Moderaterna har förvandlat valet till en folkomröstning för eller emot Nato. Vi Nato-motståndare måste samlas – och varna för en ny kapprustning

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

 

Ingress
Den gångna veckan har förändrat förutsättningarna för den svenska inrikespolitiken. Skälet är att Ulf Kristersson, och Moderaterna, har fattat beslutet att gå till val på ett svenskt medlemskap i Nato. Moderatledaren säger att om det finns en majoritet i riksdagen för ett svenskt medlemskap för Nato, efter valet, kommer han som statsminister att inlämna en ansökan för att Sverige ska bli anslutas till Nato.

 

Del ett
Idag råder ingen enighet om att Sverige ska bli en Nato-medlem. Men Moderaterna kastade snabbt ut den långvariga traditionen om att söka enighet i denna typ av frågor. Ulf Kristersson och övriga i moderatledningen tittade på opinionsmätningarna och såg det, för första gången, fanns en majoritet för ett svenskt Nato-medlemskap. Detta på grund av den ryska statsledningens angrepp på Ukraina och det nu pågående kriget.

Snabbt svängde då (M).

 

Del två
I början av förra veckan ville inte Ulf Kristersson köra över de som var emot ett Nato-medlemskap. I slutet av veckan förvandlade Moderaterna valrörelsen till en folkomröstning – för eller emot frågan om ett svenskt Nato-medlemskap. Detta kommer att bli följden:

Moderaterna kan nämligen inte plötsligt säga att de vill köra över motståndarna till ett Nato-medlemskap, och sedan låta bli att driva frågan i valrörelsen. Och motståndarna kan inte undvika att ta kamp mot ett svenskt Nato-medlemskap. Detta eftersom Nato-motståndarna vet att Moderaterna, om de vinner valet, kommer att lämna in en ansökan om att gå med i Nato.

Innebörden blir denna: Moderaterna måste söka stöd hos väljarna FÖR ett Nato-medlemskap. Detta sätter frågan om ett Nato-medlemskap i centrum.
Motståndarna måste också vända sig till väljarna. Och de måste då söka stöd för den nuvarande politiken vilken innebär att Sverige även i fortsättningen ska stå utanför Nato. Detta sätter naturligtvis också frågan om ett Nato-medlemskap i centrum.

Moderaterna har därmed, genom sin omsvängning under den gångna veckan, förvandlat valet till en folkomröstning för eller emot Nato.

 

Avslutning
Det som nu hotar är en ny kapprustning. Vi motståndare till en Nato-anslutning måste:

* Samlas bakom alliansfriheten,
* Slå vakt om Sveriges tidigare roll som medlare,
* Slå vakt om Sveriges tidigare roll som förespråkare för allmän nedrustning – och varna för att risken för ett storkrig kommer att öka genom en allmän kapprustning.

Du som vill hjälpa till i kampen mot Natoanslutning och mot kapprustning – hör av dig till oss!

3 kommentarer

  1. brorson

    Vi är nog många, som hade tänkt stödja Ulf Kristersson som statsminister i riksdagsvalet, som p.g.a. det här beskedet kommer att avstå från att rösta i riksdagsvalet. Jag kommer alltså inte att rösta på AP, men kommer inte heller att avråda någon annan från att göra det. Min hustru gör det kanske. Hennes far var ju kommunist, men själv har hon röstat borgerligt och är en stark anhängare av Sveriges alliansfrihet. Kristersson har nog inte tänkt på hur många av hans väljare som har en liknande bakgrund. Själv kommer jag från en släkt, som har varit starka anhängare till ”högern” (som Moderaterna hette då), men lika starka motståndare mot nazism och fascism – och för alliansfriheten, kungen och fosterlandet.n

    Alliansfriheten är inte någon socialdemokratisk uppfinning, utan ett arv, från de gamla högerregeringar, som har styrt Sverige sedan kronprins Jean Baptiste Bernadotte (sedermera kung Karl den fjortonde Johan) genom en radikal omläggning av den svenska utrikes- och försvarspolitiken lade grunden för den fred, som nu har varat i 207 år. Neutralitet + ett starkt eget försvar.

    Enligt min mening har Moderaterna den bästa politiken beträffande energin ock kriminaliteten. Om Socialdemokraterna fortsätter att säga nej till Nato-medlemskap och säger ja till ny kärnkraft, kan jag överväga att rösta på S i riksdagsvalet. Annars blir det alltså ingen röst från mig i riksdagsvalet .Moderaterna är inte trovärdiga, när man under sin regeringstid har låtit förstöra svensk försvarsmateriel för hundratals miljarder (Vad hände med de 290 svenskbyggda stridsvagnarna modell 103?), och har avskaffat både värnplikten och invasionsförsvaret, och skyller på det förändrade världsläget, när man nu plötsligt vill gå med i Nato.

    Ett svensk / finskt Nato-medlemskap skulle både försämra chansen till fred i Ukraina före en total rysk seger och påtagligt öka risken för ett kärnvapenkrig .Förutom att svensk / finskt Nato-medlemskap alltid vore fel. vore det särskilt fel just nu, när Kristersson vill att det ska bli av. Tyder inte på ett sällsynt dåligt utrikespolitiskt omdöme.

  2. Tomas

    Att ett parti som mycket väl kan komma att få bilda regering efter valet öppet tar ställning för ett svenskt NATO-medlemskap är ytterst oroväckande. Det återstår dock att se om något parti vill profilera sig som ”Nej till NATO”-partiet i riksdagsvalet. Ett sådant skulle verkligen behövas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.