Andreas Lundgren (S) VÄGRAR låta en extern revisionsbyrå granska socialtjänstens ledarskapskultur

Polio, smittkoppor, mässling är virussjukdomar – som corona.
Organiserade anti-vaxxare är ofta högerextremister, de försöker
sabotera
kampen mot corona och öppna för gamla farsoter.
Vaccinera Dig direkt då samhället ger Dig chansen.
Visa solidaritet – hjälp till att skydda andra.
_   _   _

Idag diskuterar vi:
Lundgren (S) vägran att låta en extern revisionsbyrå
granska socialtjänstens ledarskapskultur

 

Detta är ett svar på Andreas Lundgrens blogginlägg från den 27 december

Ingress
Det finns ett behov av att delar av verksamheten inom socialtjänsten i Umeå granskas av en extern revisionsbyrå. Detta var den allmänna meningen då gruppledarna för partierna i Umeå kommunfullmäktige diskuterade det läge som uppstått, p g a den kritik som framförts i en rad sammanhang. Låt mig repetera dessa:
* den statliga myndigheten IVO,
* rapporter beställda från kommunens egna revisorer,
* frågor i Umeå kommunfullmäktige,
* VK:s granskningar.

 

Tyvärr har Andreas Lundgren (S) och cheferna för socialtjänsten valt att inte låta en extern revisionsbyrå granska verksamheten. Det är detta som ligger bakom Arbetarpartiets kritik. Och det medvetna valet att inte tillåta en extern revisionsbyrå att granska verksamheten kan Andreas Lundgren aldrig skyla över. Även om han försöker.

 

Ett försök från Lundgren är att hänvisa till granskningarna från IVO.
Men denna statliga myndighet granskar regelbundet alla kommuner och regioner i Sverige. Detta oavsett vad kommunerna själva vill. Och IVO:s granskning ersätter inte den granskning som en extern revisionsbyrå skulle göra. Det Lundgren borde fråga sig, när det gäller IVO, är hur antalet anmärkningar från denna statliga myndighet ska fås att minska. IVO har nämligen riktat över 40 anmärkningar sedan 2015 mot den Individ- och familjenämnd som Andreas Lundgren leder.

Ett annat försök från Lundgren är att hänvisa till facket.
Vi har inget emot att facket bidrar till att förbättra arbetsmiljön. Men vad som behöver granskas är cheferna inom socialtjänsten.

Vår kritik var, och är, att dessa chefer nu tillåts granska sig själva.
Med hjälp av Andreas Lundgren.

 

PS. När det gäller fackföreningarna så brukar Andreas Lundgrens parti samarbeta med Annie Lööfs Centerparti för att försvaga LAS. Arbetarpartiet tillhör de politiska riktningar som försvarar LAS. Och facket. DS.

13 kommentarer

  1. fd sosse

    Citat av Karolina Lundqvist, socialdirektör och Mona Kårebrand Åberg, HR-chef socialtjänsten i en debattartikel 6/12-21 i VK.

    “Grunden för socialtjänsten är öppenhet och transparens”.

    “Socialtjänsten står stadigt i uppdraget att ge stöd, skydd och omsorg till medborgarna och vi har fullt förtroende för våra chefer”.

    “Men nej, Jessica Wennberg det är inget som skaver”.

    Ovanstående citat är från en debattartikel i VK 6/12-21 och yttrades av socialdirektör Karolina Lundqvist som ett svar på VK:s ledarskribent Jessica Wennberg gällande ärendet med den “utsatta flickan”, utköpet av de två socialsekreterarna i samma ärende samt arbetsförhållandet på socialtjänsten i Umeå.

    Karolina Lundqvist är uppenbarligen av den bestämda uppfattningen att hon har fullt förtroende för cheferna inom socialtjänsten och att “inget skaver” inom socialtjänsten. Det är alltså hon som är satt att ansvara för den interna utredning av socialtjänsten.

    Eftersom nämnden under märkliga omständigheter “tvärvände”, från att ena dagen varit överens om att tillsätta en extern utredning att reda i missförhållandena inom socialtjänsten, till att nästa dag inte vilja tillsätta en extern utredning, utan nöja sig med en intern utredning är ett logiskt antagande att det finns massor av oegentligheter som inte får komma fram.

    Detta istället för att en gång för alla verkligen utreda alla omständigheter för att få ett slut på alla spekulationer, misstankar och debatten huruvida socialtjänsten “mörkar” hanteringen av ärendet med den utsatta flickan, turerna angående socialsekreterarna som köptes ut, den utbredda tystnadskultur samt personalflykt som finns inom Umeå kommuns socialtjänst.

