Anser du att vaccinvägrare inom sjukvård och äldreomsorg ska kunna omplaceras? Lokal folkomröstning på Rådhustorget i morgon lördag. Kom!

Jag har två syften med min blogg:
att motverka en sjunkande allmänbildning
när det gäller samhällsfrågor; att väcka intresse för AP.

Idag diskuterar vi:
Lokal folkomröstning: ska vaccinvägrare inom
sjukvård och äldreomsorg kunna omplaceras

__________________________

Inledning
Torgmöte på Rådhustorget i morgon lördag 30 oktober. Jag och andra från Arbetarpartiet i Umeå kommer att ge alla förbipasserande en chans att rösta om följande fråga: ”Ska vaccinvägrare inom sjukvård och äldreomsorg ska kunna omplaceras?”

Vi finns på Rådhustorget mellan kl 13.00 -14.15. Vi vill att du deltar i denna lokala folkomröstning.

Bakgrunden till vårt torgmöte med tillhörande folkomröstning är den diskussion som just nu pågår över hela Sverige – däribland i Umeå och övriga Västerbotten – om hur kommuner och regioner ska agera gentemot personal som vägrar att vaccinera sig mot covid-19. Diskussionen sker mot bakgrund av behovet av att skydda patienter och brukare som riskerar att bli svårt sjuka eller dö om de smittas av coronaviruset, eller av andra smittsamma sjukdomar som säsongsinfluensan, som kan behandlas med vaccin.

Vi i Arbetarpartiet har skickat in en interpellation om dessa frågor till Umeå kommunfullmäktige. Du kan läsa denna interpellation här nedan.
(En interpellation är en fråga ställd till en politiker med verklig makt – följd av en allmän debatt i kommunfullmäktige).

 

Del ett
Här följer Arbetarpartiets interpellation

 

”Hur hanterar kommunen ovaccinerad personal inom äldreomsorgen?
Interpellation till äldrenämndens ordförande Carin Nilsson (S)

Under september och oktober månad skedde tre större utbrott av coronasmitta på äldreboenden i Umeå. Totalt har det handlat om ett 30-tal boende som smittats och åtta som avlidit (VK 14-15/10). Det har även stått att läsa att kommunen, med anledning av dessa utbrott av coronasmitta, nu ska utreda möjligheten att omplacera ovaccinerad personal.

Det hade varit önskvärt om fackföreningarna, bland annat Kommunal, hade drivit en kampanj med det dubbla syftet att medlemmarna både skulle vaccinera sig och samtidigt få tryggare anställningsvillkor.

Region Stockholm tog för en tid sedan beslut om att ovaccinerad vårdpersonal som jobbar nära äldre och svårt sjuka ska omplaceras. Region Stockholm baserar sitt beslut att omplacera personal på kollektivavtalets allmänna bestämmelser, sjätte paragrafen (AB §6). Detta kollektivavtal berör bland annat personal inom Kommunal, Vårdförbundet, Läkarförbundet, m.fl. Både inom regioner och kommuner. Kollektivavtalet ger arbetsgivare rätt till stadigvarande förflyttning av personal om ”vägande skäl” finns.

Arbetsgivaren – Region Stockholm i det här fallet – tolkar av allt att döma risken för att ovaccinerad personal ska smitta de ömtåligaste patienterna (med risk för att dessa blir svårt sjuka eller dör) som ”vägande skäl”. Ett sådant resonemang kan naturligtvis även användas när det gäller äldreomsorgen eller annan omsorg som berör riskgrupper.

Även en rad kommuner har öppnat för omplacering av ovaccinerade. I exempelvis Uppsala kommun har den socialdemokratiska ordföranden i äldrenämnden sagt att den ovaccinerade personalen i första hand ska erbjudas andra arbetsuppgifter, men det kan även bli aktuellt med omplacering. I slutänden måste frågan om omplaceringar av vaccinvägrare ses mot bakgrund av behovet att skydda de patienter som riskerar att bli svårt sjuka eller dö om de smittas av coronaviruset eller av andra smittsamma sjukdomar som kan behandlas med vaccin.

Umeå kommun bör motivera personalen att vaccinera sig samt utnyttja möjligheten att omplacera anställda som vägrar att vaccinera sig – och som arbetar inom äldreomsorg och andra omsorger.

Mot denna bakgrund ställer vi följande frågor:

1. Hur lång tid dröjer det innan Umeå kommun har utrett möjligheten att omplacera ovaccinerad personal?
2. Erbjuds nyanställd personal på exempelvis särskilda boenden för äldre samt inom hemtjänsten vaccination mot covid-19?
3. Har personal på särskilda boenden för äldre samt inom hemtjänsten möjlighet att vaccinera sig på arbetstid?

Davis Kaza                         Patrik Brännberg”

 

Del två
Interpellationen kommer förhoppningsvis att debatteras på Umeå kommunfullmäktige den 29 november.

