Det finns andra typer av aktivister för klimatet – som också gör nytta – även om de inte befinner sig i Glasgow.

Jag har två syften med min blogg:
att motverka en sjunkande allmänbildning
när det gäller samhällsfrågor; att väcka intresse för AP.

Idag diskuterar vi:
Positiva exempel när det gäller grön industriell produktion

__________________________

 

Detta blogginlägg är skrivet av en kompis till mig

Inledning
Restvärme från industrin kan värma bostäder. Kommunala energibolag i Sverige blir allt bättre på att ta tillvara på restvärme från olika verksamheter för att värma upp exempelvis bostäder. Genom samarbete med den lokala industrin skulle även restvärme, som uppstår i samband med industriella processer inom exempelvis pappers-, stål- eller kemiindustrin, kunna tas tillvara. Miljövinsterna är potentiellt stora då kommunerna blir mindre beroende av att elda med biobränslen för att värma upp bostäder.

 

Del ett
Energimyndigheten har beräknat att ungefär åtta procent av all fjärrvärme i Sverige kommer från restvärme. På cirka 80 orter finns det ett samarbete mellan industrin och fjärrvärmeföretagen. Men potentialen att ta tillvara restvärme är större än så. När tidningen Dagens Samhälle skickade en enkät till 75 kommunala energibolag var det 30 av dessa som svarade att de inte utnyttjade restvärme från industrin. Detta visar på en del av potentialen.

Satsningar på själva fjärrvärmenäten kan dessutom öppna för att ta tillvara på restvärme från fler verksamheter!

 

Del två
– Med större, öppnare och gärna regionala sammankopplade fjärrvärmenät kan alltmer av restvärmen tas tillvara från industrin och på sikt även från till exempel serverhallar, säger Anders Ydstedt, talesperson för Industrigruppen ”Återvunnen Energi”, till tidningen Dagens Samhälle.

Ydtedt lyfter bland annat fram en modell som används av Stockholm Exergi där serverhallar, livsmedelsbutiker och andra verksamheter som skapar överskottsvärme kan sälja och leverera denna till fjärrvärmenätet.

 

Del tre
Här följer några exempel på hur kommunala energibolag i olika delar av landet tar tillvara på restvärmen från alltifrån krematorier (!) till isbanor.

* Stockholms stads Kyrkogårdsförvaltning som levererar restvärme från Råcksta krematorium som används till att värma upp 400 lägenheter i nordvästra delen av Stockholm. Även Jämtkraft och Karlstad Energi använder restvärme från krematorier på detta sätt.

* I Sollentuna kommun tas restvärmen från isbanorna på Sollentunavallen om hand och går till att värma motsvarande 100 villor.

* I Oxelösund har det kommunala energibolaget ett samarbete för att ta tillvara restvärme med stålproducenten SSAB.

 

Avslutning
Kreativiteten är stor bland olika kommunala energibolag när det gäller hur restvärmen kan tas tillvara. Men det finns en större potential. Och det behövs fler och medvetna satsningar av denna typ; det behövs fler och långsiktiga samarbeten mellan exempelvis kommunala bostadsföretag och industrin om att ta tillvara restvärme. Potentialen är stor, liksom miljövinsterna.

Det är dessutom viktigt med positiva exempel – både stora och små – när det gäller vad som kan kallas för grön industriell produktion. Dessa exempel är även viktiga för att bredda antalet ”miljöaktivister” – till att även handla om industrialister och kommunala samhällsplanerare.

Det går att göra nytta, stor nytta, även om du inte åkt till Glasgow för att demonstrera.

En kommentar

  1. Svenne

    Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 07.41
    Spillvärme motsvarande 7 000 villors årsförbrukning kan spolas ut i havet från SCA:s fabrik i Obbola.

    Den nya elskatten gör att Umeå Energi kommer att ersätta spillvärmen med nyproducerad fjärrvärme av biobränsle från 200 hektar skog varje år.

    70 miljoner kronor har investerats i värmeväxlare och ledningar.

    – Skatten slår fullständigt snett. Men vi måste ju driva bolaget företagsekonomiskt, säger Curt Åström, vd på Umeå Energi till Västerbottens-Kuriren.

    Sedan 1992 har spillvärmen använts och motsvarar idag 16 procent av den totala fjärrvärmeproduktionen.

    Nästa år tas anläggningen Dåva 2 i bruk och då ersätts oljan med biobränsle som är billigare och då blir spillvärmen för dyr enligt Umeå energi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.