    Istället väljer chefer och socialnämndens politiker fortsätta att hävda att det mest geniala sättet att utreda eventuella oegentligheter är om Karolina Lundqvist får göra det själv. Hon, som i VK debatt den 6/12 tillsammans med Mona Kårebrand Åberg, HR-chef socialtjänsten, utryckte “fullt förtroende för cheferna inom socialtjänsten” och att “ det inte är något som skaver”.

    Något är mycket anmärkningsvärt angående detta och hur politikerna i socialnämnden tänker. Politiker i Sverige, vare sig de sitter i riksdag eller kommun, sitter där på mandat av folket. Folket i Sverige röstar på ett politiskt parti. I Sverige ska ledamöter således följa partiets linje i olika frågor, en politiker ska följa det mandat man fått av folket, de sitter inte där för sin egen vinnings skull. Detta gäller i högsta grad politikerna i individ- och familjenämnden i Umeå. Här verkar det dock som om ledamöterna “kör sitt eget race” av oklara anledningar. Det är svårt att tolka det på något annat sätt eftersom gruppledarna, (typ partiledare) för de olika politiska partierna som sitter i kommunfullmäktige i Umeå kommun, var överens om att tillsätta en extern utredning (VK 23/11-21 samt 2/12-21).

    Man undrar naturligtvis vad var det som hände under detta dygn, då alla nämndsledamöter helt plötsligt ändrade uppfattning i frågan? Övertalade nämndens ordförande Andreas Lundgren (S) övriga ledamöter att följa hans egna linje, dvs. att inte tillsätta en extern utredning? Är det ens möjligt att detta kan ske? Uppenbarligen följde inte heller Andreas Lundgren sitt partis linje. Varför?

    Kan det vara så att Andreas Lundgren själv har något dölja, något som absolut inte får framkomma eftersom hans jobb då kanske hotas. Jobb och jobb förresten, Andreas är också han folkvald och förtroendevald av folket. Detta är inget vanligt arbete som kan jämföras med ex. en lastbilschaufför. Han är förtroendevald, vilket han uppenbarligen glömt bort i sin strävan efter att vara maktfullkomlig likt Nordkoreas diktator Kim Jong Un. Möjligtvis har han suttit för länge på sin post och den stora frågan är om folket verkligen har förtroende för denna typ av maktfullkomliga politiker?

  2. fd sosse

    Och förresten….uppenbarligen döljer Andreas Lundgren någonting ytterst graverande. Finns det inget att dölja så borde det inte vara något problem att tillsätta en extern utredning. Andreas Lundgren har ju vid ett antal tillfällen yttrat orden “jag ska gå till botten med detta”. Det kändes det som att här fanns ett ypperligt tillfälle att göra just detta.

    Nästa fundering är följande. Varför tillsätter man Karolina Lundqvist att utreda eventuella problem inom socialtjänsten. Man kan ju för guds skull inte sätta en person som är högst involverad i soppan att utreda sig själv, och än mindre efter att hon gjort de uttalanden hon gjort (se ovan) i en debattartikel i VK. Är det bara jag eller verkar det inte som om hon redan har en bestämd uppfattning om att det INTE finns några problem inom socialtjänsten. Hennes uttalanden säger ju trots allt ganska mycket. Vad är det Karolina Lundqvist döljer? Kan det vara samma skit som Andreas Lundgren döljer? Som lekman tycker jag att det är mycket som talar för det. Alltså, kom igen, tror ni (ledande politiker och tjänstemän) att folk är helt dumma i huvudet.

    Om det är något som skapar och spär på politikerföraktet i detta samhälle så är det maktfullkomliga politiker som klamrar sig fast vid makten år efter år, kosta vad det kosta vill. Det är exakt så dessa politiker och framför allt Andreas Lundgren agerat, alltså för sin egen vinnings skull och inte för folkets skull.

    • Jan Sjöström

      Hej!

      En i alla delar riktig analys. Vi – ”de utsatta” för alla de oegentligheter
      som till viss del beskrivits, vägras nu återigen läkande och relevanta
      upprättelser.

      ” Finns det sak eller omständighet som påverkat beslutet att utreda”

      Ja, naturligtvis och i ett stort antal. Jan nämner ett 40 tal I V O
      utredningar i felande format (de senaste åren). Alla dessa döljer en
      förfärlig verklighet. Människor som sett skäl i att förkorta sina liv,
      barn som plågats så till den grad att allt hopp om en bättre framtid
      effektivt krossats. Psykvård, primärvård, ja hela samhällskroppens
      resurser tvingas nu formera sig runt de konsekvenser ansvarslöshet
      alltid genererar.

