppfattade det politiska läget i Albanien när man försökte – med möglig marxistisk vänsteranalys och Kommunism – såg till att förslava folket i total handlingsförlamning och misär. Ingen gjorde något om du inte behövde. Husen föll bokstavligen isär. Med alla fakta på bordet, vad är det i mina åsikter som är så extrema? Är det inte ganska sunt att önska grannen gott och uppmuntra att han utan lönekuvert arbetar för att ta hand om kvarteret och ett samhälle där våra barn får bästa möjliga grogrund?

        Med vänliga hälsningar! /Anders

        • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

          Svar till Anders 30 juni 2021
          Tack för dina ord.
          Vänsterpartiet må idag vara irriterande med sin överbudspolitik. Men överbudspolitik är de inte ensamma om – inte i dessa dagar. När det gäller överbudspolitik har alla partier syndat. Även de partier som jag tillhört. Jag har känt vänsterpartister under hela mitt politiska liv (sedan 1975). Min kritik mot Vpk har alltid varit, mycket, hård när det gäller deras osmakliga krypande efter Östblocket som de var både moraliskt och materiellt beroende av. Men V har ALDRIG utgjort något hot mot den svenska demokratin. Vänsterpartiet, som helhet, har heller ALDRIG uttryckt HAT mot andra. De har haft enskilda personer som slagit över när de har talat om exempelvis privata utförare inom hemtjänsten i Umeå eller om ”patriarkatet”. Men återigen: Vänsterpartiet som helhet är inte ett HATISKT parti. Alla partier har haft folk som slagit över. V utgör inget hot mot demokratin. Och att avfärda V på det sätt som du gjorde i ditt FÖRSTA inlägg bidrar till brutaliseringen av den politiska debatten. Du uttryckte dig själv med det tonfall som Donald Trump brukar göra. Du presenterade inga fakta men du lade dig själv, i tonfallet, mycket nära hat. Och jag kan inte publicera inlägg som kombinerar brist på konkreta exempel med ett sådant tonfall.
          Själv är jag kritisk mot stora inslag i SD:s politik. Men då folk kallar SD (som helhet) för fascister, eller bruna, då protesterar jag ALLTID. Det ryms många ljusskygga figurer inom SD. Men som helhet är inte partiet fascistiskt eller nazistiskt. Sverigedemokraterna har varit ett renodlat nazistparti. MEN de är INTE detta idag. Och att påtala detta är ett av mina bidrag till en civiliserad politisk debatt. Du har också ett ansvar för att föra en civiliserad debatt. Men i ditt första inlägg drog du åt fel håll. Läs om ditt första inlägg, och jämför sedan detta med dina två senare, så är jag övertygad om att du själv inser (känner) skillnaden.
          Jag ger varje person tre inlägg i varje fråga. Högst. Du har fått dina tre inlägg i denna fråga. Jag hoppas att du tagit till dig av vad jag sagt. Det är få som jag plockar bort. Och jag gör det inte med glädje.
          Vi hörs – nu ska jag skriva om den mördade polisen.

          • Anders

            Tack Jan. Av samtliga riksdagspartier anser jag fortfarande att V är vårt största och farligaste hot mot demokratin och att det i i grunder handlar om psykologiska mekanismer som ogillande/hat mot de som har det bra som driver det kollektiva röda loket framåt. Vii lämnar ämnet och jag tar till mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.