Avslutning
När det gäller den lokala folkomröstningen i Umeå så äger denna alltså rum i morgon lördag 30 oktober – mellan kl 13.00 -14.15

Välkommen att rösta!

19 kommentarer

  1. Arbetare

    När kommer ett vaccin som effektivt hindrar den vaccinerade från att smittas och smitta andra ?

    Min fullvaccinerade dotter fick Covid ändå och blev sjuk…..

    På pfizers hemsida står det att vaccinet inte hindrar från att smitta andra så varför ska alla tvingas ta ett vaccin som inte fungerar ???

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Arbetare
      Vaccinet fungerar – men ingen har sagt att det fingerat hundraprocentigt. De äldre vaccinerna har vetenskapen haft årtionden på sig att förfina. Men kampen mot corona-viruset – den värsta pandemin sedan spanska sjukan 1918-21 – skulle ha blivit oändligt mycket värre utan vaccin.

      Låt oss jämföra antalet döda i covid-19 och de övriga länderna i Norden! Du känner säkert till dessa siffror från WHO men jag repeterar dem ändå.
      a) Sverige har tre gången så många döda som Danmark – sett till befolkningens storlek,
      b) Sju gånger så många döda som Finland – sett till befolkningens storlek,
      c) Nio gånger så många döda som Norge – sett till befolkningens storlek.
      Sverige hade ursprungligen bara tänkt låta corona- pandemin svepa över befolkningen, utan att göra någonting, och på detta sätt uppnå ”flockimmunitet”. Men då antalet svenskar började dö, speciellt inom äldreomsorgen (särskilda boenden och hemtjänsten) – ändrade Sverige strategi. Men det var för sent. Därför har det dött så många fler i Sverige än i de övriga nordiska länderna. Sverige är även sent ute i förhållande till de övriga nordiska länderna när det gäller andelen av befolkningen som är vaccinerade. Därför kommer det att dö ännu fler, i onödan, i Sverige.

      Till din dotter. Antalet antikroppar minskar över tid och då ökar risken att bli smittad. Men, på grund av att kroppens immunförsvar består av minst tre ”lager” kommer den covid-19 som människorna då drabbas av att bli mycket, mycket mildare. Om detta kan du läsa i min blogg som jag publicerade den 17 oktober i år. Det FINNS kunskap att få för den som vill ha den. Var snäll och börja med min blogg från den 17 oktober. Vill du sedan ha mer kunskap kan jag hjälpa dig.
      PS. Det vore intressant att veta hur gammal din dotter var då hon fick den andra sprutan, när hon fick hon den andra sprutan och när hon fick covid-19? DS.

    • Anders

      Om din dotter inte vaccinerat sig alls så hade risken att hon blivit ännu sjukare eller t.o.m. dött varit avsevärt mycket större.

      Även om vaccinen inte skyddar mot sjukdom till 100% så bidrar de till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna gå tillbaka till normala liv. Men du kanske vill fortsätta leva i en pandemi?

  2. Brorson

    Om det inte hade varit så långt att åka, hade jag kommit och röstat ja till följande förslag, om de finns:

    1. Ingen personal ska få arbeta med äldre, om de inte kan styrka att det har gått minst två veckor sedan de fick andra sprutan. Redan anställd personal ska omplaceras till andra arbetsuppgifter inom kommunen, tills detta krav har uppfyllts.

    2. Ingen, som inte redan är anställd, ska anställas som inte uppfyller nämnda krav senast när anställningen påbörjas.

    3. Om ovanstående leder till akut personalbrist så att risk uppstår att vårdbehövande inte får vård, får även personer, som uppfyller nämnda krav men har dåliga kunskaper i svenska språket, erbjudas tillfälliga anställningar. tills den akuta personalbristen har avhjälpts. Dessa anställningar ska till
    godoräknas den tillfälliga personalen, om de sedermera skaffar sig föreskrivna svenska-kunskaper och söker permanenta anställningar.

    4. Om ovanstående leder till övertalighet av personal på andra arbetsuppgifter, ska de som vägrat vaccinera sig, sägas upp p.g.a. arbetsbrist.

    Det är ingen mänsklig rättighet att utsätta andra för livsfara. Det är häpnadsväckande att det här ens behöver diskuteras.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på Brorsons kommentar 29/10-21
      Det har du alldeles förbannat rätt i: ”Det är ingen mänsklig rättighet att utsätta andra för livsfara”.

  3. Fredrik A

    Hej, jag håller med er om att vaccination borde vara ett krav när man jobbar i vård och omsorg. Har sett att några kommuner uttryckt att det är svårt att genomföra i praktiken då det kan uppstå bemanningsproblem. Har ni i Arbetarpartiet tagit fram något förslag på hur man ska lösa en potentiell situation där många blir omplacerade/uppsagda. Redan idag står stora delar av vård och omsorg inför en situation där de har svårt att rekrytera kompetent personal.