      I mitt sinne, i vår verklighet återstår endast de negativa följder som
      kommer ur trauman som inte ”får eller kan bearbetas”, då de riskerar
      utkomsten för dessa ”våra tjänare”!

      Vi kan nu återigen konstatera att kampen för rätt till ett värdigt liv inte
      göre sig besvär i landet Sverige och i staden Umeå. Vem eller vilka
      är det som beslutat i att ansvar för person i offentlig tjänst inte längre
      är ett faktum…!

      Slutet kommer även en dag för dessa despoter som i den egna nyttan
      nu gör allt för att dölja lukten av sina handlingar. Återinsätt ansvar för
      fel i tjänst, allt annat ger dagens situation…

      Fortsättning följer..

      M v h / Jan Sjöström

  3. Umebo

    Så oroligt bra sammanfattning på den demokratiska kollaps som vi Umeåbor och skattebetalare just nu får bevittna gällande det politiska spelet kring motståndet kring tillsättandet av en extern utredning gällande socialtjänstens chefer mm

    Är det bara jag som även reagerat på Anderas Lundgrens extremt hårda och maktfullkomliga retorik i sina blogginlägg och uttalanden i media gällande denna ” skandal” ! Anderas visar på ett läskigt översitteri och härskarteknik som inte är smickrande. Han verkar som sagt glömt att han är folkvald!

    • Jan Sjöström

      Hej!

      Andreas m f l kämpar för sina liv.

      Likt Rumäniens Ceausescu ser makten sin sista förutsättning
      i konfrontation. Makt över tid är alltid korruptionens mödrar.

      Vi ”folket” måste förstå de drivkrafter som en försörjning i och
      ur våra gemensamma grytor genererar. Vi, de ytterst ansvariga
      måste finna kraft i att försvara folkets vilja. Vi måste till varje
      tillse styrsystem som förhindrar den korruption som nu återigen
      måste gömmas undan..

      / Jan

  4. Ugglan

    Janne, jag läster din blogg till och från. Jag kommer att tänka på en blogg du skrev för något år sedan om svänstern inom Socialdemokraterna. Jag förstår nu vad eller rättare sagt vem du menade. Detta efter att läst denna blogg och därefter Lundgrens. Han försöker både verka som en arbetarens man och låta radikal, men samtidigt svär sin trohet till sossestyret ”som ingen jävel skall granska” (fritt tolkat av Lundgrens blogg).

    Han är både rädd om karriären inom sosse apparaten och vill anklaga dig för att inte förstå vad fackföreningar är. En patetiskt föreställning som inte imponerar på någon annan, än andra maktfullkomliga sossar och chefer inom Umeå kommun.

  5. Frank Pettersson

    Håller med, situationen kräver en utomstående utredning. Nu borde facket träda in. Om inte arbetsgivaren (Andreas Lundgren samt alla de gruppledare som inte tar något initiativ) tar ansvar kan inte facket bara låta situationen fortgå. Fackledningen måste använda all den styrka och juridisk kompetens man verkligen har.

  6. Brorson

    Det, som förvånar mig, är att en socialdemokrat (Andreas Lundgren) uppträder som om han vore ombudsman för den underställda personalen, men uttalar sig om den personalens rättigheter som om han vore ombudsman för Ledarna, som är ett fackförbund för chefer. Jag kan inte bedöma om Lundgren har rätt eller fel i sitt påstående om att AP inte vet vad facket är för något. Men vet Lundgren själv detta?

    För mig är Lundgrens uttalanden och ännu mer uppförande gammaldags husbondefasoner. Det skulle inte förvåna mig, om han vill återgå till den 40-gradiga skalan, som fanns i början av 1900-talet, när arbetarna saknade rösträtt, men en chef kunde ha 40 röster i kommunalval, vilket i praktiken innebar att en chef kunde rösta för upp till 39 arbetare.

    Jag har också varit aktiv i ett LO-förbund och har kandiderat för S i kommunalval som representant för min fackförening, som var kollektivansluten till partiet. Kollektivanslutningen sågs inte med blida ögon av tjänstemanna-sossar som Lundgren. De ville själva representera oss arbetare .Sedan kollektivanslutningen avskaffades finns inte många arbetare kvar på ledande poster inom S, som inte längre är något arbetarparti. Tillsammans med C, som är riksdagens mest arbetar- och fackföreningsfientliga parti, har de (S) försämrat arbetsrätten – som var en av svensk arbetarrörelses största landvinningar.

