Umeå lider av bostadsbrist. Bara befolkningstillväxten kräver 850 nya bostäder per år. Endast ca 400 byggs. S+MP hindrar unga att få bostad.

Kriget i Ukraina måste användas till att understryka behovet
av att minska fossila utsläpp – angreppet på Ukraina
får inte leda till att klimatkrisen döljs.

Försvara yttrande- och tryckfriheten
_   _   _

 

Inledning
Bostadsbristen i Umeå är ett allvarligt problem. Det krävs att det byggs ca 850 bostäder per år bara för att klara befolkningstillväxten. Men så många byggs det inte. Idag byggs endast ca 400 bostäder årligen. Detta skapar köer och orättvisor. Situationen slår hårt mot ungdomar, nyanlända och övriga umebor.

De två partier som styr Umeå, S och MP, verkar sakna den handlingskraft som krävs för att lösa problemet med ett för lågt bostadsbyggande (för brist på bostäder är ett verkligt problem – inte någon ”utmaning”). Den bristande handlingskraften tar sig bland annat uttryck i att det inte färdigställs detaljplaner som kan bidra till att det byggs lite större bostadsområden.

 

Del ett
Under alltför lång tid har det ”duttats” i Umeå. Olika byggprojekt har sjösatts, runt om i Umeå, som endast resulterat i ett fåtal nya bostäder. Det är inte fel att säga att bostäderna ”duttats” ut. Några få här, några få där. Och förhållandevis ofta har detta ”duttande” dessutom skett på bekostnad av att större eller mindre grönområden byggts bort. Flera av dessa i mer centrala delar av Umeå. Låt oss nämna några exempel:

* Fridhemsskogen på Berghem.
* Mården, i folkmun ”Rosendalsparken” nedanför Östra Gymnasiet (Maja Beskow-skolan).
* Den gröna ytan mittemot Charlies Kiosk på Teg.

Fler exempel kan ges. Varje enskilt förlust av gröna ytor kanske inte framstår som någon jätteförlust. Men lägger man ihop förlusten av många små gröna lungor, i Umeås mer centrala delar, blir resultatet sammantaget en jätteförlust för stadsmiljön. Det handlar om de små stegens tyranni. Denna metod är för övrigt kännetecknande för den bristande stadsplaneringen i Umeå kommun.

 

Del två
Arbetarpartiet anser att kommunen måste sjösätta åtminstone några större bostadsprojekt. Vi vill speciellt rikta uppmärksamheten på dessa två:

* Tegelbruksberget: Här skulle ett nytt bostadsområde kunna dra nytta av befintlig service – som finns vid Strömpilen. Dessutom kan det försörjas av lokaltrafik från Holmsund samt 5:ans eller 9:ans busslinje. Området har under lång tid funnits med i kommunens översiktsplanering som ett kommande bostadsområde. De som bromsar bostadsbyggandet påstår att bostäder på detta område automatiskt skulle inkräkta på Grössjöns naturreservat. Detta är naturligtvis helt felaktigt. Någon sådan intention fanns inte då Översiktsplanen antogs. Däremot skulle bostadsbyggande på Tegelbruksberget sannolikt innebära att sträckningen av ett el-ljusspår behöver ändras. Men om den goda viljan finns är detta en lätt, snabb och billig affär. Även om ryktet skulle påstå något annat.

* Röbäcksliden: Kommunen presenterade nyligen mer konkreta planer kring detta bostadsområde. Genom att Röbäck ”byggs ihop” med Skravelsjö kan ca 1000 bostäder byggas. Området har planerats ända sedan 2017 – vilket understryker de styrandes uppenbara svårigheter att gå från ord till handling när det gäller nya, och litet större, bostadsprojekt. Att det äntligen börjar hända något konkreta här beror på ett initiativ i byggnadsnämnden. Från V och M!

 

Avrundning
Det finns fler områden där det är möjligt att bygga rejäla stadsdelar. Detta istället för att ”dutta” vidare. Men det kräver handlingskraft. Tyvärr saknar Socialdemokraterna och Miljöpartiet handlingskraft – bland annat då det gäller bostadsbyggandet i Umeå. De saknar den handlingskraft som krävs för att omvandla Översiktsplaner i Detaljplaner. De är däremot duktiga på ryktesspridning. Ett exempel på detta är ryktet att bostadsbyggande på Tegelbruksberget måste innebära att Grössjöns naturreservat hotas. Vilket alltså inte är fallet.

Unga, nyanlända och övriga umebor förtjänar en bättre bostadspolitik än den som S och MP står för.

6 kommentarer

  1. Peter

    Det statliga byggstödet borde också återinföras för nybyggnation av hyreslägenheter så att lägenheterna inte får för hög hyra.
    Unga personer har oftast inte råd att bo i nyproduktion då hyran kan ligga på 10-12 tusen kronor i månaden därför så behövs ekonomiskt byggstöd.