      • Fredrik A

        Det låter bra att ni jobbar på det! Såg Brorsons svar och kan hålla med om mycket. Funderar dock på vad hen menar med dåliga kunskaper i svenska. Om man tänker på patientsäkerhet och äldres/brukares trygghet så finns det tydliga risker med personal som har bristande kunskaper i svenska språket. Hens förslag inrymmer en viss problematik.

        • Brorson

          Så, du föredrar alltså en svensktalande smittspridare även vid akut personalbrist? Valet är givetvis ditt, om du själv är vårdtagaren. Men i så fall ska du vårdas i ditt eget hem, där inga andra riskerar att smittas, bli sjuka och dö p.g.a. dina preferenser.

          • Fredrik A

            Jag lyfter bara en brist i din argumentation. Även bristande språkkunskaper hos personal kan innebära en allvarlig risk för patienten/brukaren. Jag håller med dig om att vaccination är ett rimligt krav att ställa på personal i vård och omsorg. De äldre ska dock kunna förvänta sig att den personal de möter både är vaccinerade och kompetenta. Att inte kunna svenska när man jobbar med svensktalande brukare är i mina ögon en kompetensbrist. Oavsett vad du tycker så kommer jag inte att ändra mig på den punkten.

          • Brorson

            Oavsett vad jag tycker… Vet du ö.h.t vad jag tycker? Jag har ingenstans skrivit att inkompetenta icke svensktalande, men vaccinerade personer, ska gå före kompetenta svensktalande OCH vaccinerade personer till anställningar inom vården. Jag harskrivit om den akuta personalbrist, som kan uppstå omedelbart efter ett beslut att stänga av ovaccinerade från arbete med äldre och andra vårdbehövande, som inte kan klara sig själva.

            Oavsett om du är beredd att ändra dig, eller inte, ska inte du bestämma att andra än du själv, ska dö ensamma och utan vård, p.g.a. dina krav på rätt kompetens även vid akut personalbrist. Det ska de berörda vårdtagarna bestämma själva. Naturligtvis förutsätter jag i mitt resonemang att arbetsgivaren har gjort vad den kunnat för att ändra arbetsscheman o. dyl. för att frn situationen inte ska uppstå.

            Vad jag ville visa med detta exempel var att rätten till liv ska gå före andre mål-sättningar, hur angelägna de än må vara. Räcker det inte att Folkhälsomyndigheten med regerings medgivande har fått vålla över 13.000 personer för tidig död, eftersom FHM har satt andra målsättningar (experimentet med flockimmunitet) före uppgiften att rädda liv i det akuta skedet?
            .

  4. majorn

    om inte sociala medier skrev fantasihistorier att man blir sinnessjuk o dyl. skulle fler säkert vaccinera sig, men så länge folk hellre tror på (tokbook o liknande medier så får vi ha det så här.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från majorn 30 okt 2021
      Jag kan bara instämma: ”om inte sociala medier skrev fantasihistorier att man blir sinnessjuk o dyl. skulle fler säkert vaccinera sig”,

  5. Björn

    Jag tycker vi borde koncentrera oss på varför folk inte vill vaccinera sig. Är det pga desinformationen folk läser på facebook (förlåt, meta) så borde vi kanske ta och stänga ned facebook tills de löser problemet? Samt visa på de uppenbara lögnerna som microchip och att man dör efter 6 månader som folk faktiskt verkar tro på? Inte bestraffa de som går på lögnerna för det är ju inte deras fel att de inte har utbildning nog för att förstå att det faktiskt är lögn?

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Björn 30 okt 2021 B.
      Det är så sant: Vi måste ”visa på de uppenbara lögnerna som microchip och att man dör efter 6 månader som folk faktiskt verkar tro på?”

  6. Björn

    Glömde, självklart ska de få andra arbetsuppgifter för att skydda de sköra under tiden de får rätt utbildning för att förstå problemet och riskerna med att INTE ta vaccinet.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Björn 30 okt 2021 A.
      Jag håller helt med: ”självklart ska de få andra arbetsuppgifter för att skydda de sköra under tiden de får rätt utbildning för att förstå problemet och riskerna med att INTE ta vaccinet”.

  7. Anna

    Bra frågeställning, viktigt att få svar på om ovaccinerade erbjudits vaccin samt möjlighet att vaccinera sig på arbetstid. Blir intressant att se vad det blir för svar på det. Är det nekande svar är det katastrofalt.
    Sen borde det självklart vara så att ovaccinerade ska omplaceras, och finns det inte lämpliga uppgifter att omplacera till ska de sägas upp pga arbetsbrist. Att man inte har personal nog för att kunna omplacera ska inte ses som en ursäkt för att utsätta gamla för risk, bara höra med arbetsförmedlingen då det säkert finns vaccinerade arbetssökande som kan hoppa in en stund och jobba eller se med bemanningsföretagen om det finns vaccinerade vårdstuderande som kan komma in och jobba extra.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Anna 30 okt 2021
      Jag håller med:
      a) det ska finnas möjlighet att vaccinera sig på arbetstid,
      b) det borde vara självklart att ovaccinerade ska omplaceras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.