    Jag kan förstå att en del kvinnliga arbetare hoppas på en förändring med Magda, men det återstår att se. Kvinnliga arbetare inom den offentliga vården tillhör väl de mest hunsade av de husbondefasoner inom S, som jag har påtalat.

  7. Brorson

    I sitt svar till sign ”tidigare anställd” har cheferns chef <8nämndord. Lundgren skrivit följande tänkvärd ord: " Det jag däremot inte accepterar är att politiska partier i kommunfullmäktige dels sprider felaktigheter om nämndens arbete och dessutom…"

    1) Politiska partier? Är det mer än ett parti som enligt L har uppfört sig illa?

    2) Är det inte, om så har skett, en uppgift för kommunfullmäktiges ordförande att tillrättavisa syndaren?

    3) Lägg märke till ordvalet "Det jag däremot inte accepterar". Om L i stället hade skrivit "Det däremot ogillar", "tycker illa om" eller" vänder mig mot", hade jag inte skrivit denna kommentar. Men att åsikter, som denne chefernas chef med rätt eller orätt ogillar, inte ens får framföras i kommunens högsta beslutande organ (vilket är innebörden i uttrycket "inte accepterar"), är – om uttrycket tillåts, – inte acceptabelt.

    4) Man håller tydligen förhör med personal, som slutar vid Socialförvaltningen, varför de slutar. Måste de svara?

    Som de flesta numera vet, accepterade den avgående presidenten valresultatet i det amerikanksa presidentvalet. Han accepterade inte. Jag förstår inte Lundrens kritik mot Trump, eftersom de båda tycks vara av samma skrot och korn. De bestämmer vad som kan accepteras, eller inte.

    Vet ni varför jag ogillar Lundgren? Jo jag skrev en gång en kommentar på hans blogg, där jag varnade för att SD i framtiden skulle få för mycket att säga till om. Lundgren försäkrade att han verkligen slår vakt om det regelverk, som kan komma att ge SD så mycket makt. Naturligtvis var avsikten med det regelverket att bevara Socialdemokraterna maktinnehav inom området ifråga oberoende av valresultat.

    Den som gräver en grop åt andra…

    2
    det

    • Bo Svensson

      Hej
      Jag reagerade även jag på Anderas Lundgrens svar till ” Tidigare anställd” jag skrev ett inlägg i hans blogg men har har passande nog valt att inte publicera mitt inlägg.

      Saken är den att man såklart inte kan förvänta sig att socialsekreteraren svarar sanningsenligt på varför de slutar om detta är pga ledarskapet! Detta eftersom det är just en tystnadskultur och att man är i beroende av goda referenser av just de cheferna.

      Sedan tvivlar jag starkt på att cheferna inom socialtjänsten frågar alla som slutat varför.

      De skulle helt enkelt inte ha tid.. eftersom personal flyr från stället

  8. Magnus

    Jag måste säga att det som nu händer gällande
    ” Socialtjänstaffären” nu fått sådana proportioner att alla partier nu faktiskt borde ta ett omtag!
    Kräva EXTERN utredning i ALLA delar!!!

    Andreas Lundgren har bestämt att Företagshälsan ”Feelgood ” ska utreda arbetsmiljön på socialtjänsten de som har en upphandling med Umeå kommun som är en av deras största kunder och har således ett beroendeförhållande till Umeå kommun som inte gör dem partiska! Eller externa för den delen heller!

    Som Umebo KRÄVER jag nu att alla partierna gör sitt jobb!! Nämligen att gå till botten med vad som hänt och händer inom socialtjänsten!!! Är det för mycket begärt?

    Det är ju helt orimligt att AP ska vara det enda partiet som verkligen ser vad som pågår och faktiskt reagerar!

    Andreas Lundgren använder i sin blogg begreppet ” Rättsröta” och jaa tydligen Andreas är det just det som vi nu får bevittna på första parkett!

  9. Bo Svensson

    Har följt denna debatt på håll men måste nu få skriva av mig

    Inlägget från fd sosse slår verkligen huvudet på spiken och all heder till Arbetapartiet som gör jobbet inget annat parti gör i dagsläget

    Chef Karolina Lundqvist som redan innan hon ska ansvara för utredningen uttalat att inget ”skaver” blir ju allt annat än trovärdig. Hon kommer hålla alla de chefer som borde avsättas om ryggen annars kommer ju hon själv att se väldigt dum ut eftersom hon redan bestämt att hon har fullt förtroende för dem. Om inte detta är en rättsskandal så vet jag inte.

  10. Oberoende Observatör

    Ett råd i all välmening till Andreas Lundgren : Säg eller skriv inget mer nu, det blir bara värre. Följ de gängkriminellas metod = Inga kommentarer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.