    Om man hade gjort det enklare för byggföretagen att ansöka om dessa stöd och kanske lättat på lite krångliga byggregler så borde det gå snabbare att bygga fler lägenhetshus.
    Det tar oftast flera år att få bygglov i Sverige jämfört med i till ex Tyskland där det går betydligt snabbare.

    Om fler lägenheter byggs i nyproduktion så finns det säkert många som vill byta upp sig till högre standard och då blir också fler billigare lägenheter på längre sikt lediga för ungdomar.

    • Jan Hägglund (inläggsförfattare)

      Svar på kommentar från Peter den 25/3-22
      I detta fall handlar det varken om problem med byggstöd eller krångliga byggregler. Det handlar om exakt vad som jag skrivit om: brist på handlingskraft. När det finns en översiktsplan krävs det endast en detaljplan och sedan är det fritt fram att bygga. Det problem som jag tar upp handlar om att S och MP inte VILL färdigställa detaljplaner för bland annat nämnda områden. Istället färdigställer de detaljplaner på platser som utgjort Umeås ”gröna lungor” under (ofta) under mer än 50 år.
      Sedan är det självklart bra med ett statligt byggstöd. Eller varför inte bostadsbidrag – till hyresgästen?
      Men det är alltså inte detta problem som jag tar upp.
      Det jag skriver om är att det byggs för lite. Trots att det finns en efterfrågan (trots de höga hyrorna). Problemet handlar om en ovilja hos S och MP att säga ”BYYYGG” (genom att färdigställa detaljplaner som är själva förutsättningen för bostads-, industri-, kontors eller lagerbyggande) så att spaden kan sättas i jorden.

    • Jan Sjöström

      Hej Peter!

      Jag har svårt att följa ditt resonemang. Du menar att investerings stöd
      för bostad upp till 70 kvm är borttaget. Vilket inte är ett faktum. Vad som
      förändrats är att nya regelverk införs vilka tar stöd i E U direktiv från år
      2022.

      Problemet med Umeås bostad situation stavas insikt eller t o m avsaknad
      av politiskt initiativkraft. (inte brist på investeringsmedel eller hyresnivå)

      All infrastruktur kräver planering. I detta äger de Svenska kommunerna
      de monopol som krävs för en så snabb process som bara är möjlig. Vi i
      Umeå (röstkollektivet) är de ytterst ansvariga till de dröjsmål som utgör de
      sak problem som skapar uppenbar dysfunktion. Vi som röstat på aktuella
      partier S och Mp har rimligen sett nytta i dagens bostadsbrister. Vi vill se
      detta beskrivna duttande, oftast via s k city nära förtätning.

      Att ifrågasätta demokratins fundament (S vinst i kommunval) låter sig inte
      göras. Återstår att rösta på annat – mer prioriterade funktionella åtgärder.
      Att gnälla på historiska valresultat saknar nytta i en framtid. Du m fl
      måste förstå att det endast är i val sak och omständighet kan förändras

      / Jan Sjöström

      • Peter

        Menar du att investeringsstödet för nybyggande av bland annat hyresrätter inte är avskaffat?
        Trots att jag får fram att det är det när jag sökt på nätet.
        Problemet om man inte har ett byggstöd är att byggkostnaderna för nyproduktion blir högre för hyresgäster då dom får en högre grund hyra som inte alla har råd med trots bostadsbidrag.

        Men även förseningar som Janne skrev om att ett byggföretag som väntar på att få börja bygga även kostar pengar som gör bostäderna dyrare vid nyproduktion.

        Själva stödet kanske inte är avskaffat men det behöver tillföras mer pengar för att det ska kunna betalas ut till dom som sökt stödet och att dom gör det enklare att söka själva stödet.

        Jag citerar en person här.

        – Flera orter där de nya gröna industrierna växer fram, till exempel Skellefteå och Boden, är beroende av investeringsstödet för att kunna bygga hyresrätter med rimliga hyror. Detta innebär att Sverige inte kommer ha ett fungerande stöd för den framtida bostadsproduktionen, säger Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.
        Källa
        https://byggkoll.byggtjanst.se/artiklar/2021/november/byggstod-slopas-i-nya-budgeten/

  2. Peter

    Okej så det handlar alltså om att detaljplanerna inte fastställs.
    Om det handlar om att det är S och MP politiker som sitter i byggnadsnämnden som medvetet bromsar beslut om att börja bygga så är det rent ut sagt fördjävligt!
    Jag hoppas att du gör ditt bästa för att jaga på dessa byråkrater så att det börjar att byggas snart.

  3. Kenth

    Det lider också mer o mer av rekreationsytor som grönytor mm.
    som skall finnas för de boende(utan grönytor dålig luftmiljö).
    Tätbebyggning blir också dyrare renhållning och snöröjning.
    Inga avlastningsytor sparas utan bebyggs.
    Kransorterna har mark som går bebygga utan problem…
    varför bara bygga sönder umeå då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.