Senast nytt från Umeå kommunfullmäktige: I kampen mellan Mattias Sehlstedt (V) och Lasse Jacobsson (V) håller jag på Sehlstedt

Just nu pågår Umeå kommunfullmäktige. Det utspelas en debatt om ifall Umeå kommun ska subventionera el-sanering. Det råder ingen tvekan om att de personer som uppger sig ha el-allergi är utsatta för ett lidande. Detta lidande är ofta stort.

Men el-allergi finns inte som en diagnos. Detta innebär att en person som anser sig lida av el-allergi inte kan bli, exempelvis, förtidspensionerad på grund av detta. Och det borde i sin tur innebära att Umeå kommun inte kan subventionera el-sanering. Jag understryker åter: detta är inte att förneka lidandet hos de personer som anser sig ha el-allergi

I denna fråga har Mattias Sehlstedt V-Umeå och Lasse Jacobsson V-Umeå olika åsikter – inför öppen ridå. Skillnaden är att Sehlsted har sitt partis partikongress bakom sig.

Jag håller på Sehlstedt.

 

PS. Även inom Centerpartiet sprack i denna fråga. Den myndige doktor S-O Edvinsson ”gav inte mycket” för ett beslutet i kammarrätten vars andemening var att kommuner inte ska el-sanera bostäder. Mot detta invände piggt Maja Westling. Hon tyckte det var konstigt att hennes partikollega (S-OE) inte ansåg att fullmäktige inte skulle bry sig om juridiska beslut.  DS.

 

2 kommentarer

 1. Peter

  Man måste ha respekt för människor som har känsligheter mot olika saker även om det inte går att sätta en diagnos så existerar detta problem.

  Det kan bli svårt för många med elöverkänslighet att kunna bo i en lägenhet då det oftast finns mobiltelefons master eller andra grejer med strålning i närheten av bostaden.

  Jag kommer ihog att jag hade en bekant som hade elöverkänslighet och vi fick inte ha med oss mobiltelefoner när jag besökte henne med min familj för många år sedan.
  Hon bodde med sin man ute i skogen och tyvärr så förstod inte sjukvården att hon var så pass elöverkänslig när hon skulle få behandling för sin cancer så hon blev bara sämre av behandlingen i stället för bättre!

  Har du ett eget hus så är det ju alltid lättare att kunna elsanera själv men bor du i lägenhet så blir det som sagt svårare.
  Hur diskuterades det ifall kommunen skulle betala för elsanering och hur är det tänkt att det ska gå till?
  Bor en person hos en kommunal hyresvärd så kan dom ju då utföra saneringen men blir det då via något sorts bidrag om du i stället bor hos en privat hyresvärd?

  • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

   Svar på kommentar från Peter 27/9-21
   1. Jag skrev följande i mitt blogginlägg: ”Det råder ingen tvekan om att de personer som uppger sig ha el-allergi (el-överkänslighet) är utsatta för ett lidande. Detta lidande är ofta stort”.
   2. Det är ingen umebo som har ansökt om el-sanering under de senaste fyra åren,
   3. Elöverkänslighet innebär att en person upplever sig drabbad av fysiska eller psykiska besvär av elektromagnetiska fält. Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen anser att det saknas vetenskapliga bevis för att elektromagnetiska fält ger fysiska och psykiska besvär,
   4. Det står givetvis alla fritt att avbryta sin behandling mot cancer om de anser sig vara så känsliga för elektromagnetiska fält att de blir sämre av sin behandling mot cancer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.